Μια πανεύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο πιάτο, που σφραγίζει γευστικά, ένα φρούτο της εποχής, τα κυδώνια, που έχει θέση και σε ένα γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

1 χοιρινό μπουτάκι κομμένο σε μεγάλες μερίδες

10 μεγάλες πατάτες

2 πορτοκάλια για τον χυμό τους και τη φλούδα από το ένα

2 λεμόνια για τον χυμό τους  και τη φλούδα από το ένα

2-3 κυδώνια

3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο

5 σκελίδες σκόρδο

1 κλαδάκι δεντρολίβανο

1 κλαδάκι θυμάρι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε σε μεγάλο σκεύος, μπήγουμε τα σκόρδα ανάμεσα στο κρέας και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, μπήγουμε και τις φλούδες εσπεριδοειδών και ανακατεύουμε καλά. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί και να πάρει τις μυρωδιές των φρούτων μας. Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες και τις στρώνουμε στη γάστρα. Πλένουμε τα κυδώνια χωρίς να τα καθαρίσουμε από φλούδια ή σπόρους, τα κόβουμε σε κυδωνάτα κομμάτια και τα τοποθετούμε ανάμεσα στις πατάτες. Από πάνω βάζουμε το κρέας με όλα του τα υγρά που έχουν μείνει στο μπολ, καθώς και τα σκόρδα με τις φλούδες εσπεριδοειδών. Ρίχνουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο και περιχύνουμε με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C ψήνουμε για 45΄ χωρίς καπάκι. Έπειτα γυρίζουμε κρέας και υπόλοιπα υλικά, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για τουλάχιστον μία ώρα και ανάλογα με το μέγεθος που θα έχει το μπουτάκι που χρησιμοποιήσαμε.