Οι οχτώ στους δέκα Έλληνες δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα αν είναι ικανοποιητικές για αυτούς οι ασφαλιστικές παροχές, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Interamerican και συγκεκριμένα του Κέντρου Έρευνας που έχει δημιουργήσει η εταιρεία.

Κατά την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από εκπαιδευμένους μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές ρωτήθηκαν συνολικά 508 άτομα από περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνον το 28% των ερωτηθέντων είναι συνταξιοδοτικά εγγράμματοι και η πλειοψηφία αυτών είναι συνταξιούχοι.

Το 82% των πολιτών δεν γνωρίζει αν οι παροχές κοινωνικής ασφάλισης το ικανοποιεί, 14% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο, 3% πολύ ικανοποιημένο και 1% καθόλου ικανοποιημένο.

Σύμφωνα με αυτή, η πλειοψηφία των πολιτών αδυνατεί να κατανοήσει και να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις που αφορούν τον συνταξιοδοτικό σχεδιασμό, δηλαδή σε θέματα που αφορούν τα: επιτόκια των δανείων και των αποταμιευτικών λογαριασμών, η ασφάλιση υγείας και ζωής, η ικανότητα σύγκρισης ανταγωνιστικών προσφορών και ο σωστός προγραμματισμός για τις μελλοντικές τους χρηματοοικονομικές ανάγκες, τα οποία τους παραμένουν άγνωστα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 76% των πολιτών δεν καλύπτεται με ιδιωτική ασφάλιση, ενώ το 24% διαθέτει ιδιωτική ασφάλιση, με το 73% από αυτό το ποσοστό των ασφαλισμένων να έχει ασφαλιστεί για υγεία και μόλις το 2% για σύνταξη.

Όπως τονίζει το Κέντρο Έρευνας, δεδομένου άλλωστε και των στοιχείων, ο συνταξιοδοτικός αλφαβητισμός αποτελεί προσδιοριστικό παράγοντα του σωστού συνταξιοδοτικού προγραμματισμού (retirement planning), δηλαδή η ικανότητα προετοιμασίας και κατανόησης των οικονομικών, επενδυτικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αναγκών που θα αντιμετωπίσει ένας πολίτης κατά την περίοδο της συνταξιοδότησής του.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας, η υπογεννητικότητα, τα χαμηλά επιτόκια των τελευταίων ετών που επηρεάζουν τις αποδόσεις των ασφαλιστικών ταμείων και το ύψος της περιουσίας τους και τα δημοσιονομικά ελλείμματα τους δημιουργούν πιέσεις τόσο στο μέγεθος των συντάξεων, όσο και στην ποιότητα της ζωής τους.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζει, το έλλειμμα ενός αποτελεσματικού παραγωγικού μοντέλου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και εξελίξεις, το εκρηκτικό δημογραφικό πρόβλημα και η ανάστροφη εθνική ηλικιακή πυραμίδα, δημιουργούν ένα μοναδικό μείγμα προβλημάτων, που σηματοδοτούν την ανάγκη άμεσης αλλαγής και μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από