«Ποιος τη ζωή μου», «Οι ελεύθεροι και ωραίοι», «Η διαθήκη», «Σ’ αυτή τη γειτονιά», «Μαλαματένια λόγια», «Στα χρόνια της υπομονής», «Θα σε ξανάβρω στους μπαχτσέδες», «Στων Αγγέλων τα μπουζούκια», «Δεν είμαι άλλος», «Παραπονεμένα λόγια», «’Αλλος για Χίο τράβηξε», «Δρόμοι του Βερολίνου», «Είν’ αρρώστια τα τραγούδια», «Η επιστολή», «Τα λόγια και τα χρόνια»…

Αγαπημένα τραγούδια σε στίχους Μάνου Ελευθερίου πλημμύρισαν το βράδυ της Τετάρτης 29 Αυγούστου το Ηρώδειο όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία-αφιέρωμα στον σπουδαίο δημιουργό, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 22 Ιουλίου, μια μέρα πριν τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική. Τα έσοδα της συναυλίας, που διοργάνωσε, με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το Φεστιβάλ Αθηνών, θα δοθούν στον Ειδικό Λογαριασμό που έχει ανοίξει η κυβέρνηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, με σκοπό τη χρηματοδότηση κάθε είδους δράσης για την αρωγή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Ανατολική και Δυτική Αττική.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, μέλη της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, η αδελφή του Μάνου Ελευθερίου, Λίλη Ελευθερίου, γνωστοί καλλιτέχνες και πλήθος κόσμου.

«Μία μόλις ημέρα μετά τον θάνατο του Μάνου Ελευθερίου, ο Χάρος, λες και του δόθηκε παραγγελιά, το τόσο γνωστό τραγούδι του αγαπημένου ποιητή από τη Σύρο, βγήκε παγανιά στο Μάτι και θέρισε 97 συνανθρώπους μας, Έλληνες και ξένους. Ο καθένας μας κλαίει κι έναν συγγενή, φίλο ή γνώριμο. Σίγουρα ανάμεσά τους θα βρίσκονταν και άνθρωποι που ερωτεύτηκαν ακούγοντας Ελευθερίου, θα ήπιαν ένα ποτήρι παραπάνω από καημό σιγοτραγουδώντας Ελευθερίου, θα συναντήθηκαν σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις με μουσικές πάνω σε στίχους Ελευθερίου. Υποκλινόμαστε με δέος στη μνήμη τους και εναρμονίζουμε την εκδήλωση αυτή με τους ρυθμούς της αλληλεγγύης, που δεν έπαψαν ούτε στιγμή ν’ ακούγονται μετά την τραγωδία. Όλοι όσοι συνεργαστήκαμε για το αφιέρωμα πιστεύουμε ότι πρώτος ο Μάνος Ελευθερίου θα συμφωνούσε μ’ αυτό». Τα παραπάνω ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, λίγο πριν αρχίσει η συναυλία, ευχαριστώντας τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση, ιδιαίτερα τον Γιώργο Νταλάρα που ανέλαβε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού -και ειδικά την πρώην υπουργό Λυδία Κονιόρδου- που έθεσε υπό την αιγίδα του τη συναυλία.

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη στην εκδήλωση, ειδικά όταν κρατήθηκε ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των πυρκαγιών, αλλά και αργότερα, όταν οι καλλιτέχνες Γιώργος Ανδρέου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Μανώλης Λιδάκης, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μιχάλης Μυτακίδης, Γιώργος Νταλάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Ασπασία Στρατηγού, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη, Λάκης Χαλκιάς, υπό τους ήχους πολυμελούς ορχήστρας, ερμήνευσαν αξέχαστες δημιουργίες του Μάνου Ελευθερίου.

«Δύσκολη βραδιά», τη χαρακτήρισε ο Γιώργος Νταλάρας, ανοίγοντας μουσικά την εκδήλωση με το τραγούδι «Στους μπαξέδες (Εις μνήμην)», ένα από τα αγαπημένα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου όπως είπε, προτρέποντας τον κόσμο να προσέξει τα λόγια για να αντιληφθεί τον λόγο που το αγαπούσε. Ακολούθησαν κι άλλα τραγούδια από τον γνωστό ερμηνευτή, που συμπλήρωσε για τον εκλιπόντα: «Όντας ο ίδιος άγγελος, έγραφε συχνά πυκνά για τους αγγέλους, έπαιζε μαζί τους και τους περιέπαιζε. Μας δίνει θάρρος και κουράγιο να μιλάμε και να τραγουδάμε γι’ αυτόν και να είναι πάντα δίπλα μας, με τη στοργή, το πνεύμα και την πένα του».

Για τη «γενναιοδωρία του να δίνει απλόχερα τους στίχους και σε εμάς του νέους, αλλά και στους νεότερους από εμάς δημιουργούς, συντηρώντας αυτή τη σπουδαία παράδοση του ελληνικού στίχου», έκανε λόγο ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου. Ιδιαίτερες στιγμές της βραδιάς ήταν η εμφάνιση του Λάκη Χαλκιά, που ερμήνευσε μεταξύ άλλων το τραγούδι «Τα λόγια και τα χρόνια», της Τάνιας Τσανακλίδου που θύμισε τους «Δρόμους του Βερολίνου» και όχι μόνο, αλλά και όταν ο Μανώλης Λιδάκης είπε με συγκίνηση το «Με τη ζυγαριά στο χέρι», το οποίο όπως ανέφερε αγαπούσε ιδιαίτερα ο ποιητής αν και δεν ήταν πολύ γνωστό.

Επίσης, η παρουσία του Μιχάλη Μυτακίδη των Active Member που υπό τους ηλεκτρονικούς του ήχους παρουσίασε ένα τραγούδι του που αναφερόταν σε μια κουβέντα που του έλεγε συχνά ο Μάνος Ελευθερίου («άργησες στην γιορτή να έρθεις»), χωρίς να μάθει, όπως είπε στον κόσμο, ποτέ ακριβώς τι ήθελε να πει ο ποιητής. «Το τρένο φεύγει στις 8», «Σ’ αυτή τη γειτονιά», «Ποιος τη ζωή μου», «Η αυλή», «Η Επιστολή», ήταν τα τραγούδια που ερμήνευσε, όπως πάντα μοναδικά, η Μαρία Φαραντούρη, ενώ ξεχωριστές ήταν οι εμφανίσεις και των Μίλτου Πασχαλίδη, Φωτεινής Βελεσιώτου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστου Νικολόπουλου, Μίλτου Πασχαλίδη, Ηρώς Σαΐα και Ασπασίας Στρατηγού. Η βραδιά έκλεισε με όλους τους καλλιτέχνες πάνω στη σκηνή να ερμηνεύουν αξέχαστους στίχους του Μάνου Ελευθερίου, όπως «Ο χάρος βγήκε παγανιά» και φυσικά τα «Παραπονεμένα λόγια» που τραγουδήθηκε από όλο τον κόσμο.