«Άφαντος» για τις διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ παρέμενε μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, σε βάρος του οποίου η αστυνομία των Σκοπίων εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για να εκτίσει ποινή φυλάκισης δύο ετών που του επιβλήθηκε.

Οι αστυνομικές δυνάμεις μετέβησαν δύο φορές το βράδυ της Δευτέρας στο σπίτι του Γκρούεφσκι, στα Σκόπια, προκειμένου να τον συλλάβουν, όμως αυτός δεν βρισκόταν εκεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Έπειτα από εικασίες που μετέδωσαν φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, κατά τις οποίες πιθανόν ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, στα Σκόπια, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί 14 χρόνια, αστυνομική δύναμη μετέβη αργά χθες βράδυ έξω από τα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έκανε έλεγχο σε διερχόμενα αυτοκίνητα, χωρίς ωστόσο να τον εντοπίσουν.

Το VMRO-DPMME κατήγγειλε ένα «κυνήγι μαγισσών» και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο Νίκολα Γκρούεφσκι βρήκε «καταφύγιο» στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ενώ κάλεσε την αστυνομία, σε περίπτωση που διαθέτει εισαγγελικό ένταλμα, να εισέλθει στο εσωτερικό των γραφείων του κόμματος, προκειμένου να διαπιστώσει ότι ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν βρίσκεται στον χώρο.

Η αστυνομία της ΠΓΔΜ, κατόπιν σχετικής εντολής δικαστηρίου των Σκοπίων, εξέδωσε χθες το απόγευμα ένταλμα σύλληψης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας.

Ο Γκρούεφσκι καταδικάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε φυλάκιση δύο ετών για προτροπή σε τέλεση παράνομης πράξης, για μια υπόθεση που αφορά την προμήθεια πολυτελούς τεθωρακισμένου οχήματος από το κράτος, αξίας 600.000 ευρώ, την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός.

Το δικαστήριο των Σκοπίων απέρριψε την Παρασκευή το αίτημα του Γκρούεφσκι για την αναστολή της έκτισης της ποινής που του επιβλήθηκε και έτσι ο πολιτικός είχε υποχρέωση να παρουσιαστεί στις φυλακές των Σκοπίων, για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν παρουσιάστηκε στις φυλακές, ενώ οι προσπάθειες των δικαστικών και των αστυνομικών αρχών να τον εντοπίσουν στην διεύθυνση κατοικίας του, προκειμένου να του επιδώσουν την απόφαση να παρουσιαστεί στις φυλακές, απέβησαν άκαρπες.

Για αρκετούς η υπόθεση Γκρούεφσκι μπορεί να αποδειχθεί ένεση δύναμης για τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ καθώς εκτιμάται ότι πλήττει την αντιπολίτευση στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σημειώνεται ότι λίγες μέρες πριν το Πρωτοδικείο Σκοπίων είχε διατάξει και την προσωρινή δέσμευση 69 ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του κόμματος  VMRO-DPMNE, κατόπιν αιτήματος της Ειδικής Εισαγγελίας της ΠΓΔΜ, που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών και μία από αυτές σχετίζεται με την παράνομη χρηματοδότηση του VMRO-DPMNE την περίοδο 2009-2015, που ήταν στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Νίκολα Γκρουέφσκι. Η εντολή για δέσμευση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων που κατηγόρησε τον Ζ. Ζάεφ για κατάχρηση του θεσμού της Δικαιοσύνης.

Η δίωξη Γκρούεφσκι επηρεάζει φυσικά και τον πρόεδρο της χώρας, Ιβάνοφ έναν από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Ζ. Ζάεφ, ενώ και η επιλογή του χρόνου δεν θεωρείται τυχαία.