Σε ένα ιδιαίτερα πολωμένο πολιτικό σκηνικό θα διεξαχθεί η συζήτηση για την οικονομία, αύριο στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή. Η ΝΔ, ως γνωστόν, προκάλεσε και η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι για τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που θα αφορά τη συμφωνία για το χρέος και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Απ’ ό,τι μου λένε ωστόσο οι κατάσκοποί μου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το Μακεδονικό και οι εξελίξεις μετά τη συνέντευξη Καμμένου θα κλέψουν μεγάλο μέρος της συζήτησης. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ και η ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έχει χτυπήσει κόκκινο.

Απ’ ό,τι πληροφορούμαι, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία (κατά πάσα πιθανότητα) σύγκρουση πριν από τα «μπάνια του λαού», θα σηκώσουν ιδιαίτερα τους τόνους. Ο Πρωθυπουργός έδωσε ήδη το στίγμα του με μια άνευ προηγουμένου σκληρή επίθεση εναντίον του Μητσοτάκη (και μάλιστα στο Υπουργικό Συμβούλιο –όπου δεν υπάρχει αντίλογος –και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ) χαρακτηρίζοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ ως «ακροδεξιό και ρέποντα στον φασισμό». Ο δε Μητσοτάκης έχει πει ότι πρόκειται για «Πρωθυπουργό υπό προθεσμία».

Επιμένουν στη σκανδαλολογία

Οι λογογράφοι του Τσίπρα (δηλαδή οι Καρτερός, Τσέκερης, Τζανακόπουλος και εσχάτως ο Βερναρδάκης) έπιασαν δουλειά, ξεσκονίζουν παλιές δηλώσεις του Μητσοτάκη και θα παρουσιάσουν μία από τα ίδια στο θέμα της σκανδαλολογίας. Δηλαδή, ολίγον Μαρέβα, ολίγον Novartis, ολίγον Siemens, διανθισμένα όλα αυτά με δήθεν ακροδεξιές τοποθετήσεις.

Βουλευτές που είναι κοντά στους δύο αρχηγούς ετοιμάζονται για… αίμα στην αρένα, όπως εξομολογούνται καθώς εκτιμούν ότι η συζήτηση θα σημάνει ατύπως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Και αναμένουν μάλιστα πολλές προσωπικές επιθέσεις εκατέρωθεν. Ενα είναι σίγουρο: ότι για την οικονομία και τη μεταμνημονιακή Ελλάδα πολύ λίγα θα καταλάβουμε…

Τρέχουν για τους Δύο

Θυμάστε που η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας ανακοίνωνε πως βρήκε τρόπο να απελευθερώσει τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται χωρίς κατηγορίες σε φυλακές υψίστης κράτησης στην Αδριανούπολη; Οτι δηλαδή θα μετέθετε τους δύο στρατιωτικούς στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, ώστε να έχουν μόνιμη διαμονή; Ε, σας πληροφορώ ότι έως τώρα δεν έγινε απολύτως τίποτα, και ας μεσολάβησε και μία αίτηση για την αποφυλάκισή τους, η οποία και απερρίφθη. Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί τέτοια καθυστέρηση;

Σας πληροφορώ ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα κατατεθεί στη Βουλή.

Απλώς το ανακοίνωσαν πριν από κανένα μήνα οι Καμμένος και Kουβέλης πανηγυρικώς, πλην όμως το νομοσχέδιο δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή. Ρώτησα τον Φώτη Κουβέλη πού οφείλεται αυτή η αργοπορία. Μου είπε ότι έπρεπε πρώτα να περάσει από το… Γενικό Λογιστήριο για έγκριση και εν συνεχεία να πάει προς ψήφιση στη Βουλή. Μου είπε μάλιστα ότι αυτή την εβδομάδα ευελπιστεί να ψηφιστεί. Πέρασε τόσος καιρός και τώρα κατάλαβαν ότι έπρεπε να βιαστούν.

Προνόμια εν πλω

«H Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Μήπως όμως… πνίγεται;», αναρωτιόταν πρόσφατα γνωστός εφοπλιστής με πολλά χρόνια στον χώρο της ακτοπλοΐας. Αφορμή για τους προβληματισμούς του ήταν η συνέχιση ενός ιδιότυπου εργασιακού καθεστώτος που επικρατεί στα πλοία της γραμμής. Οπως μου λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τον Πειραιά σαν το σπίτι τους, υπάρχουν ορισμένα εξωφρενικά παραδείγματα για αμοιβές που έχουν εξασφαλίσει οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες.

Ενα από αυτά είναι το επάγγελμα του… χυτροκαθαριστή. Οι πλοιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν έναν τέτοιον χυτροκαθαριστή παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα, πλοία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα πλυντήρια που έχουν ασφαλώς καταργήσει το… πλύσιμο στο χέρι. Μάλιστα, για όσους πιστεύουν ότι είναι ένα επάγγελμα κακοπληρωμένο, όπως μας πληροφορούν ο μηνιαίος μισθός κινείται σε προ κρίσης επίπεδα. Κι αν αυτό ακούγεται εξωφρενικό, οι Πειραιώτες μού λένε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Τι να πει κανείς π.χ. για το επίδομα… σφάχτη που παίρνει ο μάγειρας στο πλοίο; Τι σφάζει άραγε ώστε να έχει κι αυτό το μπόνους;

Πάλι οι γραβάτες Τσίπρα

Αυτή η ιστορία με τις γραβάτες του Τσίπρα έχει παρατραβήξει, δεν νομίζετε; Την έχει βαρεθεί ο κόσμος αφού έγινε θέμα, έγινε αστείο, έγινε viral και ο Τσίπρας επιμένει να το συντηρεί. Ετσι δεν θα μπορούσε και ο Πιέρ Μοσκοβισί λοιπόν να μην αναφερθεί στη γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα. Οταν ο Πρωθυπουργός είπε ότι η 21η Αυγούστου θα είναι μια μέρα γιορτής, αλλά από την επομένη «θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να παλεύουμε», ο Μοσκοβισί ρώτησε αν θα έχει γραβάτα (σ.σ.: την 21η Αυγούστου). Και ο Αλέξης Τσίπρας αποκρίθηκε με το γνωστό ύφος του, όταν λέει τα αστειάκια του: «Αν μου δανείσετε μία, γιατί όχι»;

Πρόταση μομφής

Παράταση ώς αύριο πήρε ο Δημήτρης Καμμένος για να ανακοινώσει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αν θα παραδώσει την καρέκλα του αντιπροέδρου ή θα αναγκαστεί η κυβερνητική πλειοψηφία να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του. Τόσο ο Νίκος Βούτσης όσο και η Τασία Χριστοδουλοπούλου τού διαμήνυσαν μάλιστα πως ακόμα κι αν καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον του, αυτή θα είναι απολύτως «κανονιστικού» περιεχομένου, που συνεπάγεται πως δεν θα του επιτρέψουν να αναφερθεί στο Σκοπιανό από το βήμα της Βουλής. Αν η θέση αντιπροέδρου μείνει κενή, προβλέπω ότι θα ακολουθήσει η αποκατάσταση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, που δεν κρατιέται πια (υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ…).