Ο χορός των ευθυνών ξεκίνησε για τα καλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στη σκιά της μεγάλης τραγωδίας στο Μάτι, και αποτελεί αφορμή να βγουν παρασκηνιακά μαχαίρια με το βλέμμα στο μέλλον και τους πολιτικούς συσχετισμούς της επόμενης ημέρας. Το περίφημο blame game –«το παιχνίδι των ευθυνών» – είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι προβολείς πέφτουν πλέον στο «ποιος φταίει». Κυριολεκτικά, η εξέλιξη του πολιτικού παιχνιδιού των τελευταίων ωρών, αντί να εστιάζει στον επιμερισμό των ευθυνών καταντάει σύγχυση ευθυνών. Βέβαια πολλοί διερωτώνται μήπως τελικά αντί για απόδοση ευθυνών οδηγηθούμε πάλι σε κολυμβήθρα του Σιλωάμ για πολιτικούς έπειτα από παρασκηνιακά παζάρια στο πλαίσιο των συσχετισμών.

Εν μέσω της λαϊκής κατακραυγής για την τραγωδία στο Μάτι, τα παιχνίδια εξουσίας που εκτυλίσσονται αυτό το διάστημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης αναδεικνύουν και επικίνδυνες σχέσεις, ενώ λόγω των σεισμικών δονήσεων στο εσωτερικό της, δημιουργούνται ρήγματα στο μωσαϊκό της συντροφικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό διότι ο βασικός στόχος είναι να διασωθούν πολιτικά διάφορα πρόσωπα.

Κεντρικός στόχος των περισσοτέρων είναι να στηριχθεί πάση θυσία ο Αλέξης Τσίπρας και γι’ αυτό έχει υψωθεί τείχος προστασίας από πολλούς, αν και υπάρχουν στελέχη, κυρίως από τεχνοκρατικά υπουργεία, τα οποία σε συνομιλίες τους με παράγοντες των ΜΜΕ και της οικονομικής και πολιτικής ζωής των Αθηνών εξαπολύουν ευθείες βολές κατά του Πρωθυπουργού. «Αστειότητες», λένε οι προεδρικοί για τα σενάρια περί αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού και παρά τις διαφορές που έχουν υπερασπίζονται τον Τσίπρα, ο οποίος ελέγχει και το κόμμα.

Οι εξαφανισμένοι. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί υπουργοί έχουν αποστασιοποιηθεί και δεν πέφτουν στη… φωτιά να στηρίξουν την κυβέρνηση τούτες τις ιδιαίτερα δύσκολες ώρες και ας μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχει ζητηθεί να μην εμφανίζονται στα ΜΜΕ.

Η ομάδα των 53 -που ήταν λαλίστατη σε άλλα θέματα στο παρελθόν –έχει εξαφανιστεί, όπως λένε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επικρίνεται ότι σιωπά δύο εβδομάδες, ενώ αιχμές δέχεται από αρκετούς προεδρικούς.

Αν και αρκετοί απέχουν της στήριξης της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, παρασκηνιακά εξαπολύονται αιχμές για την επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση της κρίσης.

Τα πρόσωπα της κρίσης. Μάλιστα, υπάρχουν πρόσωπα που εκτοξεύουν πυρά κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και κινούνται στην ευρύτερη ομάδα των προεδρικών.

Από έναν υφυπουργό και έναν υπουργό διέρρευσε σε ΜΜΕ προ ημερών ότι υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Τζανακόπουλου και Τσακαλώτου στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύστηκε.

Χαιρέκακα κάποιοι κτυπούν με επικριτικά παρασκηνιακά σχόλια τη Ρένα Δούρου και λένε ότι η περιφερειάρχης Αττικής «κάηκε πολιτικά» τόσο με τις πλημμύρες στη Μάνδρα όσο και από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Σε αυτό το κλίμα μόνο τυχαία δεν ήταν η επιλογή να εμφανιστεί δημόσια με συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Πάνος Σκουρλέτης, του οποίου δεν ήταν επιλογή ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης. Ο υπουργός Εσωτερικών φρόντισε να αναδείξει επί της ουσίας τη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης, που είναι να εστιαστεί η συζήτηση στις ευθύνες των επιτελών, δηλαδή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Αίσθηση προκάλεσε –εκτός της συγκυβερνώσας κίνησης ΠΡΑΤΤΩ –η χθεσινή αποστροφή του διευθύνοντος συμβούλου της «Αυγής», Δημήτρη Στούμπου, που είπε –αναφερόμενος στον Καπάκη –πως «εγώ θα είχα παραιτηθεί» και δεν παρέλειψε να μιλήσει για πολτικές ευθύνες.