Δεν πρόλαβαν να χαρούν οι ταλαίπωροι οι τουρίστες. Οσοι πήραν είδηση δηλαδή ότι μπορούν να εκδώσουν μέσω Διαδικτύου επιτέλους το εισιτήριό τους για την Ακρόπολη, ορισμένους ακόμη αρχαιολογικούς χώρους του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, την Κνωσό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης από την Πέμπτη. Και δεν ήταν πολλοί, αν σκεφτεί κάποιος ότι στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής ήμασταν οι δεύτεροι που κάναμε χρήση του εισιτηρίου που είχε εκδοθεί με τον συγκεκριμένο τρόπο. Μας είχε προλάβει, όπως μας είπε η φύλακας στη Νότια Κλιτύ (η οποία περίμενε με αγωνία να δει αν το σύστημα θα αποδεχτεί το εισιτήριο και… πανηγύρισε αυθόρμητα όταν είδε την μπάρα να ανοίγει), ένας ινδός τουρίστας. Ουδείς δε ενημέρωνε για τη νέα υπηρεσία όλους εκείνους που περίμεναν στην ουρά, η οποία απαιτούσε δίωρη αναμονή, σύμφωνα με εκτίμηση της ίδιας υπαλλήλου.

Κάτω από τον ήλιο

Αλλά ας υποθέσουμε ότι ορισμένοι κάπου άκουσαν ότι ύστερα από προσπάθειες τριών ετών συνδεθήκαμε με τα αγαθά του πολιτισμού του 21ου αιώνα και καταφέραμε να αποκτήσουμε ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο μάλιστα άρχισε να εκδίδεται και διαδικτυακά. Και έσπευσαν να μακαρίσουν την τύχη τους που επιτέλους θα απέφευγαν την αναμονή κάτω από τον καυτό ήλιο.

Νέα ήθη

Λογάριασαν όμως χωρίς τον καύσωνα, που επιβάλλει και σήμερα μειωμένο ωράριο στον πρώτο σε προσέλευση κοινού αρχαιολογικό χώρο. Αν έχουν εκδώσει λοιπόν το εισιτήριό τους για σήμερα και δεν προλαβαίνουν να ανέβουν στον Ιερό Βράχο ώς τις 14.00, τότε θα πρέπει να προσέλθουν στο εκδοτήριο για να το αντικαταστήσουν με άλλο σε ημερομηνία που να τους εξυπηρετεί. Την ταλαιπωρία δηλαδή της αναμονής κάτω από τον ήλιο δεν τη γλιτώνουν. Ούτε λόγος δε για πρόβλεψη επιστροφής χρημάτων στην περίπτωση που αναχωρούν από την Αθήνα και δεν θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ακρόπολη. O tempora, o mores!

Ευθύνες

Επειδή όμως η στήλη ετούτη είναι αμιγώς πολιτική, οφείλω να φωτίσω μερικές ακόμη πλευρές της παραπάνω ταλαιπωρίας. Κατ’ αρχάς, όπως μαθαίνω, το project «ηλεκτρονικό εισιτήριο» ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και για την ακρίβεια όχι μόνον τη σημερινή, αλλά και εκείνη τη μακρινή του Ιανουαρίου του 2015. Από τότε είχε εξαγγελθεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και φτάσαμε σήμερα με όλα τα παραπάνω που διαβάσατε. Για την Ιστορία, επίσης το όλο θέμα το τρέχει ο υφυπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Στρατής, αφού σε αυτόν έχει περάσει και το ΤΑΠΑ, κοινώς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων για να σας βοηθήσω. Να θυμίσω δε, πως διανύουμε την κορύφωση της τουριστικής σεζόν –αν βέβαια ιδρώνουν διάφορα αφτιά.

Οι τάσεις κινούνται

Κίνηση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ λέγεται. Εχω ασχοληθεί ξανά. Την είπαν και υπερτάση ή μια τάση που επιχειρεί να συνθέσει πολλά στοιχεία, όπως προεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπεΝίκο Σκορίνη, πασοκογενείς όπως τονΑντώνη Κοτσακά, πιο μεσαίους προεδρικούς όπως τονΚώστα Ζαχαριάδη(Πλατφόρμα 2010) και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Την Τετάρτη που μας έρχεται οι εν λόγω δυνάμεις δεν πτοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και θα μαζευτούν στο ξενοδοχείο Τιτάνια με θέμα τον «δημοκρατικό διάλογο ως συμβόλαιο για μια αναγκαία προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία». Πάντα οι ομιλητές έχουν ενδιαφέρον σε αυτά και χωρίς άλλο σχόλιο παραθέτω:Αριστείδης Μπαλτάς, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αντώνης ΡουπακιώτηςκαιΟδυσσέας Ντριβαλάς, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Θα το παρακολουθήσω.

Συναυλία

Τι θα έχει η Πνύκα, αν προτιμηθεί ως έδρα των συριζαϊκών πανηγυρισμών κατά την ημέρα εξόδου από το Μνημόνιο; Θα έχει μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου. Θα μπορούσε να έχει Μίκη Θεοδωράκη, μου είπε ένα πουλάκι, αλλά μετά το Μακεδονικό και την έντονη αντίδραση του Μίκη για τη συμφωνία των Πρεσπών οι της κυβέρνησης άλλαξαν ρεπερτόριο.

Εις σάρκα μίαν..

Σε άλλα νέα τώρα, η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου παντρεύτηκε τον δικό της καλό, τον πρώην βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Θανάση Οικονόμου. Απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε το μυστήριο, απλά και ταπεινά, στο Δημαρχείο Νέας Σμύρνης. Η Κατερίνα τουιτάρισε κάτι απλό και ενθουσιώδες, μαζί με μια κοινή τους λαμπερή φωτογραφία. Ολα καλά. Είχαν γνωριστεί, μαθαίνω, από το 2013. Αν κρατάτε λογαριασμό, τότε η Μάρκου ήταν στη ΔΗΜΑΡ. Εγώ, πάλι, να ευχηθώ τα καλύτερα.