Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στην κυβέρνηση και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο άνοιξε πληγές που φαίνεται ότι υπήρχαν εδώ και καιρό.

Μετά τις διαρροές για τη δυσφορία του Νίκου Κοτζιά επειδή ο πρωθυπουργός δεν τον κάλυψε για το «Μακεδονικό» στην κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο, η απάντηση ήρθε από το Μαξίμου μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φαίνεται ότι πήρε εντολή να στείλει ηχηρά μηνύματα προς το υπουργείο Εξωτερικών ιδιαίτερα αλλά και προς οποιονδήποτε άλλον ενδιαφερόμενο.

Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Alpha και σχολιάζοντας τις διαρροές είπε: «Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε κατευθείαν. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές».

Είναι εμφανής η δυσφορία στο Μαξίμου για τα όσα έχουν γραφτεί από το πρωί περί απειλής παραίτησης από τον Νίκο Κοτζιά και κανείς δεν ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει η σχέση των δύο πλευρών.

Γιατί δυσφορεί;

Ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».

Πρόσθεσε μάλιστα: «Μπορεί να έχουν γίνει στα μαγειρεία του διαδικτύου. Δεν θα σχολιάσω τις διαρροές γιατί δεν ξέρω από που προέρχονται. Κόντρες σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν».

Είναι προφανής η προσπάθεια του Μαξίμου να ρίξει τις ευθύνες στα ΜΜΕ και να αποσιωπήσει το γεγονός ότι χθες στο υπουργικό συμβούλιο έγινε χαμός, ότι η επίσκεψη Κοτζιά στον Πρ. Παυλόπουλο δεν ήταν εθιμοτυπική κι ότι η δυσφορία του υπουργού είναι πραγματική και όχι κατασκεύασμα των… κακών μέσων ενημέρωσης.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμα ότι όταν υπάρχουν πολιτικά ζητήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης επιλύονται με θεσμικό τρόπο.

«Δεν παρακαλάει ο Τσίπρας»

«Η συζήτηση που έγινε χθες ήταν πολιτική και γνωρίζουμε ότι υπάρχει η πολιτική θέση που έχει εκφράσει ο Πάνος Καμμένος εδώ και καιρό». Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό απευθυνόμενος στον κ. Καμμένο, είπε: «Ο πρωθυπουργός δεν παρακαλάει κανέναν. Δεν έχει φοβηθεί αυτός ο πρωθυπουργός ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις. Τις προκαλεί ο ίδιος όταν θεωρεί ότι είναι καλό για την χώρα.  Ο πρωθυπουργός χθες έθεσε ένα σαφές πολιτικό ζήτημα ότι η κυβέρνηση πρέπει να πορευθεί με ενότητα ως την λήξη της 4ετιας. Ο Καμμένος διατηρεί την διαφωνία του αλλά δεν συμπλέει με τη ΝΔ. Ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμπλεύσει με τη ΝΔ και να αποσταθεροποιηθεί η χώρα».

Η παρέμβαση Τζανακόπουλου επιβεβαιώνει το χάος που επικρατεί στην κυβέρνηση και δείχνει τα αδιέξοδα που υπάρχουν. Αφενός με τον κυβερνητικό εταίρο που έχει θέσει σε ομηρία το Μαξίμου, κι αφετέρου με τον Νίκο Κοτζιά που υπογραμμίζει στους κύκλους του ότι δεν μπορεί ο ίδιος να υπηρετεί την κυβερνητική γραμμή για το «Μακεδονικό» και να έρχεται ο Πάνος Καμμένος να την υπονομεύει και να επιβραβεύεται από τον Τσίπρα με γεύμα και χαλαρή διάθεση.