Σε μια ύστατη προσπάθεια αναστροφής του πολιτικού κλίματος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμα του πιθανότατα την Τρίτη θα ανακοινώσει το τέλος των Μνημονίων στη χώρα. Προκειμένου μάλιστα να μεγιστοποιήσει τα πολιτικά οφέλη από αυτή την εξέλιξη ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καταφύγει εκ νέου σε μια επιθετική ρητορική κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και ακολούθως να επιχειρήσει να συνδέσεις το τέλος των Μνημονίων με το τέλος της λιτότητας, ώστε να ανακτήσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Το πολωτικό κλίμα και η παροχολογία θα είναι τα βασικά όπλα του Αλέξηυ Τσίπρα στην «τελετή λήξης» των Μνημονίων.

Με στόχο, εξάλλου, να αφήσει πίσω την καταστροφική πυρκαγιά και τη δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει και σε ανασχηματισμό μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ το καλάθι της ΔΕΘ γεμίζει κάθε ημέρα και περισσότερο. Με βάση τις πληροφορίες που έχουν ώς τώρα γίνει γνωστές ο Πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης, να ξεκαθαρίσει ότι για την κυβέρνησή του θέμα μείωσης των συντάξεων (που έχει ήδη προνομοθετηθεί) δεν υφίσταται, αφού οι ενδείξεις για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα (υψηλότατο πρωτογενές πλεόνασμα) είναι θετικές.

Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει και φέτος για παροχή 13ης σύνταξης από το υπερπλεόνασμα, ενώ το ισχυρό βέλος στη φαρέτρα του αναμένεται να αποτελέσει η εξαγγελία για θεαματική μείωση του ΕΝΦΙΑ (πληροφορίες κάνουν λόγο για ποσοστό κοντά στο 25-30%), αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που θα αποτελέσει «ανάσα» για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η επεξεργασία των προτάσεων δεν έχει ακόμα κλειδώσει, ωστόσο όλες οι πληροφορίες είναι τέτοιες που θεωρείται βέβαιο ότι έχουν ήδη προκαλέσει πονοκέφαλο στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έχοντας το βάρος διαχείρισης του δημόσιου ταμείου, το μόνο που δεν θέλει είναι να κινηθεί η κυβερνητική ρητορική στη λογική τού «δώσ’ τα όλα», καθώς αγορές και δανειστές καραδοκούν.