Λίγες ώρες ή ημέρες πριν τον ανασχηματισμό ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος φημολογείται ότι θα αναλάβει τη θέση του γραμματέα του κόμματος μίλησε για το νέο κυβερνητικό σχήμα που έρχεται λέγοντας με νόημα ότι τον γραμματέα τον εκλέγει η ΚΕ, τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου την καθορίζει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 τόνισε ότι είναι βέβαιο ότι θα γίνει ανασχηματισμός.

«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση κόμματος – κυβέρνησης. Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση», τόνισε ενώ ανέφερε ότι «και πριν τον προηγούμενο ανασχηματισμό πρωταγωνιστούσα στα σενάρια. Δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις. Τον γραμματέα τον εκλέγει η Κ.Ε., τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου την καθορίζει ο πρωθυπουργός», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον επικείμενο ανασχηματισμό ως «μια κομβική στιγμή για τη χώρα και για την κυβέρνηση», καθώς όπως εξήγησε «υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ειδικού βάρους του κόμματος, υπάρχει και ανάγκη αναδιάταξης στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, είπε ότι «η Αριστερά μεγάλωσε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του μνημονίου, ωρίμασε και οφείλει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου. Εάν εξασφαλίζονται πολιτικές προϋποθέσεις μπορούμε να το κάνουμε και στο πλαίσιο του ανασχηματισμού».

Ως προς τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η αναφορά σε ασύμμετρο φαινόμενο συνδεόταν με τις αντικειμενικές συνθήκες των καιρικών φαινομένων που αποδείχτηκε ότι ήταν καθοριστικός παράγοντας. Το 95% των πυρκαγιών έχει ανθρωπογενή αιτία. Σε τακτά χρονικά διαστήματα έχω μιλήσει για το πώς προσέγγισα αυτή την υπόθεση ζητώντας στέρεες απαντήσεις για όλα. Τις πρώτες μέρες δημιουργήθηκαν τέτοιες εντυπώσεις, για οργανωμένο σχέδιο, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ανολοκλήρωτες, στη συνέχεια διαμορφώθηκε πιο καθαρή εικόνα». Και συνέχισε: «Τα πρώτα 24ωρα είναι λογικό να τα ψάχνουμε όλα και να θέτουμε ερωτήματα». Σε σχέση με τη μήνυση οικογένειας θυμάτων ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε: «Είναι άλλη μια μήνυση την οποία πρέπει να εξετάσει η Δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι κάποιοι επιχειρούν να κάνουν πολιτική πάνω στην τραγωδία. Και προφανώς δεν αναφέρομαι στην οικογένεια».