Στο σημείο όπου σκοτώθηκε ένας 25χρονος στου Φιλοπάππου η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. η οποία παραδέχεται επί της ουσίας προβλήματα στο σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εγκληματικότας, προχωρώντας σε αναβάθμιση του.

Επιθεώρηση στο Λόφο του Φιλοπάππου έκανε το πρωί της Παρασκευής ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, μαζί με όλους τους αρμόδιους αξιωματικούς, με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 25χρονου κατά τη διάρκεια ληστείας, και μέχρι το βράδυ αναμένεται να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για την αποτελεσματική αστυνόμευση της περιοχής, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την αποφυγή παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον.

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν περιοχές όπου παρατηρούνται κενά στην επιτήρηση», δήλωσε ο κ. Ανδρικόπουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Στην περιοδεία που κάναμε συμμετείχαν όλοι οι αρμόδιοι αξιωματικοί και αποφανθήκαμε ότι η περιοχή χρήζει πιο εντατικής αστυνόμευσης και αυτό μπήκε στο πρόγραμμα ενός νέου σχεδιασμού και μέχρι το βράδυ θα έχουμε καταλήξει στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται».

Ο κ. Ανδρικόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι ο Αρχηγός επιβάλλεται να έχει ιδία αντίληψη για ό,τι συμβαίνει και στο δρόμο, γι" αυτό έχει σκοπό να συνεχίσει τις επιθεωρήσεις όπου χρειάζεται και μαζί με τους επιτελείς να βάζει τις βάσεις για όλο και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση και την καλύτερη ασφάλεια των πολιτών.

Στην περιοδεία του Αρχηγού στου Φιλοπάππου, τον συνόδευαν η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομία Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, ο αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, υποστράτηγος Ανδρέας Βασιλόπουλος, ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Γιώργος Ψωμάς, ο Διευθυντής της Άμεσης Δράσης ταξίαρχος Νίκος Οσταδημήτρης, ο Διευθυντής της Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης, ο επικεφαλής της Ομάδας ΔΙΑΣ και άλλοι αξιωματικοί της Ασφάλειας και Τάξης, που εμπλέκονται στην αστυνόμευσης της περιοχής.

Ο Αρχηγός και οι αξιωματικοί περπάτησαν όλο τον λόφο του Φιλοπάππου και κατέγραψαν ένα προς ένα τα σημεία που θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και να ενισχυθούν περιπολίες και άλλα μέτρα, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο νέο σχεδιασμό.

Όπως είπε ανώτατος αξιωματικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περιοδεία αυτή ήταν απαραίτητη για να υπάρχει πιο ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στου Φιλοπάππου, ενώ μελέτησαν πολύ προσεκτικά το σημείο από το οποίο έπεσε και σκοτώθηκε ο 25χρονος.

Σημειώνεται ότι το σημείο αυτό δεν έχει καθόλου φωτισμό, ενώ υπάρχουν και άλλα προβλήματα, αλλά τα μέτρα που θα ληφθούν από την Αστυνομία, θα είναι στο πλαίσιο που την αφορά.

Ωστόσο είναι πιθανό να γίνει έγγραφο στο δήμο Αθηναίων και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να μελετήσουν τυχόν παράλληλες παρεμβάσεις για την καλύτερη ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι το Ειδικό Σχέδιο Αστυνόμευσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, είχε καταρτιστεί την άνοιξη για την προστασία των περιοχών με μεγάλη τουριστική κίνηση (όπως Φιλοπάππου, Ακρόπολη και Ιστορικό Κέντρο), ωστόσο όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα δεν είχε αποτέλεσμα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Την ίδια στιγμή καταστηματάρχες και κάτοικοι αυτών των περιοχών αναφέρουν ότι έχει ατονήσει η ένστολη παρουσία και αστυνόμευση της περιοχής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος σχεδιασμός για την αποτελεσματική αστυνόμευση της περιοχής θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αύξηση των πεζών περιπολιών, μεικτά συνεργεία ελέγχου στις εισόδους, αιφνιδιαστικές αστυνομικές επιχειρήσεις-«σκούπα» , καθώς επίσης και αύξηση της διάρκειας των περιπολιών κατά δύο ώρες στην περιοχή, με στόχο αντί στις 11μμ να σταματούν στη 01:00πμ.

Ο νέος σχεδιασμός θα προτάσσει την ενεργή αστυνόμευση ενώ αναμένεται και μία σύσκεψη με τους επαγγελματίες της περιοχής. Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες από την Ασφάλεια έχουν συλληφθεί στην «επικίνδυνη ζώνη» τουλάχιστον 75 αλλοδαποί για ληστείες, παρ" όλα αυτά οι συμμορίες ανακυκλώνονται και πολλαπλασιάζονται βάζοντας στο στόχαστρο τουρίστες και περιαστικούς. Ο θάνατος του 25χρονου φοιτητή έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι επιθέσεις των συμμοριών παίρνουν ακόμα πιο βίαιη μορφή.