Η τριήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο αρχίζει επισήμως σήμερα. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ο Πρωθυπουργός επρόκειτο να φθάσει στη βρετανική πρωτεύουσα χθες το βράδυ, προερχόμενος από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό. Ωστόσο, το Σάββατο, χωρίς να το ανακοινώσει, πήρε την οικογένειά του και πέταξαν στο Λονδίνο για μίνι διακοπές. Ο φωτογραφικός φακός μιας Ελληνίδας τον συνέλαβε προχθές στις 5.30 το απόγευμα να βολτάρει στο Σάουθμπανκ Σέντερ, το δημοφιλές συγκρότημα χώρων τέχνης και αναψυχής που βρίσκεται κατά μήκος της νότιας όχθης του Τάμεση. Μαζί του βρίσκονταν η σύντροφός του Μπέττυ Μπαζιάνα και τα δύο παιδιά τους.

Στην αποβάθρα

Χαλαρός, φορώντας κόκκινο κοντομάνικο μπλουζάκι και σακίδιο πλάτης, ο Πρωθυπουργός έκανε μια ξαφνική στάση έξω από τον συναυλιακό χώρο Queen Elizabeth Hall. Αυτό που είχε τραβήξει την προσοχή του ήταν ένα installation. Το «Appearing Rooms», του δανού καλλιτέχνη Γιέπε Χάιν, είναι ένα διαδραστικό σιντριβάνι ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των λιλιπούτειων επισκεπτών του Σάουθμπανκ. Υδάτινα τείχη υψώνονται στον αέρα δημιουργώντας μια διαδοχική σειρά από «δωμάτια» νερού στα οποία «εγκλωβίζονται» για λίγα δευτερόλεπτα όσοι μπαίνουν μέσα στο installation. Εκεί τον εντόπισε η Ευσταθία Βερέμη, διευθύντρια οίκου φροντίδας νεαρών ΑμεΑ στο Λονδίνο, η οποία τράβηξε τη φωτογραφία. «Ο κ. Τσίπρας κοιτούσε το σιντριβάνι εκστασιασμένος. «Α, τα παιδάκια παίζουν μπουγέλο!», παρατήρησε με ενθουσιασμό η κυρία Μπαζιάνα» είπε η Ευσταθία Βερέμη στον ανταποκριτή των «ΝΕΩΝ» στο Λονδίνο Γιάννη Ανδριτσόπουλο. Μεγάλη εντύπωση της προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και η οικογένειά του έκαναν βόλτα μόνοι τους, χωρίς συνοδεία φρουρών. «Είναι εντυπωσιακό πώς αυτός άνθρωπος δείχνει να έχει ακριβώς την ίδια στάση και έκφραση στις επαγγελματικές και στις προσωπικές του στιγμές. Είναι σχεδόν τρομακτικό» σημείωσε η Βερέμη.

Το πρόγραμμα

Χθες το μεσημέρι, βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας διακτινίστηκε στις Βρυξέλλες, αφού συμμετείχε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό. Και το βράδυ της Κυριακής επέστρεψε στο Λονδίνο όπου θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη και θα έχει μια σειρά επαφών. Στο επίσημο κομμάτι του ταξιδιού τον συνοδεύουν οι Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος και Γιώργος Τσίπρας. Να θυμίσω πως ο υφυπουργός Λιάκος ανήκει στα πουλέν του και γενικά στα στελέχη του Μαξίμου με γνώσεις της αγοράς. Η συζήτηση για την αγορά ομολόγων και προσέλκυση επενδύσεων μονοπώλησε, μαθαίνω, τις συσκέψεις των συμμετεχόντων στο ταξίδι στο Λονδίνο.

