Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι γεμάτος από ιστορίες προσωπικές. Για ηθοποιούς που τους γνωρίσαμε σαν σταρ αλλά που είχαν πολλές κρυφές πτυχές στη ζωή του με πολύ ενδιαφέρον. Μια τέτοια ιστορία περιγράφει το site ellinikoskinimatografos και αφορά στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Ο μεγάλος έλληνας σταρ γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου του 1934 στον Πειραιά και μεγάλωσε στη φτωχή συνοικία του Χατζηκυριάκειου.

Εκεί οι γονείς του, Γιάννης και Ελένη, διατηρούσαν καφενείο στο οποίο βοηθούσε στον ελεύθερο χρόνο του. Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής, ακόμα θυμούνται τον μετέπειτα σταρ του κινηματογράφου να σερβίρει καφέδες στους άντρες της γειτονιάς που μαζεύονταν στο οικογενειακό καφενείο….

Ο Παπαμιχαήλ βίωσε τον βομβαρδισμό του Πειραιά το 1941 και παρόλο που πέρασε φτωχικά χρόνια εκεί, δεν έπαψε ποτέ να αγαπάει τη γειτονιά του. Για αρκετό καιρό μετά τον βομβαρδισμό, ο μικρός Δημήτρης, που ήταν τότε μαθητής, έλεγε πως όταν μεγαλώσει ήθελε να γίνει πιλότος για να εκδικηθεί τους Γερμανούς για το κακό που έκαναν στον Πειραιά «του».

Την πρώτη χρονιά διετέλεσε αντιδήμαρχος. Όταν τελείωσε το σχολείο, οι γονείς του είχαν αποφασίσει να τον στείλουν στην Αγγλία να σπουδάσει υφαντουργία, εκμεταλλευόμενοι μια υποτροφία που είχε κερδίσει από το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκής. Την τελευταία στιγμή όμως, ο Δημήτρης, που δεν ήθελε ούτε να αναλάβει το καφενείο των γονιών του, αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο και να σπουδάσει υποκριτική.

Η απόφασή του βρήκε αντίθετους τους γονείς του και ειδικά τον πατέρα του, αλλά ήταν ήδη αργά. Ο Παπαμιχαήλ είχε πάρει την απόφασή του. Η φοίτηση στη δραματική σχολή εκτός από την πόρτα σε μια λαμπρή καριέρα, του άνοιξε και την πόρτα στον έρωτα, αφού κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, γνώρισε την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Τον πρώτο καιρό οι δυο τους δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά, αντιθέτως είχαν μια κόντρα, που αργότερα εξελίχθηκε σε ένα θυελλώδη έρωτα. Οι συμφοιτητές που τσακώνονταν σαν το σκύλο με τη γάτα, έγιναν από το 1964 «εθνικό» κινηματογραφικό, αλλά και πραγματικό ζευγάρι….

Μπορεί ο γάμος των δύο ηθοποιών να κράτησε μόνο 10 χρόνια, η αγάπη του Παπαμιχαήλ όμως για την υποκριτική δεν έπαψε ποτέ. Ο ηθοποιός, που μετά τον χωρισμό του με τη σύζυγό του είχε ήδη στο ενεργητικό του αμέτρητες επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες, συνέχισε να εμφανίζεται στο θέατρο.

Οι επιλογές του στράφηκαν σε πιο κλασικά έργα και πολλές ερμηνείες του άφησαν εποχή. Η τελευταία του παράσταση ήταν το «Τρεις φορές ζωή» το 2001. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ έφυγε από τη ζωή ξαφνικά στις 8 Αυγούστου του 2004, από ανακοπή καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο πλευρό του ήταν η τελευταία του σύντροφος Νάντια Μουρούζη. Όταν ο Παπαμιχαήλ πέθανε, πολύς κόσμος που δεν συνήθισε ποτέ την ιδέα του χωρισμού του με την Αλίκη, είπε πως πήγε να τη συναντήσει.