Σχέδιο δράσης για να αντιμετωπιστεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet της χώρας του, διαβεβαίωσε ότι έχει καταρτιστεί σχέδιο δράσης, η υλοποίηση του οποίου ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα, με σκοπό να αμβλυνθούν οι πιέσεις που ασκούνται από τις αγορές.

Δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του σχεδίου, δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις σήμερα από τους θεσμούς που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη εφαρμογής του.

Είπε μόνο ότι το σχέδιο περιέχει δράσεις για τον τραπεζικό τομέα και την πραγματική οικονομία και στοχεύει στην τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από τη μείωση της συναλλαγματικής αξίας της λίρας.

Μικρή ενίσχυση της λίρας

Τόνισε και αυτός ότι η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας δεν αντανακλά την πραγματικότητα της αγοράς, αλλά οφείλεται σε στοχευμένη επίθεση και υποστήριξε ότι η νομισματική πολιτική θα μείνει ανεξάρτητη, θέλοντας να διασκεδάσει τους φόβους για παρέμβαση Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να επιβάλει την πολιτική του.

Οι ανακοινώσεις Αλμπαϊράκ πρόσφεραν προσωρινή σανίδα σωτηρίας στην τουρκική λίρα, η ισοτιμία της οποίας έναντι του δολαρίου επέστρεψε στις ασιατικές αγορές κάτω από το όριο του επτά προς ένα.

Νωρίτερα, με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών η ισοτιμία είχε φτάσει ακόμη και στο 7,24.