Πάντοτε ένιωθα έναν ανομολόγητο θαυμασμό για τους ανθρώπους που στην Ελλάδα είχαν την όρεξη καλοκαιριάτικα να τσακώνονται –και μάλιστα με αφορμή τα αθλητικά. Αλλά φετινοί καβγάδες μού προκαλούν πραγματικά κατάπληξη: αναφέρομαι σε αυτούς που γίνονται, εδώ και μερικές μέρες, στον Παναθηναϊκό ανάμεσα στη διοίκηση της ΠΑΕ και στη διοίκηση του Ερασιτέχνη. Ειδικά το φετινό αιματοβαμμένο καλοκαίρι, αναρωτιέμαι πού διάβολο βρίσκουν τέτοια διάθεση όλοι αυτοί που καβγαδίζουν.

Αφορμή

Ας δούμε μερικές λεπτομέρειες των καβγάδων αυτών. Καβγαδίζουν ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός και η ΠΑΕ, δηλαδή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Γιάννης Αλαφούζος. Οι καλά πληροφορημένοι ισχυρίζονται ότι απλά έψαχναν την αφορμή καθώς καιρό τώρα οι σχέσεις τους δεν ήταν οι καλύτερες. Πάντως στη συγκεκριμένη ιστορία δεν βλέπω κάτι αναίτιο: ίσα ίσα που όταν διαβάζω τι καταμαρτυρούν ο ένας στον άλλον έχω ολοένα και περισσότερο τη βεβαιότητα ότι και οι δυο έχουν δίκιο! Σε αυτού του είδους τους καβγάδες όλα λύνονται με καλή διάθεση, αλλά αν δεν υπάρχει είναι δεδομένο ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Πνιγμένοι από το δίκιο τους και οι δυο θα τραβήξουν το πράγμα στα άκρα.

Πηγή

Ο Γιαννακόπουλος ανέλαβε τον Ερασιτέχνη, όχι για να κάνει διαχείριση της φτώχειας του, αλλά για να τον αναστήσει. Για να το καταφέρει αυτό πρέπει να συγκεντρώσει ξανά το μέγιστο των χρημάτων –φυσικά θα βάλει και αρκετά ο ίδιος. Μια βασική πηγή εσόδων του Ερασιτέχνη είναι η ίδια η ΠΑΕ, που πρέπει να του καταβάλλει ποσοστό από τις εισπράξεις του γηπέδου της Λεωφόρου, όπως εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη, αλλά και ένα ενοίκιο για τις εγκαταστάσεις του γηπέδου, που χρησιμοποιεί. Αν η ΠΑΕ ήταν συνεπής δεν θα υπήρχε ο παραμικρός καβγάς, όμως η ΠΑΕ χρωστάει και το χρέος της το αναγνωρίζει. Για να εισπράξει όσα η ΠΑΕ χρωστάει στον Ερασιτέχνη, ο Γιαννακόπουλος αρχικά απείλησε την ΠΑΕ με έξωση από τη Λεωφόρο και στη συνέχεια (χθες δηλαδή) της έστειλε και ένα εξώδικο, στο οποίο την καλεί να σεβαστεί συγκεκριμένους όρους για την αποπληρωμή του χρέους, που είναι 590.000 ευρώ. Μπορεί να τα πληρώσει όλα (και κάτι να γλιτώσει) ή να τα πληρώσει όλα σε δόσεις, με ορίζοντα εξόφλησης τον επόμενο Δεκέμβριο.

Ντούκου

Το να πληρώσει η ΠΑΕ 500.000 ντούκου, όταν χθες ήταν πάλι στα δικαστήρια με τον Εσιέν και τον Λέτο, το βρίσκω απίθανο. Η ΠΑΕ αναγνωρίζει το χρέος, πλην όμως κάνει κι αυτή τις ενστάσεις της. Ισχυρίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο το ρύθμισε με νέα σύμβαση και πληρώνει πλέον κανονικά τις προβλεπόμενες δόσεις. Θυμίζει ότι τότε, παράλληλα, συμφώνησε με τη διοίκηση του Ερασιτέχνη και τη μείωση του μισθώματος της Λεωφόρου από 500.000 ευρώ σε 252.000 ευρώ. Τονίζει ότι στα πλαίσια αυτής της συμφωνίας θα εκδοθούν και κάρτες ενίσχυσης του Ερασιτέχνη και θα εισπραχθούν χρήματα από τις ανανεώσεις των εισιτήριων διαρκείας της ποδοσφαιρικής ομάδας. Ισχυρίζεται επίσης ότι το μίσθωμα των 500.000 ευρώ τον χρόνο για το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν τεράστιο και σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενδεικτικά αναφέρει ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ μισθώνει το ΟΑΚΑ έναντι 270.000 ευρώ ετησίως. Θεωρεί ότι και τα χρήματα αυτά ήταν ένας τρόπος στήριξης του Ερασιτέχνη και θυμίζει ότι η διοίκηση Αλαφούζου κατέβαλε συνολικά 6 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του Ερασιτέχνη τα χρόνια που διοικεί την ΠΑΕ. Τέλος θεωρεί ότι ο Ερασιτέχνης δεν έχει δικαίωμα να κάνει έξωση στην ΠΑΕ, αλλά αυτό θα το κρίνουν τα δικαστήρια, αν οι δυο πλευρές καταλήξουν σε αυτά.