Σήμερα, πρώτη συνάντηση ο Τσίπρας θα έχει με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Βρετανίας Γρηγόριο ενώ λίγο μετά θα δει και έλληνες επιστήμονες, εικάζω κάποιους του λεγόμενου ρεύματος του brain drain, δηλαδή των παιδιών που φύγανε με την κρίση. Η Τρίτη βέβαια θα είναι η σημαντικότερη μέρα των επαφών του αφού θα δει την Τερίζα Μέι και μετά τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Δεν χρειάζεται να στοιχηματίσω με ποιον θα νιώθει πιο οικεία. Μέχρι τις ώρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μάθαινα πως θα υπάρξει κι ένας κύκλος επαφών με παράγοντες στο Σίτι. Οχι, δεν θα φοράει γραβάτα σαν του Ζαππείου αλλά με βεβαιότητα θα έχει τον αέρα της Παρασκευής. Με τον ίδιο αέρα θα μιλήσει την τελευταία μέρα της διαμονής του στο Λονδίνο, στη London Business School. Για να δούμε τι θα βγει.

Μετακλητή χαρά

Επειδή όμως έκανα αναφορά στο Ζάππειο και στη φιέστα που επιχείρησαν να στήσουν οι κυβερνητικοί το απόγευμα της Παρασκευής, μου μετέφερε κάτι οξυδερκής παρατηρητής του event που θεωρώ χρέος μου να σας το μεταφέρω. Μου είπε λοιπόν πως γενικά από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούστηκε με ιδιαίτερη χαρά ο παραλληλισμός επιχείρησης Γοργοπόταμου και συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έκανε ο Πάνος Καμμένος. Μου είπε επίσης πως το κοινό του Ζαππείου ήταν μετακλητοί και συνεργάτες βουλευτών, κοινό δηλαδή που δεν είναι ασφαλές ως δείγμα για τις αντιδράσεις ή τις αντοχές της κοινωνίας μεταμνημονιακά. Α, μου είπε επίσης πως ήταν προφανώς άλλος ο λογογράφος του Τσίπρα στο Ζάππειο από αυτόν των Πρεσπών. Σαν να έγραψε τις ομιλίες άλλο χέρι.

Η απουσία Ευκλείδη

Απών του Ζαππείου ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τον δικαιολόγησε ο Τσίπρας, λέγοντας πως πήρε μια μικρή άδεια. «Ο Ευκλείδης με παρακάλεσε, μόλις πριν λίγο που προσγειώθηκε άυπνος, κουρασμένος, να βρει λίγο χρόνο να πάει στην οικογένειά του να ξεκουραστεί. Νομίζω ότι του άξιζε αυτή η τιμητική άδεια που του έδωσα απόψε, όπως νομίζω ότι του αξίζει και η τιμητική αναφορά για όσα με κόπο κατάφερε» είπε επί λέξει ο γραβατωμένος Πρωθυπουργός. Εγώ πάλι θα πήγαινα αν ήμουν στη θέση του. Τι είναι η κούραση μερικών επιπρόσθετων ωρών μπροστά στη χαρά τέτοιας φιέστας;

Μπανανία

Η βροχή δεν πτόησε τους συντρόφους της Λαϊκής Ενότητας και το φεστιβάλ Unity που έγινε στη Γεωπονική. Και κόσμο είχε και η συζήτηση που ήταν για το Σάββατο, με ομιλητή και τονΠαναγιώτη Λαφαζάνηανάμεσα σε άλλους, έγινε εντός αμφιθεάτρου τελικά. ΟΛάφαδεν χαρίστηκε στην κυβέρνηση και μαθαίνω πως έβαλε ευρύτερα ζητήματα δημοκρατίας, περιγράφοντας τη χώρα ως κατεχόμενη μπανανία.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί

Εκδηλώσεων συνέχεια, στην άλλη όχθη τώρα: «Οι έλληνες πρωταγωνιστές στην ανόρθωση της χώρας» είναι το θέμα της ομιλίας που θα απευθύνει ο τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας την επόμενη Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής. Θετική συγκυρία, καθώς το πολιτικό κλίμα έχει ζεσταθεί για τα καλά, λόγω των εξελίξεων στο Σκοπιανό, ενώ πληροφορούμαι πως ετοιμάζεται να καταθέσει προτάσεις – στο πεδίο της οικονομίας – που θα προκαλέσουν αίσθηση. Μαθαίνω επίσης ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκεί και πρώην πρωθυπουργοί. Καραμανλής και Σαμαράς, δηλαδή. Θα είναι και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο ο Κικίλιας έχει επικοινωνία και καλές σχέσεις.