Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) καταργείται και οι αρμοδιότητες του θα ασκούνται πλέον από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών.

Αυτό προβλέπεται από το σχέδιο νόμου για τη « Σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Αρχών» που αναρτήθηκε την Παρασκευή προς δημόσια διαβούλευση, η όποια θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο ΙΓΜΕ απασχολούνται σήμερα γύρω στους 250 εργαζόμενους και όλες οι θέσεις εργασίας διασφαλίζονται με την ένταξη τους σε οργανικές θέσεις της νέας Αρχής.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά προβλέπονται ακόμη: αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας και αύξηση των ανώτατων ορίων απόλυσης στα 67 έτη με 40 έτη υπηρεσίας, αντί για τα  62 έτη και 40 χρόνια υπηρεσίας όπως ισχύει για τους εργαζόμενους των ΝΠΔΔ.

Όπως λένε, από το υπουργείο, αυτή η  απόκλιση επιλέχθηκε ως αναγκαία, για την αποτροπή της ξαφνικής ανατροπής προγραμματισμού του εργασιακού βίου του υφιστάμενου προσωπικού.

Κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου θα συμβάλλει:

.Στην αποτελεσματική προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών από γεωλογικούς κινδύνους και καταστροφές (κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.α.). Η νέα Αρχή, θα έχει άμεση διασύνδεση με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία είναι αυτή που καλείται, ως αποκεντρωμένο όργανο του κράτους, να λάβει τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

.Στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας της χώρας. Στη νέα Αρχή, συστήνεται η νέα  Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικών και Τεχνολογικών Κινδύνων, η οποία έχει, ως σκοπό, την έρευνα και την καταγραφή γεωλογικών κινδύνων  σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τις αρμόδιες αρχές. Η Διεύθυνση αυτή αποτελείται από τα Τμήματα α) Διαχείρισης, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Κινδύνων με αρμοδιότητα τους γεωλογικούς κινδύνους, τα κατολισθητικά και τα διαβρωτικά φαινόμενα, δευτερογενών γεωλογικών φαινόμενων λόγω σεισμών, ηφαιστειακούς κίνδυνους, τους υδάτινους κινδύνους και πλημμύρες και β) Διαχείρισης, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Τεχνολογικών Κινδύνων με αρμοδιότητα τους κινδύνους στο έδαφος και στο υπέδαφος, επιφανειακά και υπόγεια νερά από βιομηχανικά ατυχήματα, ακτινοβολίες, από ραδιενεργά μεταλλεύματα και ορυκτά, βιολογικές καταστροφές και εν γένει ανθρωπογενείς καταστροφές.

. Στην αξιοποίηση του δημόσιου πλούτου που ανήκε στο ΙΓΜΕ, όπως υποδομές, τεχνογνωσία και «μνήμη» του ΙΓΜΕ, που την αποτελούν τα εργαστήρια, οι μελέτες και οι βάσεις δεδομένων. Όλα αυτά τα στοιχεία περνούν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και τίθενται στη διάθεση και διαχείριση της Αρχής.

. Στη δημιουργία ειδικού ερευνητικού λογαριασμού για τη χρηματοδότηση της έρευνας και των σχετικών έργων δημόσιας ωφέλειας.