Ακρα

Οσο τα σκεφτόμουν όλα αυτά καταλάβαινα κάτι απλό: ότι στην ιστορία αυτή κανένας από τους δυο δεν θα έχει κέρδος αν το πράγμα οδηγηθεί στα άκρα. Αν η ΠΑΕ σκληρύνει τη στάση της, είναι αρκετά πιθανό να έχει να αντιμετωπίσει και μερίδα των οπαδών, που σίγουρα δεν θα νιώσουν ευχαρίστηση βλέποντας τη διοίκηση Αλαφούζου να κάνει δύσκολη τη ζωή της νέας διοίκησης του Ερασιτέχνη: ο ΠΑΟ κατεβαίνει στο πρωτάθλημα με μια νέα ομάδα, που έχει ανάγκη υποστήριξης –ένας (ακόμα) «εμφύλιος» μπορεί να καταστρέψει κάθε προσπάθεια του Γιώργου Δώνη και του Νίκου Νταμπίζα, των οποίων το φιλόδοξο σχέδιο έχει ανάγκη από υποστήριξη. Από την άλλη και ο Ερασιτέχνης, αν κάνει έξωση στην ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟ από τη Λεωφόρο, δεν βλέπω να έχει κάποιο κέρδος: θα χάσει τα χρήματα του ενοικίου που αποτελούν το πιο μεγάλο του έσοδο, θα δώσει την δυνατότητα στην ΠΑΕ να αρχίσει να κωλυσιεργεί για το χρέος και το χειρότερο είναι ότι τυχόν μετακίνηση της ομάδας του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ θα κάνει ακόμα πιο δύσκολο, ως προς την υλοποίησή του, το σχέδιο αξιοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από την επενδυτική ομάδα του Γιαννακόπουλου. Στις συζητήσεις με την κυβέρνηση ειπώθηκε ότι για να προχωρήσει το Athens Alive πρέπει το γήπεδο ποδοσφαίρου του ΟΑΚΑ (στο οποίο χθες μπήκε νέος χλοοτάπητας…) να μην το χρησιμοποιεί κανείς. Αν μετά την ΑΕΚ βρεθεί στο ΟΑΚΑ και ο ΠΑΟ, το όλο πράγμα πάει ακόμα πιο πίσω.

Κάκιστη

Οι δύο θα έπρεπε να τα βρουν, αλλά είναι δύσκολο γιατί τον τελευταίο καιρό η σχέση είναι κάκιστη. Τυχόν συνάντησή τους νομίζω ότι απλά θα κάνει το πράγμα χειρότερο. Μου λένε ότι ο μεν Αλαφούζος θεωρεί ότι ο Γιαννακόπουλος μπήκε στον Ερασιτέχνη για να του κάνει τη ζωή δύσκολη, ο δε Γιαννακόπουλος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένας επενδυτής Παϊρότζ και όλη αυτή η ιστορία είναι μια προσπάθεια του Αλαφούζου να κρατηθεί στην ΠΑΕ ρίχνοντας όμως θεαματικά το κόστος της. Δεν ξέρω αν ισχύουν αυτά, όμως σίγουρα διάθεση συνεννόησης δεν διακρίνεται. Μια λύση θα ήταν να συναντηθούν η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης χωρίς να είναι παρόντες οι δύο πρόεδροι: στελέχη υπάρχουν. Αλλά και πάλι, πριν από τις διαδικασίες, μετρά η θέληση. Αν δύο ισχυροί παράγοντες θέλουν να τσακωθούν, θα τσακωθούν.

Κέρδος

Το ξαναλέω ότι κέρδος από τον καβγά δεν βλέπω: ίσα ίσα, αυτό που βλέπω είναι ότι για να τα καταφέρει ο ΠΑΟ να σταθεί ξανά στα πόδια του χρειάζεται η ΠΑΕ και ο Ερασιτέχνης να συνεργαστούν, όπως ποτέ δεν το έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια. Η ΠΑΕ έχει ανάγκη έναν κόσμο έτοιμο να στηρίξει μια ομάδα που φέτος δεν θα κάνει πρωταθλητισμό: αν τα τμήματα του Ερασιτέχνη έχουν επιτυχίες αυτό θα είναι πολύ πιο εύκολο. Ο Ερασιτέχνης, από την άλλη, χρειάζεται χρήματα –κι έχει μια μεγάλη ευκαιρία να πετύχει τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό. Το καλοκαίρι δεν προσφέρεται για καβγάδες. Αντιθέτως ως εποχή δίνει την ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Σε όσους, όμως, θέλουν κάτι τέτοιο.