Σήμερα θα σας πάω στην πρώην αχανή έρημο της Β' Αθηνών και στο πώς διαμορφώνεται το τοπίο για τη γαλάζια παράταξη. Καταρχάς να σας πω ότι η πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συναινέσει στο σπάσιμο της μεγάλης αυτής εκλογικής περιφέρειας δεν ήταν απλή και εύκολη. Λογικό. Πολλοί βουλευτές της ΝΔ είχαν ερωτήματα στο πώς θα επιχειρηματολογούσαν στον κόσμο ενώ ένα άλλο κομμάτι αντιδρούσε γιατί είχε χρόνια διαμορφωμένο εδώ το εκλογικό του κοινό. Γνωστός παράγων έλεγε για παράδειγμα: «Εχω και το Περιστέρι, έχω και την Κηφισιά». Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν.
Βαριά πυροβολικά
Τώρα θα έχουμε τομείς στην Αθήνα. Και άρα η μάχη θα εξελίσσεται πλέον αλλιώς. Καταρχάς τα βαριά πυροβολικά θα πάνε στον βόρειο τομέα. Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος. Εδώ υπάρχει η πιθανότητα επίσης αν ο Γιώργος Πατούλης τελικά υποχωρήσει και δεν κατέβει για δήμαρχος στην Αθήνα να πάει και αυτός στον βόρειο τομέα, αφού εκκινεί με καλό μπλοκ υποστηρικτών στο Μαρούσι. Χλωμό όμως το κόβω το παραπάνω ενδεχόμενο, πιστεύω ότι ο Πατούλης θα επιμείνει για δήμαρχος Αθηναίων. Ερωτηματικό το τι θα κάνει και ο πρώην γραμματέας της ΔΑΠ Σάκης Ιωαννίδης, που θέλει βόρεια, έχει τη στήριξη Πατούλη, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει.
Συστήματα
Στον νότιο τώρα τομέα θα κατέβουν οι Νίκος Δένδιας, Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου και Αννα Καραμανλή. Η τελευταία δέχεται ευγενείς πιέσεις να κατέβει στον δυτικό τομέα. Θα δείξει. Στα νότια θα έχουμε υποψήφιο τον Διονύση Χατζηδάκη, δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου σήμερα και με σχέσεις με όλα τα γαλάζια συστήματα, ενώ μαθαίνω πως δεν θα κατέβει ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου. Πολύ καλά σε εσωτερικές μετρήσεις πάει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, που επίσης θα δοκιμαστεί στον νότιο τομέα, ενώ βέβαιο θεωρείται πως θα κατέβει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ως παλαιός Γλυφαδιώτης.
Πάμε τώρα στα πονεμένα δυτικά. Εδώ δεν είναι τόσο αυτονόητο πως θέλουν οι γαλάζιοι να κατέβουν στα δυτικά. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης βέβαια αντλεί μεγάλη δύναμη από εδώ και τον στηρίζει μεγάλο κομμάτι από τις ευρύτερες περιοχές. Πέραν του αδάμαστου Γεράσιμου Γιακουμάτου στα δυτικά, θα δούμε και τον αθλητικογράφο Αντώνη Πανούτσο που ξέρει να μιλάει στο καφενείο, για να το πω απλά.
Επιρροές
Στα της Α' Αθηνών υπήρχε μια σκέψη να πάει ένα ακόμη βαρύ πυροβολικό. Ο Μάκης Βορίδης. Κι αυτό αφού η Ντόρα πάει Χανιά.
Παρ' όλα αυτά το πιθανότερο είναι να παραμείνει στο Υπόλοιπο Αττικής αφού έχει πέραση στο εκεί δεξιό ακροατήριο πέραν όλων των άλλων. Στην ίδια περιφέρεια έχει τρέξει ήδη πολύ και η δραστήρια Νίκη Κεραμέως.
Ο καραμανλικός Γιώργος Βλάχος θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Α, παρεμπιπτόντως ήταν αντίθετος μαθαίνω στο σπάσιμο της Β' Αθηνών. Εδώ θα είναι και οι Βασίλης Οικονόμου και Γεωργία Μαρτίνου.
Να θυμίσω πως η Α' Αθηνών θα έχει μερικά ακόμη βαριά ονόματα όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας ενώ εδώ θα κατέβουν πάλι οι έμπειροι Νικήτας Κακλαμάνης και Φωτεινή Πιπιλή.
Ο Θάνος Πλεύρης επίσης θα δώσει τη μάχη ενώ, παρότι ακούγεται το όνομα του ηθοποιού Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, εγώ το βρίσκω δύσκολο. Να πω επίσης ότι η ΝΔ βρίσκεται σε φάση εκλογική και ο καθένας έχει βγάλει τα όπλα του σαν οι κάλπες να είναι προ των πυλών. Θα επανέλθω.

ΚΙΝΑΛ: διευκρινίσεις για τον εκλογικό νόμο
Ενα non paper εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής για τον εκλογικό νόμο που βρίσκω ενδιαφέρον στο φόντο της μάχης και όπως εξελίσσεται. Οι της Χαριλάου Τρικούπη, λοιπόν, ξεκαθαρίζουν ότι έχουν διακηρύξει τη βαθιά πίστη τους στην ανάγκη ενός νέου εκλογικού νόμου ευρύτερης αποδοχής που θα ενισχύει όπως λένε τη διαφάνεια του πολιτικού μας συστήματος. Αυτόν τον νόμο τον θέλουν για να εξασφαλίζει αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων και να ευνοεί τον διάλογο και τη συνεννόηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις. Σε αυτό το πλαίσιο, και έχει σημασία, απορρίπτουν κάθε επικοινωνιακού τύπου προσπάθεια για τη σύνδεση του εκλογικού νόμου ή διατάξεών του με τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Να πω ότι τα δίκια τους τα έχουν, αφού έχουν διατυπώσει πρώτοι έναν ολοκληρωμένο εκλογικό νόμο μακριά από εργαλειοποιήσεις. Μάλιστα, όπως θυμίζουν, επεξεργάστηκαν στο πρόσφατο Συνέδριό τους μια ενιαία πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο με βάση και όλες τις επεξεργασίες που είχαν κατά καιρούς κατατεθεί. Για να θυμίσω, οι του ΚΙΝΑΛ θέλουν ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και ειδικότερα το εκλογικό bonus να δίνεται μόνο εάν το πρώτο κόμμα υπερβαίνει το 25% του εκλογικού σώματος. Για ποσοστό 25% δίνονται 20 έδρες bonus και από εκεί και πάνω για κάθε επιπλέον 1% μία έδρα, με ανώτατο όριο bonus τις 35 έδρες. Λέει επίσης το ΚΙΝΑΛ πως εκείνο είχε προτείνει το σπάσιμο της Β’ Αθηνών, αλλά – προσέξτε – και το σπάσιμο όλων των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ θέλει και το 3% ως όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή.

«Εχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής. Εμάς τους Μακεδόνες μάς ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν… Ακρωτηριάσατε το όνομά μας, που είναι τμήμα της ταυτότητάς μας. Το στραβό όνομα προκαλεί δυστυχίες» 
Κώστας Ζουράρις

«Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα κεφάλια τους» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της αρσοκωμωδίας 
των ΑΝΕΛ και της γενικότερης στάσης τους στο μακεδονικό ζήτημα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από