Αποκλεισμένοι από το Μουντιάλ για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Ιταλοί πέρασαν τον χειρότερο μήνα της ζωής τους: όχι μόνο έβλεπαν τις χαρές και τα δράματα των άλλων μεγάλων σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, αλλά σύντομα κατάλαβαν πως η δική τους κουραστική, άνευρη και χωρίς προσωπικότητες εθνική ομάδα δεν έλειψε και καθόλου από το ωραίο τουρνουά της Ρωσίας. Κάποια στιγμή, όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, το γύρισαν και στην πλάκα: «Είναι ένα τουρνουά στο οποίο όλοι οι μεγάλοι αποκλείονται νωρίς. Κατά βάθος εμείς που δεν πήγαμε καν στη Ρωσία είμαστε πρωτοπόροι. Ολοι εμάς ακολουθούν» είπε κάποια στιγμή ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και γνωστός χιουμορίστας Τσίτσιο Γκρατσιάνι σε τηλεοπτική εκπομπή. Οταν ωστόσο άρχισαν τα νοκ άουτ παιχνίδια και οι θεαματικότητες των αγώνων άρχισαν να χτυπάνε κόκκινο, τη χαλαρότητα διαδέχτηκε η πίκρα. Λίγο προτού αυτή γίνει κατάθλιψη ο Θεός, ή μάλλον καλύτερα ο Αντρέα Ανιέλι, άκουσε τις προσευχές τους, πήρε ένα αεροπλάνο και πετάχτηκε μέχρι την Καλαμάτα και στην 600 τετραγωνικών σουίτα τού Κριστιάνο Ρονάλντο πήρε την υπογραφή του. Και το δύστυχο ιταλικό ποδόσφαιρο ένιωσε ότι ξαναβρέθηκε ξαφνικά στο κέντρο του κόσμου.

«Ζιούβε»

Προχθές στην επίσημη παρουσίαση του Πορτογάλου στους εκπροσώπους του Τύπου ήταν παρόντες διακόσιοι δημοσιογράφοι και τριάντα τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο. Οι πρώτες δηλώσεις του Κριστιάνο μεταφράστηκαν σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες. Υπήρχε η δυνατότητα να φορέσει κανείς ειδικά γυαλιά και να δει σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο τα γκολ του σε 3D διάσταση. Η αίθουσα της παρουσίασής του, που φέρει το όνομα του Τζιάνι και του Ουμπέρτο Ανιέλι, είχε γεμίσει δύο ώρες πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Οι ιατρικές του εξετάσεις κράτησαν πέντε ολόκληρες ώρες, ενώ στο πρώτο του πρωινό στο Τορίνο πέρασε δύο ώρες με την οικογένεια των Ανιέλι παίρνοντας μαζί τους πρωινό! Στους δημοσιογράφους παρουσιάστηκε υπό το βλέμμα της μαμάς του Ντολόρες, ενώ τον συνόδευε ο μάνατζέρ του, ο Ζορζ Μέντεζ, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται και μέρος της περιουσίας του. Ηταν, όπως πάντα, ένας υπέροχος επαγγελματίας που είπε στους Ιταλούς όλα όσα ήθελαν να ακούσουν. Οτι θαύμαζε τη Γιούβε από μικρός κι ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει μαζί της, όχι μόνο το Τσάμπιονς λιγκ, αλλά κάθε τίτλο. Οτι μέχρι τα δέκα του χρόνια, επειδή ήταν ψηλός κι αδύνατος, τον φώναζαν όλοι «μακαρόνι» –κι αυτό, δεν μπορεί, «κάτι θα σημαίνει για το μέλλον του». Οτι ανυπομονεί να γνωρίσει τους συμπαίκτες του και ότι το κοινό του τορινέζικου Αλιανζ Αρένα είναι υπέροχο. Στο τέλος φώναξε και «Ζιούβε Ζιούβε», όπως αποκαλούν τη Γιουβέντους οι Πορτογάλοι.

Μάλλον πρέπει να αρχίσουμε κι εμείς έτσι να τη λέμε.

Υπερβολές

Ο διεθνής Τύπος στάθηκε στο γεγονός ότι ενώ στην Ιταλία πωλείται εδώ και λίγες μέρες μία φανέλα του το λεπτό, οι εργάτες των εργοστασίων της FIAT έκαναν απεργία. Και τα δύο είναι υπερβολές. Δεν πωλείται μία φανέλα του το λεπτό: πωλήθηκαν πολλές μόνο τις δύο πρώτες μέρες –φυσικά οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν όταν τον δουν όλοι τη φανέλα να τη φοράει. Η δε απεργία έγινε για την τιμή των όπλων –περισσότερο για να συζητηθεί, παρά για ουσιαστικούς λόγους. Αλλωστε το ποσοστό των μετοχών της οικογένειας Ανιέλι στη Fiat είναι πλέον αρκετά μικρότερο από παλιότερα.

