Το τι θα γίνει με τα προνομοθετημένα μέτρα για το 2019 και το 2020 (σ.σ περικοπή συντάξεων, μείωση αφορολόγητου), είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, σύμφωνα με όσα τόνισε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον.

Υπενθύμισε, ωστόσο, πως το ΔΝΤ είναι υπέρ της εφαρμογής τους προκειμένου να ελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος για ευρύτερα αναπτυξιακά μέτρα.

Στη συνέχεια, ο Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι το Ταμείο δεν έχει κάποιο οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα, έτσι οι διαπραγματεύσεις αφορούν μόνο τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

«Συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, ώστε να εφαρμόσει μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, πιο συνολικά, αλλά είναι θέμα Ελλάδας και Ευρωπαίων».

Ερωτηθείς για τον ρόλο που διαδραματίζει το Ταμείο και το κατά πόσο μπορεί να επιβάλει μέτρα στην Ελλάδα, ο Τζέρι Ράις δήλωσε ότι «δεν επιβάλλουμε πολιτικές στα μέλη μας. Οι πολιτικές είναι δικές τους και εμείς προσπαθούμε να προσφέρουμε υποστήριξη. Δεν έχουμε σε ισχύ πρόγραμμα χρηματοδότησης με την Ελλάδα. Διενεργούμε μία μεταμνημονιακή εποπτεία (post-program monitor arrangement), που περιλαμβάνει τακτικές επισκέψεις των εμπειρογνωμόνων μας. (Στο πλαίσιο αυτό), εξετάζουμε την οικονομία σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και προσφέρουμε την ανάλυσή μας».

«Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στα κράτη – μέλη μας. Δεν επιβάλλουμε πολιτικές στην Ελλάδα», επανέλαβε και τόνισε πως «τα προαπαιτούμενα που έχουν να κάνουν με τα προγράμματα χρηματοδότησης που χορηγούμε δεν έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα διότι δεν έχουμε πρόγραμμα με την Ελλάδα», τόνισε.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο του ΔΝΤ, ο κ. Ράις δήλωσε ότι δεν έχει υπόψιν του την ακριβή ημερομηνία, αλλά εκτιμά πως η επόμενη επίσκεψη θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από