Την έχουν αποκαλέσει το υπέρτατο αφροδισιακό. Στο βωμό της θυσιάζονται ζωές. Και για χάρη της έχουν ειπωθεί τα μεγαλύτερα ψέματα της ανθρωπότητας.

Ο άνθρωπος διψά για εξουσία περισσότερο απ’ ό,τι για χρήματα και σεξ. Από την πιο απλή κοινωνική έκφραση μέχρι τη σημαντικότερη, είναι ορατός ο πόλεμος για την κυριαρχία. Από τη θέση που καθόμαστε, δίπλα σε μεγάλα ηλιόλουστα παράθυρα, μέχρι τον τρόπο που ντυνόμαστε και συμπεριφερόμαστε, γίνεται αντιληπτό το αέναο πάθος για τη φιλαρχία.

Μια διαρκής διεκδίκηση αξιωμάτων, σφραγίδων, τίτλων που γεμίζει το ψυχικό κενό των διεκδικητών τους.

Το άρχειν ήδιστον. Ο Ιούλιος Καίσαρ προέτρεπε τους πολίτες να τηρούν τους νόμους. Μόνο με μία εξαίρεση. Οταν πρόκειται να αρπάξουν την εξουσία. Παλαιότερα η εξουσία φύτρωνε σε κάννες όπλων και ψέματα. Τα πρώτα αντικαταστάθηκαν από το παράλληλο σύμπαν των κοινωνικών δικτύων που αποδείχτηκαν πιο συνεργάσιμα με τα δεύτερα.

Κάποτε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων Στ’ ο Σοφός καθιέρωσε την αρχή να πουλά θέσεις και αξιώματα.

Ενας πολύ πλούσιος γέροντας κληρικός, ο Κτενάς, έβαλε λυτούς και δεμένους να γίνει πρωτοσπαθάριος. Θα φορούσε τα φανταχτερά ρούχα, θα καθόταν στην τιμητική θέση που θα άρμοζε στο αξίωμά του και θα έπαιρνε ετήσιο μισθό μία χρυσή λίρα.

Ο αυτοκράτορας εξέφρασε αντιρρήσεις γιατί ο διεκδικητής του αξιώματος ήταν κληρικός. Ο Κτενάς ήθελε τόσο πολύ τη θέση, ώστε προσέφερε 60 λίτρες χρυσού.

Βλέποντας ο Λέων Στ’ τον καημό του παπά να αποκτήσει αξιώματα, ενέδωσε στο αίτημά του.

Ο Κτενάς ένιωσε την απόλυτη ευτυχία. Εζησε όμως μόνο δύο χρόνια νιώθοντας στο κύτταρό του την ηδονή της εξουσίας. Σ’ αυτό το διάστημα πήρε αποζημίωση δύο λίτρες χρυσού. Ηταν το τελευταίο πράγμα που τον ένοιαξε.

Λένε πως η εξουσία διαφθείρει. Ο μεγάλος Τζον Στάινμπεκ έβλεπε τη διαφθορά να κρύβεται πίσω από τον φόβο για την απώλειά της. Η ισχύς προκαλεί εξάρτηση όπως η νικοτίνη, ο τζόγος, τα ναρκωτικά.

Γι’ αυτό, το θεμέλιο κάθε κυβερνητικής εξουσίας είναι ο φόβος. Θέλει να χειραγωγεί την κοινή γνώμη και όχι να την ακολουθεί. Ο κανόνας όμως λέει πως όποιος τη χτυπά, πέφτει.