Ενώ όλος ο κόσμος ασχολείται με το Μουντιάλ, εμείς στην Ελλάδα έχουμε τα δικά μας: χθες είχαμε τις εκλογές της Σούπερ Λίγκας και την περασμένη Παρασκευή την απόφαση των αλλαγών στην ΚΕΔ και την ανακοίνωση των νέων πινάκων διαιτησίας. Ας τα δούμε όλα αυτά κάνοντας μια παρένθεση στα όσα συμβαίνουν στο Μουντιάλ της Ρωσίας που παραμένει συναρπαστικό. Οχι ωστόσο τόσο, όσο ο δικός μας κόσμος του ποδοσφαιρικού παρασκηνίου.

Κριτήρια

Η νίκη του δικηγόρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μπαταγιάννη στις εκλογές της Λίγκας δεν ήταν έκπληξη. Και με αξιοκρατικά κριτήρια να έπρεπε να γίνει η εκλογή, πάλι αυτός θα κέρδιζε: τη δεδομένη στιγμή θα ήταν δύσκολο να υπάρξει ένας καλύτερος υποψήφιος. Ο Μπαταγιάννης ήταν για χρόνια νομικός σύμβουλος του Ατρομήτου. Γνωρίζει τη Λίγκα πολύ καλά και δεν έχει αντιπάθειες. Ηταν δεδομένο ότι θα έπαιρνε ψήφους και από ΠΑΕ, που σπανίως συντάσσονται με τον Ολυμπιακό, όπως είναι ο Παναιτωλικός και η Λαμία, πράγμα που συνέβη. Κέρδισε παίρνοντας 9 ψήφους, όμως μαζί του έχει και τον ΟΦΗ και τον Αρη, που δεν ψήφισαν γιατί κάποιοι πονηροί τους στέρησαν το δικαίωμα, γνωρίζοντας ότι έχουν αποφασίσει να στηρίξουν τον υποψήφιο του Ολυμπιακού. Ο αποκλεισμός του ΟΦΗ και του Αρη ήταν μια κλασική κουτοπονηριά: κάποιοι νόμιζαν πως αν μειωθεί ο αριθμός των ομάδων που ψηφίζουν, θα έβρισκαν τις απαραίτητες ψήφους για να βγάλουν πρόεδρο, λες κι ο Αρης και ο ΟΦΗ θα παρέμεναν εσαεί αποκλεισμένοι από τις ψηφοφορίες! Με τον Μπαταγιάννη συντάσσεται και ο Παναθηναϊκός, άλλο αν ο Βασίλης Κωνσταντίνου ψήφισε λευκό, γιατί φοβάται τους χούλιγκαν που απειλούν την ΠΑΕ ότι θα τα κάνουν όλα λίμπα αν ψηφίσει εκπρόσωπο του Ολυμπιακού. Και με τον Μπαταγιάννη ήταν και ο ΠΑΟΚ παρότι ψήφισε «παρών».

Αντίπαλος

Η εκλογή του Μπαταγιάννη ήταν βέβαιη, αφού δεν μπορούσε να προκύψει αντίπαλος υποψήφιος. Από τη στιγμή που η περίφημη συμμαχία του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ διαλύθηκε, πώς θα μπορούσε να χάσει υποψήφιος του Ολυμπιακού; Υποψήφιος της ΑΕΚ, αν κατέβαινε, θα έπαιρνε το πολύ τέσσερις ψήφους. Αλλες τόσες θα μπορούσε να βρει κι ένας του ΠΑΟΚ. Εκλογή προέδρου με τόσες λίγες ψήφους δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Αντίθεση

Ο ΠΑΟΚ, για να δείξει την πλήρη αντίθεσή του στην ΑΕΚ, δεν ψήφισε λευκό, όπως αυτή, αλλά «παρών». Η εκλογή του Μπαταγιάννη ήταν για τον ΠΑΟΚ μια λύση. Το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα θα δείξει αν ο ΠΑΟΚ συντάχθηκε με τον νέο πρόεδρο ή απλά ευλόγησε την εκλογή του, χωρίς να παίξει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. Με άλλα λόγια, εντός των επόμενων ημερών, θα δούμε αν υπάρχει κάποιου τύπου προσέγγιση του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ ή αν απλά συμφωνούν ότι η ΑΕΚ πρέπει να απομονωθεί, όπως και συνέβη. Αν συμφωνία υπάρχει θα δούμε αλλαγές και στην ΕΠΟ: δεν μπορεί μια τέτοια προσέγγιση να έχει να κάνει μόνο με τη Λίγκα. Οι δε αλλαγές θα είναι στοχευμένες, ώστε όλοι να καταλάβουν πως κάτι άλλαξε. Ο Ολυμπιακός έχει μιλήσει ανοιχτά για στελέχη της ομοσπονδίας, που πρέπει να φύγουν: έχει πολλές φορές μιλήσει για την ανάγκη απομάκρυνσης του Αλέξη Δέδε από τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της ομοσπονδίας αλλά και του Σταύρου Τριτσώνη και του Μιχάλη Κουκουλάκη από οποιαδήποτε θέση έχει να κάνει με τη διαιτησία. Αν προσέγγιση με τον ΠΑΟΚ υπάρχει, κάποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν –αλλιώς η προσέγγιση δεν έχει νόημα. Αλλωστε κι ο ΠΑΟΚ όλους αυτούς τελευταία τους κοιτάζει με αρκετή δυσπιστία.

