«ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στους κατά τεκμήριο αρμοδίους. Ζήτησαν την άποψη μηχανικών, πολεοδόμων, περιβαλλοντολόγων και φυσικών. Και η ετυμηγορία τους είναι απολύτως σαφής: η πολιτεία απέτυχε παταγωδώς στην αντιμετώπιση της φονικής πυρκαγιάς που στοίχισε δεκάδες ζωές. Οχι επειδή δεν συγκράτησε την πύρινη λαίλαπα –οι λαίλαπες είναι πολλές φορές ανθρωπίνως αδύνατον να συγκρατηθούν -, αλλά επειδή δεν εκκένωσε εγκαίρως το Μάτι, ενώ είχε τον χρόνο να το πράξει.

Πώς και πού χάθηκε αυτός ο πολύτιμος, ζωτικός χρόνος; Πώς πέρασαν δευτερόλεπτα, λεπτά και ώρες χωρίς να γίνει αυτό που επέβαλλαν η στοιχειώδης αίσθηση της πρόληψης και το ελάχιστο ένστικτο της προφύλαξης, να δοθεί δηλαδή η εντολή της εκκένωσης; Γιατί δεν εφαρμόστηκαν σχέδια, δεν ενεργοποιήθηκαν μηχανισμοί, γιατί έμειναν κενό γράμμα οι κανόνες, τι προκάλεσε αυτή την τραγική έλλειψη συντονισμού, αυτή τη θανατηφόρα αβελτηρία στη λήψη των αποφάσεων;

Απαντήσεις από μια κυβέρνηση που «ψάχνει λάθη, αλλά δεν τα βρίσκει» δεν μπορούν να δοθούν. Δεν μπορούν να δοθούν από μια κυβέρνηση που καταγγέλλει τώρα τα αυθαίρετα ενώ τα νομιμοποιούσε προς άγραν ψήφων, από μια κυβέρνηση που νίπτει τας χείρας της ενώ έχει υπογράψει το πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής, από μια κυβέρνηση που αντί να απολογείται, να ψελλίσει έστω μια συγγνώμη, κουνά το δάχτυλο στους ανθρώπους που έχασαν οικείους και περιουσίες.

Οι ειδικοί που μίλησαν στα «ΝΕΑ» έδωσαν τις απαντήσεις που αρνείται να δώσει η κυβέρνηση. Απέδωσαν ευθύνες που η κυβέρνηση αρνείται να αναλάβει. Απηύθυναν όμως και μια προτροπή που αξίζει να εισακουστεί: «Οι πολίτες πρέπει πλέον να υψώσουν τη φωνή τους».