Ο πιο απρόβλεπτος όμιλος του Μουντιάλ είναι ο όγδοος. Το μπουκέτο των ομάδων έχει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία. Βρίσκουμε εκπρόσωπο από την Ασία (Ιαπωνία), την Αφρική (Σενεγάλη), την Ευρώπη (Πολωνία) και τη Νότια Αμερική (Κολομβία). Ουδείς γνωρίζει ποιοι θα πανηγυρίσουν πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του τουρνουά, ουδείς μπορεί να κάνει το οποιοδήποτε προγνωστικό. Αλλωστε, στα πρώτα παιχνίδια είχαμε μίνι εκπλήξεις με τις επιτυχίες της Σενεγάλης και της Ιαπωνίας. Τι θα δούμε, συνεπώς, το βράδυ της Κυριακής;

Τα ζευγάρια που κεντρίζουν την προσοχή μας το διήμερο είναι τα Ιαπωνία – Σενεγάλη και Πολωνία – Κολομβία. Αναμετρώνται δηλαδή οι νικητές της πρώτης ημέρας και αντίστοιχα οι χαμένοι. Οπως γίνεται αντιληπτό, όποιος χάσει χάνεται! Το να δίνουν μάχες ομάδες από διαφορετικές ηπείρους, πάντα έμοιαζε ελκυστικό στα μάτια μας. Δεν έχουμε άλλωστε συχνά τη δυνατότητα να τις βλέπουμε σε τόσο υψηλό επίπεδο. Μιλάμε για ένα μυστήριο, τόσο όσον αφορά το αποτέλεσμα, όσο και σχετικά με το ποδόσφαιρο που θα παρουσιάσουν. Η Πολωνία, χρόνια μετά τους Λάτο, Ντέινα, Μπόνιεκ, Σάρμαχ, αναζητεί έναν φάρο που θα την οδηγήσει στο ανώτερο πλατύσκαλο. Ο Λεβαντόφσκι, βέβαια, κάμποσους μήνες δείχνει σκιά του εαυτού του, είναι μακριά από τα γκολ και άρα, αν δεν σκοράρει αυτός, ποιος θα δώσει λύση σε μια εκπρόσωπο χώρας με σημαντική ποδοσφαιρική παράδοση; Ολοι τους περιμένουν τους Πολωνούς, αλλά το ραντεβού με την επιτυχία συνεχώς αναβάλλεται. Και οι ευθύνες τους βαραίνουν.

Οι Ιάπωνες, γρήγοροι σαν τον άνεμο έτσι που κάνουν κινήσεις στον αγωνιστικό χώρο, απειλούν από παντού και ο θρίαμβός τους επί της Κολομβίας έγραψε ιστορία. Η μπάλα που παίζουν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου βελτιώθηκε ποιοτικά κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, μετέβησαν στην Ιαπωνία αρκετοί αξιόλογοι ποδοσφαιριστές, ενώ το «ιάπωνας άσος» δεν αποτελεί πλέον σύντομο ανέκδοτο. Ρωτήστε και ατζέντηδες ανά την Ευρώπη που τους εμπιστεύονται και τους προωθούν όλο και περισσότερο. Οσον αφορά τη Σενεγάλη, ίσως δεν διαθέτει τα ονόματα του παρελθόντος, ούτε τα βαριά χαρτιά στην ενδεκάδα της. Στον πάγκο βρίσκουμε τον Σισέ, δηλαδή έναν παίκτη-τοτέμ του χθες, με παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Ηταν τότε αρχηγός! Η Σενεγάλη απέναντι στην Ιαπωνία κυνηγά ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα, διαθέτει γερά κορμιά και πείσμα ικανό να τη φέρει κοντά στην πρόκριση. Δεν την υποτιμούμε. Οπως πολύ περισσότερα αναμένουμε από την Κολομβία, που απογοήτευσε στην πρεμιέρα. Υπήρξε φαβορί στο μυαλό αρκετών και άλλωστε όταν στο ρόστερ υπάρχει ένας Χάμες Ροντρίγκες, το επίπεδο δεν χρειάζεται να πούμε ότι είναι υψηλό. Θα συνέλθει η Κολομβία και θα επικρατήσει στο ματς «ζωής – θανάτου» κόντρα στην Πολωνία; Πρόκειται για ένα αμφίρροπο ντέρμπι και δεν σκοπεύουμε να το χάσουμε!