Υπάρχουν σήμερα στη Βουλή δύο κόμματα, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, που αθροιστικά έχουν 13 βουλευτές και βρίσκονται σε διαδικασία εξαέρωσης. Υπάρχουν και 10 ανεξάρτητοι βουλευτές, σύνολο 23. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι 145 βουλευτές –πόσο δύσκολο είναι άραγε να βρεθούν 6 βουλευτές ανάμεσα σε αυτούς τους 23 ώστε να υπάρξει πλειοψηφία 151 βουλευτών και να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία για το Μακεδονικό; Ας υποθέσουμε ότι δεν ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα και ότι καθένας από τους 23 βουλευτές θα έριχνε νόμισμα, θα έπαιζε κορόνα-γράμματα την ψήφο του. Η θεωρία των πιθανοτήτων (διωνυμική κατανομή) μας λέει ότι είναι σχεδόν βέβαιο (99,5%) πως θα βρίσκονταν τουλάχιστον 6 βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

Βεβαίως, γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα: κάποιοι έχουν δεσμευθεί (όσο νόημα έχει στην πολιτική αυτή η λέξη) ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία και κάποιοι άλλοι ότι θα την υπερψηφίσουν. Ας θυμόμαστε όμως ότι αρκεί απλώς να λείψουν μερικοί: αν απουσιάσουν 5 βουλευτές, χρειάζεται να προστεθούν μόνο 3 σε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφιστεί η συμφωνία –το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί αν η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Πρωτίστως όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι τόσο οι ανεξάρτητοι βουλευτές όσο και αυτοί των υπό εξαέρωσιν κομμάτων (στα οποία δεν αποκλείεται να προστεθεί και η Ενωση Κεντρώων) έχουν συμφέρον να μη γίνουν εκλογές. Αυτοί που δεν θα πολιτευθούν, για να απολαύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τα προνόμια της βουλευτικής ιδιότητας. Οσοι σκοπεύουν να προσχωρήσουν ή να συνεργαστούν με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα, για έναν επιπλέον λόγο: να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους και στη συνέχεια να εμπεδώσουν την παρουσία τους εκεί, ώστε να εκλεγούν ξανά βουλευτές· χρειάζονται χρόνο.

Θέλω να πω, όχι μόνο τα μαθηματικά αλλά και η πολιτική μάς λέει ότι είναι απίθανο να γίνουν πρόωρες εκλογές όσο ο Αλέξης Τσίπρας κρίνει πως δεν τον συμφέρουν. Δεν έχει σημασία αν το 30% ή το 80% των ψηφοφόρων τις θέλει. Ούτε έχει τελικά σημασία αν κάνουν καραγκιοζιλίκια ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και γελοιοποιούνται θεσμοί και πρόσωπα. Σημασία έχει πόσοι από τους παραπάνω 23 βουλευτές θέλουν πρόωρες εκλογές –νομίζω ούτε ένας. Ως προς αυτό το κρίσιμο θέμα, τα συμφέροντά τους ταυτίζονται απολύτως με αυτά της κυβέρνησης και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Φοβάμαι λοιπόν πως απλώς χάνουν την ώρα τους ζητώντας «εκλογές εδώ και τώρα» οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά (αν το εννοούν). Μπορεί μάλιστα να χάνουν και ψήφους.