Είναι η συζήτηση που θα κυριαρχήσει στην Ιταλία τις επόμενες ημέρες. Εχουν δίκιο οι συνδικαλιστές της FIAT να φωνάζουν για τα χρήματα που δαπάνησε η Γιουβέντους για την απόκτηση του Ρονάλντο τη στιγμή που από τους ίδιους ζητούνται περικοπές και θυσίες λόγω της οικονομικής κρίσης; Εχουν δίκιο να μιλούν για ανισότητα στη μεταχείρισή τους από το ίδιο ουσιαστικά αφεντικό, την Exor;

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους για να δούμε ολόκληρη την εικόνα.

Οι εργαζόμενοι, δηλαδή αυτοί που διαμαρτύρονται στη FIAT, είναι ένα υποσύνολο μιας επιχείρησης. Ο Ρονάλντο είναι από μόνος του μία επιχείρηση. Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ακριβοπληρωμένος υπάλληλος της Exor, αλλά ως μία νέα επένδυση του ομίλου του Ανιέλι.

Ο πορτογάλος ποδοσφαιριστής παράγει κέρδη, προσφέρει δημοσιότητα και άυλη αξία στον όμιλο της Exor.

Ο Ρονάλντο πρέπει να αξιολογηθεί από την απόδοση της επένδυσης που έγινε σ’ αυτόν. Τα 30 εκατ. ευρώ που θα παίρνει κάθε χρόνο για την επόμενη τετραετία από τη Γιουβέντους είναι μόνο ένας απόλυτος αριθμός που δεν πρέπει να αξιολογείται μονοδιάστατα.

Η φημολογία πως θα πήγαινε στη Βέκια Σινιόρα αύξησε τη χρηματιστηριακή αξία του ιταλικού συλλόγου την προηγούμενη εβδομάδα κατά 33%.

Με την οριστικοποίηση της μεταγραφής ξεκίνησε ταυτόχρονα η απόσβεση της επένδυσης με τους χιλιάδες οπαδούς της να σχηματίζουν ουρές έξω από το επίσημο κατάστημά της στο Μιλάνο για να εξασφαλίσουν μία φανέλα με το όνομα Ρονάλντο και το νούμερο 7 στην πλάτη.

Υπολογίζεται ότι πωλείται μία φανέλα «Ρονάλντο» ανά λεπτό με το κόστος της να υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτό πως δεν μπορεί να γίνει σύγκριση ενός απλού εργαζόμενου με τον πορτογάλο σταρ.

Η νέα επένδυση του ομίλου αναμένεται να έχει καθαρές ταμειακές ροές με θετικό πρόσημο, γεγονός που όχι μόνο καταρρίπτει το επιχείρημα των συνδικαλιστών αλλά θα έπρεπε να τους χαροποιεί η επιχειρηματική οξυδέρκεια του Ανιέλι.