Στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για την 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έφτασε η υπόθεση απαγωγής των δύο 11χρονων στην Κύπρο. Ο κ. Αναστασιάδης ενημερώνεται για την υπόθεση συνεχώς και όπως έγραψε στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Ενημερώθηκα από τους Υπ. Δικαιοσύνης @MJPO_INicolaou και Παιδείας @KChampiaouris για την εξέλιξη της επιχείρησης εντοπισμού των δύο ανηλίκων που απήχθησαν σήμερα. Έχω δώσει αυστηρές οδηγίες όπως εξαντλήσουμε κάθε τρόπο και μέσο προς ανεύρεσή τους».

Γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί τεράστια επιχείρηση της Αστυνομίας στη Λάρνακα με τη συνδρομή και ελικοπτέρου με στόχο των εντοπισμό των δύο μαθητών – του Θεμιστοκλή Ντόγκλη και του Φίλιππου Σταματάκη – που εξαφανίστηκαν το πρωί από το Δημοτικό Σχολείο Καμάρων. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής ιστοσελίδας philenews στην Αστυνομία ετοιμάζεται σκίτσο του απαγωγέα στη βάση της περιγραφής δύο παιδιών που τον έχουν δει και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η μέχρι στιγμής αξιολόγηση των δεδομένων γύρω απο την υπόθεση παραπέμπει στο συμπέρασμα ότι ο απαγωγέας ήθελε να απαγάγει δύο παιδιά στην τύχη και όχι τα δύο συγκεκριμένα παιδιά.

https://twitter.com/Cyprus_Police/status/1044481252861063168

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας για αξιολόγηση των μέχρι στιγμής δεδομένων. Στη σύσκεψη συμμετέχουτν ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Υπαρχηγός της Δύναμης, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης.

Στο Κέντρο Κρίσεων βρίσκεται και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ζήτησε να τηρείται συνεχώς ενήμερος για τις εξελίξεις.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής ένδειξη προς τα που στρέφονται οι έρευνες.

Η κυπριακή αστυνομία «χτενίζει» συνεχώς την περιοχή γύρω από το σχολείο και επικεφαλής των ερευνών για εντοπισμό των δύο μαθητών έχει τεθεί ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Κέντρο Κρίσεων έχει στηθεί και στην Λεμεσό όπου αξιολογούνται επίσης οι πληροφορίες που φτάνουν.

Περιπολίες γίνονται και στη Λεμεσό.

Η Αστυνομία στη Λάρνακα έχει κλείσει τους δρόμους γύρω από το σχολείο και έχει στήσει μπλόκα σε διάφορα σημεία της πόλης, αναζητώντας το αυτοκίνητο με το οποίο φέρεται να διέφυγε ο άγνωστος που προσέγγισε τα παιδιά. Πρόκειται για ένα σεντάν αυτοκίνητο, μάρκας Nissan Sunny, χρώματος γκρίζου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες επεκτείνονται και στις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου, ενώ αυστηροί έλεγχοι διενεργούνται σε οδοφράγματα, λιμάνια και αεροδρόμια.

Υπουργοί και αξιωματούχοι στο σχολείο

Το σχολείο επισκέφθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία, προκειμένου να μην προκληθεί πανικός και να μην αναστατωθούν και τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο σχολείο και συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματα τους. Σημειώνεται ότι μόνο δύο φίλοι των παιδιών που έχουν εξαφανιστεί είναι ενήμερα για το περιστατικό.

Συγκλονισμένοι για το τραγικό περιστατικό στο Δημοτικό Σχολείο Καμάρων, στην Λάρνακα, εξέφρασαν, με δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των εκπαιδυετικών οργανώσεων.

«Αφήστε την αστυνομία ν ακάνει τη δουλειά της»

«Έχουν κινητοποιηθεί οι πάντες σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα παιδιά και να επιστρέψουν πίσω σώα και ασφαλή», δήλωσε ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Κύπρος Μιχαηλίδης. «Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και πρωτοφανή υπόθεση. Είμαστε σε κάποιο στάδιο που δεν μπορούμε να κάνουμε οποιεσδήποτε δηλώσεις. Αντιλαμβάνεστε την ευαισθησία του κοινού, ως εκ τούτου να παρακαλέσω να είμαστε όλοι ψύχραιμοι, να αφήσετε την Αστυνομία να κάμει τη δουλειά της», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Όπως είπε ο κ. Μιχαηλίδης, «βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο αλλά γίνονται εξετάσεις και έρευνες σε όλα τα επίπεδα. Έχουν κινητοποιηθεί οι πάντες σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα παιδιά και να επιστρέψουν πίσω σώα και ασφαλή». «Πρώτα και κύρια θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανεύρευση των παιδιών», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

Με οδηγίες του Δημάρχου Λάρνακας, Αντρέα Βίρα έχει τεθεί στη διάθεση της αστυνομικών ερευνών όλο το προσωπικό του Δήμου Λάρνακας (οδοκαθαριστές, τεχνικοί, τροχονόμοι, ακόμη και γραφειακό προσωπικό). Το προσωπικό του Δήμου βρίσκεται στους δρόμους, κρατώντας αντίτυπα των φωτογραφιών των δύο παιδιών. Οι υπάλληλοι πήραν οδηγίες από τον Δήμαρχο να έχουν το νου τους σε οτιδήποτε ύποπτο παρατηρήσουν και να ενημερώσουν την Αστυνομία.

«Όλη η πόλη παρακολουθεί συγκλονισμένη, αλλά πολλοί άνθρωποι προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του να βοηθήσει», ανέφερε ο κ. Βύρας.

Έκκληση στους πολίτες

Οι Αρχές της Κύπρου απευθύνουν έκκληση προς όλους όσους ίσως έχουν αντιληφθεί να κινείται στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Καμάρων, ύποπτο πρόσωπο ή όχημα, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Αστυνομία.

https://twitter.com/Cyprus_Police/status/1044530399253340160

Πανικόβλητοι οι γονείς μαθητών 

Γονείς μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου πανικοβλήθηκαν στο άκουσμα της είδησης και έσπευσαν δίπλα στα παιδιά τους.

Αρκετοί είναι μάλιστα οι γονείς υπογράφουν με δική τους ευθύνη και παραλαμβάνουν τα παιδιά τους, με τον υπουργό Παιδείας να σημειώνει ότι είναι δικαίωμα τους, ωστόσο ζήτησε να μην το κάνουν αφού τα μαθήματα για τα υπόλοιπα τμήματα συνεχίζονται κανονικά. Όπως ανέφερε ο κ. Χαμπιαούρης, μόνο οι συμμαθητές των δύο 11χρονων γνωρίζουν για την απαγωγή και κάλεσε όλους να αποφύγουν να προκαλέσουν πανικό και στα υπόλοιπα παιδιά.

Διαβάστε επίσης

Συναγερμός στην Κύπρο: Εξαφανίστηκαν δύο 11χρονοι από δημοτικό σχολείο