Ξεφεύγει

Στην πραγματικότητα την τρέλα που επικρατεί για την απόκτηση του Ρονάλντο στην Ιταλία τη διακρίνεις από τον τρόπο που ασχολήθηκαν οι αντίπαλοί του, ο Τύπος και βέβαια οι οπαδοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που βρήκαν τον απόλυτο ήρωα για σχόλια, διθυράμβους και επικρίσεις. Ο αρχηγός της Ρόμα Ντε Ρόσι παραδέχτηκε ότι η Γιούβε με την απόκτηση του Πορτογάλου ξεφεύγει κι άλλο από τους διώκτες της και ότι όποιος επιχειρήσει φέτος να της στερήσει το πρωτάθλημα θα πρέπει να ξέρει πως επιδιώκει ένα αληθινό θαύμα. Ο πρόεδρος της Νάπολι Ντίνο Ντε Λαουρέντις αποκάλυψε ότι ο Μέντρεζ είχε προτείνει και σε αυτόν την αγορά του Πορτογάλου. «Θα ήταν σαν στη Νάπολι να επέστρεφε ο Μαραντόνα, όμως η τιμή ήταν τεράστια και οι απαιτήσεις του παίκτη εξωφρενικές» είπε ο Ντε Λαουρέντις που ως κινηματογραφικός παραγωγός από πρωταγωνιστές γνωρίζει. Ο προπονητής της Νάπολι και παλιός προπονητής του Ρονάλντο, ο Κάρλο Αντσελότι, τον υποδέχτηκε λέγοντας ότι όλοι θα είναι αντίπαλοί του, αλλά κανείς εχθρός του, αφού το ιταλικό ποδόσφαιρο τον είχε ανάγκη. Στις εφημερίδες και στα περιοδικά δημοσιεύονται πορτογαλικές συνταγές και η κουζίνα της Πορτογαλίας αναμένεται να γίνει στον Βορρά η νέα ιταλική μόδα. Γράφονται ήδη κομμάτια για το ποια ιταλίδα στάρλετ θα κυκλοφορήσει πρώτη μαζί του: οι Ιταλοί μπορούν ξανά να χαμογελάσουν χάρη στο ποδόσφαιρο.

Ειρωνείες

Ακόμη και ο τρόπος που στη Ρώμη κορόιδεψαν τις υπερβολές και τη φασαρία υπήρξε καταπληκτικά ειρωνικός. Σε μια εφημερίδα οπαδοί της Ρόμα δημοσίευσαν μια αγγελία καλώντας τον κόσμο να πάρει μέρος σε μια εκδρομή στο Τορίνο για να δουν όλοι μαζί από κοντά «τι ακριβώς τους έχουν σπάσει όλες αυτές τις μέρες οι οπαδοί της Γιούβε με τις συνεχόμενες αναφορές στον ερχομό του Ρονάλντο»! Φυσικά έγινε viral η ανάρτηση των φίλων της Γιούβε που μετά τον αποκλεισμό της ομάδας τους από τη Ρεάλ με εκείνο το περίφημο πέναλτι που ο Ρονάλντο εκτέλεσε, τον κατηγορούν γιατί το πανηγύρισε δηλώνοντας ότι μετάνιωσαν για την ώρα και τη στιγμή που τον χειροκρότησαν όταν στο Τορίνο σκόραρε κόντρα στην Κυρία με το υπέροχο εκείνο «ψαλίδι».

Αποκλεισμός

Για ένα μόνο πράγμα απέφυγε να μιλήσει ο Κριστιάνο: για το Μουντιάλ και τον αποκλεισμό της Πορτογαλίας. Δεν θέλω να σκέφτομαι πονηρά ούτε να γίνομαι άδικος αλλά εκείνος ο αποκλεισμός στους 16 από την Ουρουγουάη του Καβάνι και του Σουάρες τον βόλεψε πάρα πολύ.

Βάλτε τα κάτω και θα δείτε. Πρόλαβε να φύγει και να βρεθεί σε ένα βράδυ στο Κόστα Ναβαρίνο για να κάνει το πρώτο στάδιο των διακοπών του. Είχε χρόνο για να σκεφτεί χωρίς πίεση την πρόταση της Γιούβε και να δει τον Ανιέλι. Προτού καλά καλά το Μουντιάλ τελειώσει πρόλαβε να πάει στην Ιταλία, να υπογράψει, να αποθεωθεί και να παρουσιαστεί. Χωρίς καμία απολύτως πίεση μπορεί τώρα να φύγει για το δεύτερο μέρος των διακοπών του και να γυρίσει για να κάνει την προετοιμασία του στη νέα του ομάδα. Αν η Πορτογαλία του προχωρούσε για τίποτα σχεδόν από όλα αυτά δεν θα υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια. Ολα θα έπρεπε να γίνουν βιαστικά και τσαπατσούλικα, όπως δεν ταιριάζει σε έναν Ρονάλντο…