Με στρατηγό χωρίς στρατιώτες αλλά και χωρίς αξιωματικούς μοιάζει τις τελευταίες ημέρες ο Πάνος Καμμένος. Η συμφωνία των Πρεσπών και οι παντελώς εκτός τόπου και χρόνου προβλέψεις του ότι δεν θα περάσει από την ΠΓΔΜ, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα, τον έχουν βάλει στο μάτι του κυκλώνα.

Η κομματική του βάση είναι ανύπαρκτη, μεσαία στελέχη των ΑΝΕΛ φεύγουν ή αποστασιοποιούνται ενώ από το τρένο του Πάνου ετοιμάζονται να πηδήξουν και κορυφαία στελέχη. Χθες, στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, και σε μια αίθουσα που δεν μπόρεσε καν να γεμίσει, ο υπουργός Αμυνας μπήκε υπό τους ήχους του «Καλάσνικοφ», του Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Κι επειδή αρέσκεται (όπως και ο συνέταιρός του ο Τσίπρας) σε συμβολισμούς, πολλοί είπαν ότι ήθελε να «πυροβολήσει» τους πάντες. Εκτός από τον εαυτό του…

Κι αν οι πατριωτικές κορώνες του για αποχώρηση από την κυβέρνηση, όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, είναι αστείες και δεν πείθουν κανέναν, αυτό που κυριάρχησε χθες ήταν η οργή του Καμμένου κατά των στελεχών που ετοιμάζονται να στηρίξουν τη συμφωνία και τον Τσίπρα. Στελέχη που ήταν κάποτε τα «assets» του προέδρου, τώρα μετατράπηκαν σε «Μακεδονοκλάστες» που έχουν βγάλει τον Καμμένο από τα ρούχα του.

«Τώρα τελευταία εμφανίστηκε μια καινούρια κατηγορία, οι Μακεδονοκλάστες, οι οποίοι μας προέκυψαν, αφού τους διορίσαμε – χωρίς να είναι καν βουλευτές- ακόμη και σε υπουργικούς θώκους, να μας κάνουν και κριτική. Σας ζητάω συγγνώμη που τους έβαλα σε θέσεις – κλειδιά. Εγώ φταίω, αναλαμβάνω την ευθύνη και σας υπόσχομαι ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανένα λόγο πια στους ΑΝΕΛ. Τελειώσανε, γιατί στην πλάτη μας πατήσανε και έγιναν τζάμπα μάγκες. Καλό ταξίδι» είπε οργισμένος ο Πάνος Καμμένος, «φωτογραφίζοντας» με αυτόν τον τρόπο τον Τέρενς Κουίκ με τον οποίο εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα χολωμένος για την στάση του στο Σκοπιανό.

Πρώτος ο Κουίκ

Ο Τέρενς Κουίκ είναι εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος μάλιστα δεν έδωσε το «παρών» στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ καθώς βρισκόταν στο Κάιρο. Εκεί, με μια «θεσμική» δήλωση ο Κουίκ είπε ότι υπηρετεί την εξωτερική πολιτική που χαράσσει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Α. Τσίπρας, χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στον πρόεδρό του αλλά δείχνοντας ότι το ρήγμα που υπάρχει είναι πλέον αγεφύρωτο.

Ο πρώτος «Μακεδονοκλάστης», Τέρενς Κουίκ είναι αυτός που ενδεχομένως να αποχωρήσει από την κυβέρνηση κατ’ απαίτηση του Πάνου Καμμένου και μάλλον θα είναι και ο πρώτος που θα διαγραφεί και από τους ΑΝΕΛ. Η ρήξη των δύο ήρθε όταν ο Κουίκ τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών ενώ ήταν και ο μοναδικός που στήριξε τον Νίκο Κοτζιά στο πρόσφατο, θυελλώδες υπουργικό συμβούλιο.

Ο Κουίκ ενδεχομένως να φιγουράρει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές καθώς αν έμενε στους ΑΝΕΛ δεν θα είχε καμιά τύχη. Το 2012 είχε εκλεγεί βουλευτής Επικρατείας, αλλά λόγω της αναγνωρισιμότητάς του ενδεχομένως να «έπαιζε» δυνατά για το υπόλοιπο Αττικής.

Κι αν το «Καλάσνικοφ» του Καμμένου έριξε χθες κατά του υφυπουργού, που δεν είναι και βουλευτής, υπάρχουν και οι άλλοι, που είναι βουλευτές, και βρίσκονται ένα βήμα από την έξοδό τους από τους ΑΝΕΛ.

Πρώτος και καλύτερος ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. «Η θέση μου είναι γνωστή και δεν αλλάζει. Θα ψηφίσω η Συμφωνία των Πρεσπών, όποτε αυτή έρθει στη Βουλή, διότι είναι σωστή και διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, μιλώντας στην ΕΦΣΥΝ.  Ο επί χρόνια πολιτευτής της ΝΔ, βουλευτής Β’ Αθήνας με τους ΑΝΕΛ, βρίσκεται κι αυτός στα «μαύρα κατάστιχα» του Καμμένου, έστω κι αν δεν πήρε ποτέ υπουργικό θώκο, αλλά μόνο τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Ο γιατρός στο επάγγελμα Παπαχριστόπουλος θα μπορούσε να βρει μια «ζεστή αγκαλιά» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του «ανοίγματος» που θα κάνει ο Τσίπρας, όπως έκανε άλλωστε με την Κατερίνα Παπακώστα. Ο Παπαχριστόπουλος είναι τακτικός θαμώνας των τηλεπαράθυρων και δημοφιλής στη Β’ Αθήνας και θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις βουλευτικό θώκο από άλλο μετερίζι. Αλλωστε, λόγω της θητείας του στη ΝΔ θα μπορούσε να κλέψει ψήφους και από τη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά».

