Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή όσων υπογράφηκαν στους Ψαράδες των Πρεσπών μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων θα γίνει ή δεν θα γίνει την Κυριακή με το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα. Αν το «ναι» επικρατήσει θα έρθει η σειρά της Ελλάδας να κυρώσει τη συμφωνία στη βουλή γύρω στον Μάρτιο, σύμφωνα με τα τσιπρικά λεγόμενα. Παρότι, υπάρχει ακόμη χρόνος στα κομματικά επιτελεία ήδη συζητούν για αυτήν την επερχόμενη ψηφοφορία. Στη ΝΔ, ας πούμε, που έχουν αποφασίσει εδώ και καιρό πως θα καταψηφίσουν, κουβεντιάζουν τι θα γίνει σε περίπτωση που το ίδιο πράξει κι ο Ανεξάρτητος Έλληνας.

Πηγές της Πειραιώς θυμίζουν ότι στις 20 Ιουνίου, σε ένα μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι αν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος δεν στηρίξει τη συμφωνία, τότε ο πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης – ο Τζανακόπουλος, μάλιστα, είχε προβλέψει κιόλας ότι θα την πάρει. Βέβαια, οι γαλάζιες πηγές σπεύδουν να επισημάνουν ότι δεν το θυμίζουν επειδή δίνουν και ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα λένε οι κυβερνητικοί, το υπενθυμίζουν «απλά ως καταγραφή».

Εκείνοι, σκέφτονται, άραγε να προκαλέσουν μια συζήτηση με αποκλειστικό θέμα τη δεδηλωμένη; Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι. Εξάλλου, στις 17 Δεκεμβρίου θα παρέλθει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση μομφής που είχαν κάνει για το Μακεδονικό, οπότε θα μπορούσαν να καταθέσουν μια νέα πρόταση δυσπιστίας. Μια άλλη εισήγηση που έγινε στη χθεσινή συνεδρίαση των γαλάζιων τομεαρχών ήταν εφόσον οι γείτονες ψηφίσουν τελικά «ναι» στη συμφωνία, η ΝΔ να ζητήσει εκλογές πριν έρθει η συμφωνία προς κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο τετελεσμένο. Και τα δυο ενδεχόμενα, πάντως, έμειναν ανοιχτά.