Σε μια σαφή προσπάθεια να ξεφύγει από το πολιτικό «Βατερλώ» των τελευταίων ημερών, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στο Λαύριο προκειμένου να «αφηγηθεί» την επόμενη ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι.

Με ιδιαίτερα προσεκτικές εκφράσεις ανέλαβε και πάλι την ευθύνη (προφανώς την πολιτική) για τα όσα έγιναν και κάηκαν περισσότεροι από 90 άνθρωποι.

««Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω ώστε να διορθώσουμε πιθανά λάθη και παραλείψεις την ώρα του κακού», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε μια σαφή προσπάθεια να διαφοροποιηθεί… ελάχιστα από τα όσα τραγικά έλεγαν οι υπουργοί του τις προηγούμενες ημέρες. Όπως π.χ. ο Νίκος Τόσκας που έψαχνε να βρει λάθη αλλά δεν έβρισκε.

Όμως, ακόμη και αυτή την ώρα, 15 ημέρες μετά την απίστευτη τραγωδία, κι ενώ ο κατάλογος των νεκρών ακόμη δεν έχει κλείσει, ο πρωθυπουργός επέμεινε στη γραμμή της πολιτικής ευθύνης.

Χωρίς να ζητήσει και πάλι συγγνώμη, τώρα ανακάλυψε… πιθανά λάθη και παραλείψεις όταν ήδη έχουν γίνει γνωστές οι τραγικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν τις στιγμές εκείνες της 23ης Ιουλίου που κάηκε το Μάτι.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήδη παραιτήθηκαν – αποπέμφθηκαν οι κ. Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και οι αρχηγοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Από τη στιγμή δηλαδή που προσωποποιήθηκαν οι ένοχοι, αποδόθηκαν ευθύνες για τις διαχειριστικές ανεπάρκειες, τις παραλείψεις, και το χάος που επικράτησε, πώς ο πρωθυπουργός μιλά για «πιθανά» λάθη.

Θέλοντας να κατασιγάσει την οργή του κόσμου, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι δεν θα κουκουλωθεί τίποτε, μπαίνοντας στο κλαμπ των πολιτικών που εδώ και δεκαετίες έχουν μιλήσει για «τη γροθιά που θα χτυπήσουμε στο μαχαίρι».

Όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου στα λάθη που έγιναν και δεν βρήκε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής.

Μάλιστα τόνισε ότι ανέλαβε «ακόμα και ευθύνες που δεν μου αναλογούν» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση γιατί δεν κάνει αυτοκριτική.

Παίζοντας με το συναίσθημα της λύπης που νιώθουν όλοι οι Ελληνες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι : «Η Αττική βίωσε μια ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία. Η Ελλάδα βίωσε μια εθνική τραγωδία.

Το πένθος είναι εδώ και 15 μέρες είναι παρών σε όλες μας τις λέξεις, και σε όλες μας τις κινήσεις. Και κανείς δεν μπορεί να μην σκύψει το κεφάλι, κυριευμένος από τη θλίψη για την απώλεια τόσων συνανθρώπων μας. Κανείς», επισήμανε.

Βεβαίως δεν θα μπορούσε να αναφερθεί στο πώς βιώνουν τη θλίψη στελέχη της κυβέρνησής του όπως ο κ. Πολάκης που είπε ότι οι νεκροί «θόλωσαν» την εικόνα της κυβέρνησης ή όπως άλλοι που ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησαν τους… νεκρούς γιατί έχτισαν αυθαίρετα.

Κατεδαφίσεις

Με καθαρά επικοινωνιακά μέσα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για την αυθαίρετη δόμηση και τις κατεδαφίσεις που πρόκειται να γίνουν. Η στροφή της κυβέρνησης σε ένα θέμα λαϊκό, όπως η… έξοδος της μπουλντόζας στους δρόμους, ολοκληρώθηκε με τη δέσμη 20 ολόκληρων μέτρων που ανακοίνωσε ο Τσίπρας από το Λαύριο.

Χωρίς να αναφερθεί βεβαίως ότι και ο ίδιος και οι υπουργοί του έχουν κλείσει το μάτι στους αυθαιρετούχους με χαριστικούς νόμους για τις νομιμοποιήσεις, ο πρωθυπουργός μίλησε γενικώς για τις διαχρονικές πληγές. «Σήμερα δεν μπορούμε, δεν πρέπει και δεν θα πάμε ούτε βήμα παρακάτω, με οδηγό τη λήθη. Απόφασή μας είναι κανένας και τίποτα να μην ξεχαστεί», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Το χάος της ανεξέλεγκτης δόμησης, που απειλεί ανθρώπινες ζωές, δεν μπορεί άλλο να γίνει ανεκτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Ότι καταστρέφει δάση και ακρογιάλια, ότι εκπροσωπεί κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές θα ξηλωθεί. Είναι χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας. Μα πιο πολύ είναι χρέος μας απέναντι στους ζωντανούς, απέναντι στις επόμενες γενιές», σημείωσε.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει άμεσα δράση ώστε οι περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές θα ανοικοδομηθούν τάχιστα, αλλά σε νέα βάση που θα εγγυάται τη νομιμότητα, το σεβασμό του περιβάλλοντος και τη ζωή των κατοίκων τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είναι προφανές ότι το… κυβερνητικό πυροσβεστικό για να σβήσουν οι πολιτικές φωτιές ακούει στο όνομα «κατεδαφίσεις».

Η ανακοίνωση άνω των 3.200 κατεδαφίσεων έχει στόχο να προσανατολίσει το ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση και να καλυφθούν οι εικόνες και οι περιγραφές της τραγωδίας.

Οσο η υπόθεση του μαζικού θανάτου τόσων ανθρώπων και των τραγικών λαθών του κρατικού μηχανισμού μένουν στην επικαιρότητα τόσο θα πληγώνεται το προσωπικό προφίλ του πρωθυπουργού και θα καταρρέει η κυβέρνηση.

Η επιχείρηση «αλλαγή σελίδας» αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα με έναν σαρωτικό ανασχηματισμό σε κυβέρνηση και κόμμα και φυσικά με τη στροφή της συζήτησης στην έξοδο από το μνημόνιο.