Η Κουντουρά στην Α’ Αθήνας

Στους «Μακεδονοκλάστες», αν και σιωπηλή μέχρι τώρα, συγκαταλέγεται και η Ελενα Κουντουρά, υπουργός Τουρισμού. Η ίδια δεν έχει δηλώσει ποτέ ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά πρόσφατα είπε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση. Το γεγονός ότι δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της, δείχνει ότι το σκέφτεται. Την ίδια ώρα το όνομά της «φιγουράρει» στη λίστα των πολιτικών τους οποίους θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει στα ψηφοδέλτιά του. Η Κουντουρά, βουλευτής της Α’ Αθήνας με τους ΑΝΕΛ, ήταν άλλοτε στη Νέα Δημοκρατία. Ιδιαίτερα γνωστή, λόγω της καριέρας της ως μοντέλο, αλλά κι επιτυχημένη στη θέση της υπουργού Τουρισμού, θα μπορούσε να φέρει στον ΣΥΡΙΖΑ ψήφους και από το κέντρο και από τη ΝΔ. Η ίδια, σε περίπτωση οριστικής ρήξης με τον «μακεδονομάχο» Καμμένο, θα μπορούσε να διασωθεί πολιτικά ψηφίζοντας τη συμφωνία των Πρεσπών ή στηρίζοντας την κυβέρνηση Τσίπρα χωρίς τους ΑΝΕΛ. Το όνομά της έχει ακουστεί και για υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για την δημαρχιακό θώκο της Αθήνας.

Εκτός… «μακεδονοκλαστών» αλλά υπέρ του Τσίπρα, έχει ταχθεί και ο άλλοτε υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις. Εχει έρθει σε αντιπαράθεση με τον Κοτζιά για το «Μακεδονικό», μιλώντας για «σμίκρυνση εγκεφάλου», αλλά έχει ταχθεί και κατά της απόφασης της άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα «Πυρίκαυστος Ελλάδα» που συνεργάζεται με τους ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που «κουνήσει μαντίλι» στον Καμμένο, θα μπορούσε να βρεθεί σε ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και με δικό της κόμμα, τη «Νέα Ελληνικό Ορμή», η Κατερίνα Παπακώστα, λίγο προτού γίνει υφυπουργός, η πρώτη συνάντηση που έκανε ήταν με τον Πάνο Καμμένο. Της χρέωσαν συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, αλλά πλέον ως υφυπουργός ετοιμάζεται να στηρίξει Τσίπρα και ο πρωθυπουργός να τη δώσει μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθήνας όπου εκλέγεται συνεχώς με τη ΝΔ. Αλλωστε, η Παπακώστα εκφράζει το άνοιγμα που έχει κάνει ο Τσίπρας στους «καθαρούς, καραμανλικούς, δεξιούς».

Οι εξελίξεις στους Ανεξάρτητους Ελληνες θα είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα. Κάποιοι λένε ότι οι απειλές του Καμμένου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση είναι «τζάμπα μαγκιές» καθώς μέχρι να το κάνει θα του έχουν φύγει βουλευτές και στελέχη και θα έχει χάσει το κόμμα του από τον Τσίπρα. Οι επιβάτες του πολιτικού «Τιτανικού» του πηδάνε τώρα που το πλοίο βουλιάζει μιας και κάποιοι από αυτούς βλέπουν ότι μόνο έτσι θα διασωθούν. Η ειρωνεία είναι ότι οι «μακεδονοκλάστες» φαίνεται να μοιάζουν με τους βουλευτές του VMRO που ψήφισαν τις συνταγματικές αλλαγές εξασφαλίζοντας την ελευθερία τους όσοι είχαν δικαστικές περιπέτειες ή ακόμη και τη θέση του στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Ετσι και τα στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φαίνεται να έχουν κάνει τα deal τους για την επόμενη ημέρα και θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας μόνο του και χωρίς κόμμα τον Πάνο Καμμένο.

«Ο Πρόεδρος άνοιξε την πόρτα σε όσους διαφωνούν», είπε ο Παναγιώτης Σγουρίδης μιλώντας στον Real FM.

Στο ερώτημα αν θα φτάσουμε στον Μάρτιο είπε ότι «εμείς δεν ρίχνουμε την κυβέρνηση υλοποιούμε την στάση μας δηλαδή να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής της ΝΔ. Δεν είπε ο εκπρόσωπος Τύπου ότι θα υπερψηφίσουμε την πρόταση μομφής».

Είπε και κάτι άλλο: «Η δική μας θέση είναι να μην υπάρχει Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας. Αν η θέση της ΝΔ είναι αυτή τότε το συζητάμε. Να μας το πει όμως. Καμία πρόταση μομφής της ΝΔ δεν θα ψηφίσουμε γιατί η ΝΔ το κάνει για να ρίξει την κυβέρνηση.»