«Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη γύρω στα 15.000 στέμματα. Να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, η αντίστοιχη πυρκαγιά του 2009 που ξεκίνησε από το Σέσι και έφτασε στο Γραμματικό έκαψε 150.000 στρέμματα, δηλαδή είναι 10 φορές μικρότερη».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα – και είναι περσινή. Εγινε στις 16 Αυγούστου 2017, τέσσερις μέρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς στον Κάλαμο – την οποία ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε, κατά τη συνήθειά του, μετά την κατάσβεσή της, ερχόμενος μαυρισμένος, κατευθείαν μετά τη ραστώνη σε άγνωστο τόπο.

Τέσσερις μέρες κράτησε η περσινή πυρκαγιά στον Κάλαμο – μεσολαβούσαν ένα Σαββατοκύριακο και η αργία του Δεκαπενταύγουστου -, την οποία ο Πρωθυπουργός σχολίαζε στο Twitter. Και όταν έσβησε, εμφανίστηκε και πέταξε πάνω από τα καμένα με ελικόπτερο για να υπάρχει εικόνα χρήσιμη στους μηχανισμούς της προπαγάνδας.

Ο Τσίπρας ευχαρίστησε, τότε, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες επειδή αντιμετώπισαν την κατάσταση «χωρίς πανικό, με ψυχραιμία και συντονισμό». Δεν παρέλειψε δε να συγχαρεί όσους εκκένωσαν με ασφάλεια τις παιδικές κατασκηνώσεις.  Επαινούσε πέρυσι ό,τι φέτος σχετικοποιεί.

Επίσης, διάφοροι υπουργοί δεν παρέλειψαν να στολίσουν τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε επικρίνει την κυβέρνηση για έλλειψη συντονισμού και θεωρούσε την εμφάνιση του Πρωθυπουργού προπαγανδιστικό θέατρο. «Καλή επιστροφή στις ξαπλώστρες» πληκτρολογούσε ο Πολάκης.

Μην έχετε λοιπόν καμία απορία. Στις ίδιες ελλείψεις απάντησαν με τα ίδια τεχνάσματα: με την επικοινωνία και την προπαγάνδα.

Προσάρμοσαν απλώς στα φετινά δεδομένα την απάντησή τους. Υπήρξαν νεκροί – αλλά για τον επικοινωνιακό τρόπο της κυβέρνησης, ό,τι για τους άλλους ήταν οδύνη και σοκ, για εκείνους αποτελεί μια ενοχλητική λεπτομέρεια. Κάπου θα τα φόρτωναν. Βρήκαν τα αυθαίρετα.

Οπως και πέρυσι, Τσίπρας, Τόσκας, Σκουρλέτης, Σπίρτζης, Σταθάκης, Φάμελλος, Πολάκης, Καμμένος επέδειξαν και φέτος το ίδιο απροσμέτρητο θράσος, την ίδια καθεστωτική αναλγησία, την ίδια αδιαφορία για τη δημοκρατική λογοδοσία. Ολος ο θίασος.

Τους καθοδηγούσε η περσινή αναισθησία του θιασάρχη.

ΥΓ: Επειδή ζητάτε ενσυναίσθηση από κροκόδειλους, πάρτε δωράκι το ποίημα του και ποιητή αρχηγού της κίνησης Πράττω και υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά: «Ο Αύγουστος χαμογελά χαϊδεύοντας τα αστέρια των ουρανών, θέλει να ακούει το γέλιο των παιδιών, να ατενίζει την ελπίδα χαραγμένη στο πρόσωπό μας. Καλό μήνα μας εύχεται με λάμψη πονηρή στα μάτια του». Δεν σχολιάζω άλλο.