«Εγώ τους τα είχα πει». Αυτό είναι το μήνυμα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα στην κυβέρνηση αλλά και η απάντηση του σε όσους τον ρωτούν τι συμβαίνει και η εικόνα της οικονομίας δεν προοιωνίζεται καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν υποχρεωμένος, όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, να προειδοποιήσει για τα χειρότερα, και το έκανε εδώ και μήνες. Οπως λέει χαρακτηριστικά: «Γνωρίζαμε τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί για την Ιταλία. Η ιταλική κρίση μάς επηρεάζει περισσότερο και όχι η Τουρκία, όπως μερικοί νομίζουν».

Επιμένοντας στη γραμμή που χάραξε από τις αρχές του έτους ο κ. Στουρνάρας τονίζει: «Αν παίρναμε την προληπτική γραμμή, θα ήμασταν πολύ πιο ασφαλείς και δεν θα είχαμε να φοβηθούμε τις αναταράξεις διεθνώς. Και τώρα δεν θα μιλούσαμε για επιτόκια πάνω από 4%». Ο Στουρνάρας αναγνωρίζει ότι μεθαύριο η χώρα θα βγει από τα μνημόνια αλλά λέει με νόημα: «Δεν μας παίρνει για φιέστες, είναι η ώρα για δουλειά». Και στέλνει το μήνυμά του στην κυβέρνηση: «Θα πρέπει να τηρήσουμε κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε στο μέλλον άμεση πρόσβαση στις αγορές. Εάν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει και υπογράψει, να ξέρετε ότι οι αγορές θα μας γυρίσουν την πλάτη, θα μας εγκλωβίσουν».

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, με αφορμή την ολοκλήρωση του Μνημονίου την Δευτέρα, ο κ. Στουρνάρας στέλνει για ακόμα μία φορά το μήνυμα ότι ως χώρα έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει ότι παραμένουν ακόμη άλυτα προβλήματα από το υψηλό δημόσιο χρέος, μέχρι την ανεργία, την Παιδεία αλλά και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Τονίζει επίσης ότι ουδείς αμφισβητεί σήμερα ότι η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 είχε σημαντικό κόστος για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και το κλίμα εμπιστοσύνης.

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ειδικά εάν συνδυαστούν με υψηλή φορολογία.

«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει, όχι στο τόσο μακρινό μέλλον, να συζητηθεί με τους εταίρους μας», αναφέρει.