Αρκετές γυναίκες συνηθίζουν να καλύπτουν άγχος, στενοχώρια και συναισθηματικά κενά που τους ταλαιπωρούν ρίχνοντάς το στο φαγητό. Συχνά πυκνά έχουν επεισόδια υπερφαγίας με υπερκατανάλωση τροφών και εναλλαγή γλυκών και αλμυρών, χωρίς να νοιάζονται για το γεγονός ότι έτσι κακοποιούν συστηματικά τον οργανισμό τους και επιβαρύνουν την ψυχική τους υγεία.

Η ψυχολογική ανακούφιση που λαμβάνουμε από μια τροφή γεμάτη ζάχαρη κρατάει μόνο όσο την καταναλώνουμε, ενώ στο τέλος της ημέρας βρισκόμαστε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε.

Επιπλέον η υπερφαγία μας οδηγεί σε συναισθήματα απογοήτευσης που κάποιες φορές είναι και η αφορμή, αφού καταλήγουμε πάντα να παίρνουμε βάρος από αυτή τη συνήθεια, κάτι που οδηγεί σε ακόμα χειρότερη εικόνα του εαυτού μας.

Ετσι ή αλλιώς, η καλή και υγιεινή διατροφή αυξάνει την ενέργεια ενός ατόμου, κάτι που φτιάχνει τη διάθεση και ένα σώμα του οποίου η φυσική κατάσταση είναι σχετικά καλή είναι μια βάση για να χτίσεις την αισιοδοξία, τη χαρά και γιατί όχι την ευτυχία.

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει μια γυναίκα, που έχει μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό και μια πιθανή διατροφική διαταραχή για να αντιμετωπίσει τη λαιμαργία και τις κακές διατροφικές συνήθειες;

Αφού ξεκαθαρίσει με τη βοήθεια ειδικού και εξετάσεων ότι δεν έχει κάποια διατροφική διαταραχή, θα πρέπει  να προσπαθήσει να αλλάξει τρόπο σκέψης, συνειδητοποιώντας ότι κανένα πρόβλημα δεν επιλύεται μαγικά, και σίγουρα δεν επιλύεται με την υπερκατανάλωση φαγητού.

Μόνο αν μάθεις να διαχειρίζεσαι με υγιή τρόπο τα αρνητικά συναισθήματα θα αφαιρέσεις τα δυσχερή συμπτώματα από την καθημερινότητα και θα αντιμετωπίσεις τα υπερφαγικά επεισόδια. Αυτό θα γίνει με εκπαίδευση αλλά και εκμάθηση σωστών τεχνικών, που μπορεί να περιλαμβάνει νέους τρόπους συναισθηματικής έκφρασης κ.ά. Σταδιακά θα υπάρξει απώλεια σωματικού βάρους αλλά το κύριο σ’ αυτή τη φάση δεν είναι το βάρος είναι η ψυχολογία! Στο επιθυμητό βάρος θα βρεθείς εφόσον στη συνέχεια εφαρμόσεις μια δίαιτα, με τη συνεργασία ενός ειδικού διατροφολόγου, που θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.