Αφού έφθασε τη Δευτέρα στον Άρη, το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight της Nasa φαίνεται πως είναι σε καλή κατάσταση μετά τη διαπλανητική περιήγησή του. Οι μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας προετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν τον ρομποτικό βραχίονά του, προχωρούν, ωστόσο, με προσεκτικά βήματα.

Το InSight είναι εξοπλισμένο με δύο φωτογραφικές μηχανές και έχει ήδη στείλει στη Γη έξι φωτογραφίες από τη στιγμή που προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τη Δευτέρα στις 19.52 και 59 δευτερόλεπτα ώρα GMT.

Το ρομποτικό σκάφος θα παραμείνει ακίνητο τα δύο χρόνια της αποστολής του και οι φωτογραφίες που έχει στείλει έως σήμερα ελήφθησαν από την ίδια γωνία, από κάθε φωτογραφική μηχανή.

Στις εικόνες διακρίνεται ένας καθαρός ουρανός και μια επίπεδη επιφάνεια μπροστά από τη μηχανή, αν και στίγματα θολώνουν προς τον παρόν τις φωτογραφίες που ελήφθησαν από μια κάμερα που έχει εγκατασταθεί στη βάση του. Όμως, το προστατευτικό κάλυμμα του φακού θα απομακρυνθεί, γεγονός που θα επιτρέψει σύντομα τη λήψη καθαρών φωτογραφιών.

Το InSight είναι εξοπλισμένο με έναν αρθρωτικό ρομποτικό βραχίονα, στην άκρη του οποίου βρίσκεται μια λαβίδα με πέντε δάχτυλα. Η λαβίδα θα βοηθήσει στην τοποθέτηση των δύο επιστημονικών οργάνων του InSight στο έδαφος του Άρη, τους επόμενους τρεις μήνες.

Προς το παρόν, οι μηχανικοί της Nasa άρχισαν σιγά σιγά να απελευθερώνουν την πίεση του μοχλού, σύμφωνα με δύο φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τρίτη και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, όπου φαίνεται πως ο μοχλός κινήθηκε.

Τις επόμενες ημέρες, ο ρομποτικός βραχίονας θα αρχίσει να ενεργοποιείται. Επομένως, η φωτογραφική μηχανή θα μπορεί να φωτογραφίσει τον άμεσο περίγυρο του InSight και να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει πράγματι μπροστά από τη μηχανή ένας επίπεδος χώρος, χωρίς πέτρες όπου θα εγκατασταθούν τα επιστημονικά όργανα του σκάφους.