Επί δύο ώρες συζητούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας ο Γιάννης Στουρνάρας και οι εκπρόσωποι πέντε τραπεζών το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων πάνω από 40 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη μετείχαν οι κ. Μαντζούνης από την Alpha, Μυλωνάς από την Εθνική, Καραβίας από την Eurobank ενώ από την Πειραιώς δεν μπόρεσε να πάει ο κ. Μεγάλου και εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γεωργακόπουλο. Ηταν επίσης και ο Θ. Πανταλάκης από την Attica Bank.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας τους παρουσίασε το σχέδιο το οποίο θα δημοσιοποιηθεί κι επίσημα την ερχόμενη Πέμπτη. Υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους τραπεζίτες αλλά ζήτησαν χρόνο για να το επεξεργαστούν.

Κι ενώ οι τραπεζίτες συζητούν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ανταπόκριση της κυβέρνησης η οποία έχει πάρει στα χέρια της το σχέδιο και θα πρέπει και αυτή να καταθέσει την άποψή της.

Πληροφορίες από τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι με το εν λόγω σχέδιο μπορούν να μειωθούν τα NPL’s κατά 50%, κάτι που θα έσωζε τις τράπεζες από περιπέτειες οι οποίες θα οδηγούσαν σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Εκτιμάται δε ότι η επίπτωση για τα κεφάλαια των τραπεζών δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 έως 5 δις ευρώ και κρίνεται απόλυτα ελεγχόμενη.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο είναι συνδυαστικό, δηλαδή μείωση των δανείων και «διόρθωση» των προβλημάτων που προκαλεί ο αναβαλλόμενος φόρος.

Οι τράπεζες θα μπορούν να μεταφέρουν τα «ανοίγματά» τους σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που θα δημιουργήσουν με σκοπό τη συγκέντρωση ανοιγμάτων ύψους 42 δις ευρώ και αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ως 5,9 δισ. Ευρώ.
Τα «κόκκινα» δάνεια θα μεταβιβάζονται από τις τράπεζες στην καθαρή λογιστική τους μαζί με τις εξασφαλίσεις τους. Ταυτόχρονα, θα μεταβιβάζεται στο SPV, ο αναβαλλόμενος φόρος, που αναλογεί στις συσσωρευμένες προβλέψεις επί του χαρτοφυλακίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από