Στις 21 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζόζεπ Μπαρτομέου παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg περιγράφοντας το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται σήμερα τα σούπερ κλαμπ. Ο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού κολοσσού είπε μεταξύ άλλων πως για τη φετινή σεζόν –έκλεισε στις 30 Ιουνίου –εκτιμά ότι τα έσοδα της Μπαρτσελόνα πιθανόν να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Πρόσθεσε πως με τον ρυθμό που αυξάνονται τα έσοδα του συλλόγου υπολογίζεται ότι οι Μπλαουγκράνα θα σπάσουν το φράγμα του ενός δισ. ευρώ νωρίτερα απ’ ό,τι είχαν υπολογίσει, δηλαδή πριν από το 2021. Στον τελευταίο της προϋπολογισμό η Μπαρτσελόνα εμφάνισε έσοδα 648,3 εκατ. ευρώ και είναι μόλις τρίτη στον σχετικό πίνακα της Deloitte, πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (676,3) και τη Ρεάλ Μαδρίτης (674,6). Αν η Μπάρτσα λοιπόν υπολογίζει πως θα σπάσει το φράγμα του ενός δισ. ευρώ πριν από το 2021, το ίδιο πιθανότατα θα ισχύει και για τους συλλόγους που παρουσιάζουν μεγαλύτερα έσοδα.

Ανατρέχοντας μια δεκαετία πίσω θα παρατηρήσουμε με έκπληξη ότι τα έσοδα των πλουσιότερων συλλόγων ήταν τα μισά από αυτά που εμφάνισαν στην προηγούμενη χρήση. Η Μπάρτσα για παράδειγμα είχε 290,1 εκατ. ευρώ, η Ρεάλ 351 εκατ. ευρώ και η Μάντσεστερ Γ. 315 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα που έχει τεθεί κατ’ επανάληψη είναι προφανές: μήπως τελικά είναι μια τεράστια φούσκα το ποδόσφαιρο, που όταν θα σκάσει θα συμπαρασύρει ενόχους και αθώους;

Η σθεναρή αντίσταση σε ιστορικά υψηλά των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Πρέμιερ Λιγκ, η συνεχής αύξηση των μπόνους από τα Κύπελλα Ευρώπης και ο συνωστισμός των χορηγών για να τοποθετηθούν σε περίοπτη θέση στη βιτρίνα των συλλόγων, προς το παρόν διαψεύδουν τα σενάρια της φούσκας. Η επόμενη εντυπωσιακή κίνηση που πρέπει να περιμένουμε από τα σούπερ κλαμπ είναι μια μεταγραφή αξίας άνω των 350 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος 18μήνου ίσως δούμε και την πρώτη μεταγραφή του μισού δισ. ευρώ. Η νέα εποχή του ποδοσφαίρου είναι ήδη εδώ.