Υποχρέωση να βεβαιώνουν και να τεκμηριώνουν τα πρόστιμα που επιβάλλουν, έχουν από εδώ και στο εξής οι ελεγκτές της εφορίας, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που βάζει φρένο στα υπέργοκα πρόστιμα χωρίς τεκμηρίωση.

Όπως αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ όταν οι ελεγκτές εντοπίζουν σε φορολογούμενο περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματα, δεν επαρκεί απλώς να το αποδίδουν σε φοροδιαφυγή κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, όπως συνήθως κάνουν, αλλά θα πρέπει να το τεκμηριώνουν, πραγματοποιώντας ενδελεχείς ελέγχους σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή στο ΣτΕ ενός οικονομολόγου και της δικγηγόρου συζύγου του, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ επειδή είχαν λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι ελεγκτές, αφού δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν την πηγή του εισοδήματος, αποφάσισαν ότι η προσαύξηση είναι αποτέλεσμα φοροδιαφυγής και συγκεκριμένα απόκρυψης εισοδημάτων από την εργασία τους και προχώρησαν στην επιβολή εξαιρετικά μεγάλων προστίμων, χωρίς ωστόσο να ερευνήσουν επαρκώς τις τραπεζικές συναλλαγές.

Πλέον, με την απόφαση αυτή το έργο των ελεγκτών γίνεται δυσκολότερο, καθώς όχι μόνο θα πρέπει αν πραγματοποιούν καλούς ελέγχους, αλλά και να βρίσκουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις αποφάσεις τους και τα πρόστιμα.