Αδιέξοδα

Φυσικά αλλαγές θα πρέπει να γίνουν και στη Λίγκα: μόνο η αλλαγή προέδρου δεν αρκεί. Ακουσα χθες μια μίνι ανασκόπηση των πεπραγμένων της διοίκησής του, που έκανε ο Γιώργος Στράτος, άνθρωπος σε μένα αρκετά συμπαθής –που όμως ελάχιστα από όσα ήθελε κατάφερε να κάνει. Ο Στράτος είχε κερδίσει την προεδρία δυο φορές προ διετίας –μια με τη συναίνεση του Ολυμπιακού (δηλαδή χωρίς αντίπαλο) και μια με τον Ολυμπιακό απέναντί του. Το ότι η ομάδα που απέσυρε την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπό του κέρδισε τη Λίγκα δυο χρόνια αργότερα με μια σχεδόν καθολική συναίνεση, μαρτυρά ότι μάλλον για τα πεπραγμένα του υπήρχαν παράπονα. Εγώ λέω ότι απλώς παρασύρθηκε, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει πλέον: η Λίγκα χρειάζεται μια νέα διοίκηση γιατί η προηγούμενη άφησε πίσω της μόνο αδιέξοδα.

Δήλωση

Ο αποχωρών πρόεδρος στην τελευταία του δήλωση είχε μόνο καλά λόγια να πει για τους συνεργάτες του:

είναι ένας κύριος ο Στράτος –πάντα ήταν. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του συνεταιρισμού για την προσφορά τους στην κοινή μας προσπάθεια. Η εμπειρία της συνεργασίας μου με τον Βασίλη Γκαγκάτση, μου επιτρέπει να σας καταθέσω ότι η απόφαση για την τοποθέτησή του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου αποδείχτηκε σωστή» είπε. Η απόδειξη της ορθότητας μιας απόφασης προκύπτει συνήθως από τα αποτελέσματα που παράγει. Επί των ημερών του Στράτου και του πανίσχυρου διευθύνοντος συμβούλου του, έσπασε η κοινή διαχείριση των τηλεοπτικών, που κρατούσε τον Συνεταιρισμό ενιαίο. Εχουμε πλέον στη Λίγκα ομάδες χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο που απειλούν να τινάξουν το πρωτάθλημα στον αέρα: ο πρόεδρος του Αρη, Καρυπίδης, ξεκαθάρισε χθες ότι αν οι ομάδες δεν βρουν τηλεοπτική στέγη θα το μπλοκάρουν. Εχουμε επίσης ένα πρωτάθλημα η φόρμα του οποίου είναι στον αέρα! Χορηγίες δεν υπάρχουν πια (η ελεημοσύνη του Ιβάν Σαββίδη δεν μπορεί να θεωρηθεί χορηγικό πρόγραμμα…), ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με την αναδιάρθρωση των κατηγοριών μολονότι είμαστε στις 25 Ιουνίου. Θέλει πολλή φαντασία για να τα θεωρήσει κανείς όλα αυτά πρόοδο για το ποδόσφαιρο! Και σίγουρα δεν αποτελούν πρόοδο οι μυστικοσυσκέψεις και τα τραπεζώματα με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη –μπορεί να τα περνάνε υπέροχα όλοι μαζί του, αλλά το τελευταίο πρωτάθλημα που η Λίγκα διοργάνωσε πρέπει να ήταν το χειρότερο της ιστορίας.

Κριτική

Σας είπα ότι οι χθεσινές εκλογές στη Λίγκα και η ανακοίνωση των πινάκων διαιτησίας που έγινε την περασμένη Παρασκευή έχουν ένα κοινό: το κοινό είναι ότι και στις δυο περιπτώσεις δικαιώθηκε η περσινή κριτική του Ολυμπιακού στις θεσμικές Αρχές του ποδοσφαίρου. Η Λίγκα άλλαξε ρότα, ενώ από τους πίνακες βγήκαν δέκα διαιτητές και με σχεδόν όλους που καθαιρέθηκαν ο Ολυμπιακός είχε προβλήματα. Αλλά για την επόμενη μέρα υπάρχει μόνο αγωνία: γιατί η άσκηση κριτικής, ειδικά στους συγκεκριμένους που διοικούν, είναι εύκολη. Να δούμε τι μπορεί να κάνεις όταν διοικήσεις εσύ…