Στην προκήρυξη διαγωνισμού μέσω του οποίου θα εξευρεθεί η εταιρεία που θα αναλάβει την κατεδάφιση της πρώτης ομάδας αυθαιρέτων κτισμάτων, από το σύνολο των περίπου 3.200 κατεδαφιστέων κτιρίων-εγκαταστάσεων που υπάρχουν  στην Αττική, προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, για τον πρώτο διαγωνισμό ο οποίος αφορά  την κατεδάφιση κτισμάτων, στην περιοχή του παραλιακού μετώπου Αθηνών-Σουνίου. Η σχετική πρόσκληση κάνει λόγο για την απευθείας ανάθεση έργου αξίας 134.945,7 ευρώ (προ ΦΠΑ), ενώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι το μεσημέρι της προσεχούς Τετάρτης, 29 Αυγούστου 2018.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προχώρησε στην κοινοποίηση των πρώτων 208 ειδοποιήσεων προς ισάριθμους ιδιοκτήτες αυθαίρετων κτισμάτων, στις οποίες διατυπώνεται ρητά ότι επίκειται η κατεδάφιση αμέσως μετά την παρέλευση 30 ημερών. Συγκεκριμένα, οι ειδοποιήσεις που στάλθηκαν κατά προτεραιότητα, αφορούν: 15 κατασκευές σε εθνικούς δρυμούς, 105 κατασκευές σε δασικές εκτάσεις σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πάρνηθα, Πεντέλη και Μέγαρα, 20 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών-Σουνίου, 35 κατασκευές στο παραλιακό μέτωπο Μεγάρων, 17 κατασκευές στον υγροβιότοπο Βουρκάρι και 16 τουριστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εστίασης που βρίσκονται σε παραλίες και αιγιαλούς ανά την Αττική.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει στην προκήρυξη και νέου διεθνούς διαγωνισμού, για την κατεδάφιση συνολικά 300-400 κτισμάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο, «καταγράφεται σημαντική πρόοδος στην επιτάχυνση των ελέγχων από τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και στην υπόλοιπη χώρα».