Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε και καμία προσωπική γραμμή στην εθνική γραμμή της χώρας, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του, πριν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, κάνοντας δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Παράλληλα επισήμανε ότι δεν θα ανεχθεί από κανέναν, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας», στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια.

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Ανακοίνωσε ότι ο ίδιος προσωπικά αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι η επιλογή του αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του αλλά και τη διασφάλιση για την επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μια συμφωνία που, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας.

Επίσης έστειλε μήνυμα προς της ΠΓΔΜ ενόψει των εν εξελίξει διαδικασιών της Βουλή για την συνταγματική αλλαγή της ονομασίας, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη της γειτονική χώρας σε οποιδήποτε διεθνή οργανισμό με ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Θα τους διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει και ότι ορίζουν οι διεθνείς μας  υποχρεώσεις».