Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, στις 23 Ιουλίου, με τις αρχές να αναζητούν απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας, αλλά και τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι εισαγγελείς επικεντρώνουν την έρευνα τους σε πρόσποωα από τους Δήμους, την Περιφέρεια Αττικής, την Πυροσβεστική, την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό, αλλά και κάθε άλλο κρατικό αξιωματιούχο που ενδέχεται να εμπλέκεται.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι ένα σημαντικό όπλο και θα συνεισφέρουν ουσιώδη στοιχεία, στους εισαγγελείς προκειμένου να προχωρήσουν σε απόδοση ευθυνών, καθώς πολίτες δίνουν συνεχώς νέα στοιχεία όσον αφορά παραλείψεις και αμέλειες που διαδραμάτισαν ρόλο στην τραγωδία.

Στο ίδιο πλαίσιο αναμένονται και τα στοιχεία με πληροφορίες από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιακών παραγόντων, με στόχο να βγουν συμπεράσματα για τις όποιες τυχόν παραλείψεις αρμοδίων.

Τα εν λόγω στοιχεία θα τεθούν όπως αναφέρουν πληροφορίες υπόψη των εισαγγελικών αρχών και πραγματογνωμόνων μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδα. Τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες συνομιλίες μεταξύ στελεχών της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Μαραθώνα και του Δήμου Ραφήνας, τις κρίσιμες ώρες.

Μηνυτήρια αναφορά για τις φονικές πυρκαγιές κατέθεσε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας και της αναζήτησης απαντήσεων στα ερωτήματα που θα ρίξουν φως στο πώς φτάσαμε στην εξέλιξη της εθνικής τραγωδίας, οι εισαγγελείς πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή αυτοψία στις καμένες περιοχές, παρουσία και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου.