Υπερδιπλασιάζεται η τιμή της πλαστικής σακούλας, η οποία από το 2019 θα φτάσει στα  0,09 ευρώ, μετά και το τέλος της δοκιμαστικής περιόδου που είχε εφαρμοστεί στην Ελλάδα εδώ και περίπου έναν χρόνο με χαμηλή χρέωση για τον καταναλωτή. Επί του παρόντος το κόστος της πλαστικής σακούλας είναι στα 0,03 ευρώ, αλλά με τον φόρο ο καταναλωτής τη χρεώνεται 0,04.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την αύξηση στην τιμή της πλαστικής σακούλας στα 0,09 ευρώ θα έρθουν και αυτόματες αυξήσεις στα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες, τα οποία θα κυμαίνονται από 31,5 έως 24,5 ευρώ με το νέο έτος.

Ωστόσο η τιμή της πλαστικής σακούλας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, με την κοινοτική νομοθεσία να θέτει ως στόχο τον περιορισμό της χρήσης της στις 90 (ετησίως) ανά πολίτη έως το 2020 και στις 40 έως το 2025.

Οι καταναλωτές, αν και αρχικά αντέδρασαν αρνητικά στο νέο μέτρο για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας, στη συνέχεια φαίνεται πως προσαρμόστηκαν, αν και αρκετοί είναι εκείνοι που τονίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει η εναλλακτική και της δωρεάν χάρτινης σακούλας και όχι μόνο της επί πληρωμή πλαστικής.

Οι εξαιρέσεις

Στις εξαιρέσεις, δηλαδή στις πλαστικές σακούλες που δεν χρεώνονται είναι οι εξής:

  • Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων, δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
  • Οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς.
  • Οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Πόσο κοστίζουν στην υπόλοιπη ΕΕ

Ολλανδία: 0,25 ευρώ/σακούλα

Ιρλανδία: 0,36 ευρώ/σακούλα

Πολωνία: 0,30 ευρώ/σακούλα (ξεκινά από 1η Ιανουαρίου)

Αγγλία: 0,10 ευρώ/σακούλα

Πορτογαλία: 0,10 ευρώ/σακούλα

Ισπανία: 0,05 ευρώ/σακούλα οι πολύ μικρές πλαστικές και με 0,15 οι συνηθισμένες

Βουλγαρία: 0,05 ευρώ/σακούλα

Ιταλία: τις έχει απαγορεύσει εντελώς από το 2011