Την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει o ΕΦΚΑ αναλύουν σε ανακοίνωση τους η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και η ΠΟΠΟΚΠ  που οργανώνουν  προειδοποιητική πανελλαδική στάση εργασίας την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 από τις 12.00 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση – συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Oπως τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις «δύο σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, ο νέος Οργανισμός εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με προκλητική αδιαφορία από τη μεριά της Πολιτικής Ηγεσίας που με τη στάση της επιβεβαιώνει, ότι γι’ αυτήν ο ΕΦΚΑ υφίσταται μόνο στο επίπεδο της εφαρμογής των άμεσων μνημονιακών της υποχρεώσεων με κάθε κόστος και με κάθε μέσο. Αναφερόμαστε στις άγριες περικοπές των παροχών μέσω του νέου τρόπου υπολογισμού των νέων και του επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων. Σε συνδυασμό βέβαια με πλήθος επικοινωνιακών «τρικ» και ακατάσχετη δημαγωγία. Από τη στιγμή που ο παραπάνω στόχος έχει σχεδόν επιτευχθεί, κάθε άλλη κυβερνητική υποχρέωση έχει οδηγηθεί στις καλένδες. Ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι υποχρεούνται να εξυπηρετηθούν ή να «επιβιώσουν» εγκαταλελειμμένοι σ’ ένα οργανωτικό και λειτουργικό χάος, χωρίς αρχή και τέλος. Η Διοίκηση έχει βέβαια τις δικές της μεγάλες ευθύνες και οι αόριστες δεσμεύσεις της, όπως εκφράστηκαν στην πρόσφατη συνάντησή μας, όχι μόνο δεν μας καθησυχάζουν, αλλά μας προβληματίζουν ακόμη περισσότερο, αφού αδυνατεί να μας δώσει πειστικές απαντήσεις ακόμη και για τα αυτονόητα.

Εξάλλου στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι :

-Το Οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ δύο χρόνια μετά τη λήξη του σχετικού χρονοδιαγράμματος βρίσκεται κάπου μεταξύ Προεδρίας της Δημοκρατίας, Υπουργείου και ΣτΕ. Το τελικό του περιεχόμενο εξακολουθεί είναι άγνωστο, ενώ το ίδιο ισχύει για το χρόνο και τον τρόπο εφαρμογής του.

-Κανονισμός Ασφαλιστικής Λειτουργίας και Κανονισμός Παροχών επίσης δεν υφίστανται, ενώ γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον για τον δεύτερο οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει το έργο τους από τον Απρίλιο του 2017! Μήπως δεν εφαρμόζεται επειδή ο μέσος όρος των παροχών του ΕΦΚΑ πηγαίνει πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι προβλέπουν οι διατάξεις των επιμέρους ταμείων;

-Καταγράφεται πλήρης έλλειψη χρηματοδότησης, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι ο «πλεονασματικός» ΕΦΚΑ στηρίζεται στον κωδικό των «μικροεξόδων» για να καλύψει τις βασικότερες των αναγκών του. Οι τεράστιες ελλείψεις που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ξεκινούν από το εκτυπωτικό χαρτί, τη μελάνη των εκτυπωτών κ.λ.π για να φτάσουν στην πεπαλαιωμένη υλικοτεχνική υποδομή και στα σοβαρότατα προβλήματα που προκύπτουν από τις μηχανογραφικές εφαρμογές.

Την ίδια αδιαφορία και ανευθυνότητα επέδειξαν και συνεχίζουν να επιδεικνύουν στα ζητήματα της καθαριότητας, του κλιματισμού και της θέρμανσης.

-Το όργιο αδιαφάνειας και πελατειακών λογικών στα ζητήματα διαχείρισης και αξιοποίησης του προσωπικού που χαρακτηρίζει τον ΕΦΚΑ, πριν κι απ’ την επίσημη έναρξη λειτουργίας του την 1/1/2017, εξακολουθεί να προκαλεί αναίτιους ανταγωνισμούς, δυσφορία και διχόνοια μεταξύ των συναδέλφων, καθώς και αισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης.

-Για το ζήτημα του χρόνου έκδοσης των συντάξεων με βάση τον – ανύπαρκτο – σχεδιασμό της Διοίκησης και του Υπουργείου, κανένα χρονοδιάγραμμα δεν πρόκειται να τηρηθεί. Αντίθετα, ολόκληρο το βάρος έπεσε στις πλάτες των υπαλλήλων , οι οποίοι εντελώς αβοήθητοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να λειτουργήσει το σύστημα απονομής παρά τις τρομερές δυσχέρειες και ελλείψεις.