Μια απλοϊκή υπόθεση που αποδείχθηκε πανάκριβο λάθος, σχολιάζει στη συνέχεια η Handelsblatt στο άρθρο της με τίτλο «Καχύποπτες αγορές».

«Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει χειρότερο αξιόχρεο και δεν πρέπει να καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια στα ομόλογα όπως η Ελλάδα.

Λόγω της διένεξης Ρώμης-Βρυξελλών, αλλά και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, η Αθήνα δυσκολεύεται να επιστρέψει στις αγορές.

Ομως η καχυποψία των αγορών οφείλεται κυρίως στην ίδια την Ελλάδα. Για το ύψος του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Με την πολιτική του ωστόσο εντείνει την ανησυχία στις αγορές.

Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ "τρίζει". Ετσι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να χάσει σε λίγους μήνες την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Ούτως ή άλλως το 2019 πρέπει να εκλεγεί νέα βουλή.

Ηδη, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τα προεκλογικά δωράκια. Θέλει να ακυρώσει τις περικοπές συντάξεων, να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και να πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ο,τι χειρότερο δηλαδή για τους επενδυτές» σημειώνει η εφημερίδα.

«Η Αθήνα αναβάλλει την έκδοση ομολόγων»

Εκτός του σχολίου, η Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα αναβάλλει την έκδοση ομολόγων».

Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι να επιστρέψει στις αγορές. Ο υπ. Οικονομικών ωστόσο δεν θέλει να περιμένει υπερβολικά».

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει, επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές, ότι «η Αθήνα επιδιώκει να αντλήσει το 2019 περίπου 7 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει εμπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θέλει να προσφύγει σε νέο δανεισμό για να μειώσει το χρέος και να βελτιώσει το αξιόχρεο της χώρας. Λόγω του σκεπτικισμού των αγορών, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου που θα αγοράσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Ενας τραπεζίτης κάνει λόγο για συνθήκη win win, μιας και από τη μια το δημόσιο θα αντλήσει χρήματα με ιδανικότερους όρους, ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα διασφαλίσουν σημαντικά έσοδα από επιτόκια.

Παραμένει πάντως αμφίβολο αν η ΕΚΤ δώσει το απαραίτητο πράσινο φως στην αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα από τράπεζες».

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από