Παρά τα πρόσφατα τερτίπια του καιρού, το καλοκαίρι δείχνει ήδη ιδιαίτερα καυτό. Εκτός από το αντηλιακό και το καπέλο που είναι απαραίτητο να φορούν όλοι οι δρομείς, υπάρχουν και ορισμένες «αντηλιακές» τροφές και συμπληρώματα που βοηθούν στην ενδυνάμωση του… δέρματός μας

1. Ντομάτες

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας, οι γυναίκες που κατανάλωναν 55 γραμμάρια ντοματοπολτού κάθε μέρα επί τρεις μήνες ήταν περισσότερο προστατευμένες από τα ηλιακά εγκαύματα. Η ντομάτα είναι σημαντική πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

2. Ιχθυέλαιο

Τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο βοηθούν στην προστασία από την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος του δέρματος που οφείλεται στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε την πιο φυσική προσέγγιση και να τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και το σκουμπρί.

3. Πράσινο τσάι

Μελέτη στη Βρετανική Διατροφική Επιθεώρηση αναφέρει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις συνέπειες των ηλιακών εγκαυμάτων χάρη στην περιεκτικότητά του σε κατεχίνες. Δοκιμάστε να πίνετε δύο ή τρία φλιτζάνια την ημέρα.

4. Μπαχαρικά

«Τα μπαχαρικά έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αντιοξειδωτικών ουσιών από όλα τα τρόφιμα», λέει στο περιοδικό «Runner’s World» η αθλητική διατροφολόγος Αλεξάνδρα Κασπέρο. Ενα κουταλάκι του τσαγιού αρκεί. Δοκιμάστε την κανέλα στο σμούθι σας μετά την προπόνηση ή βάλτε περισσότερα μπαχάρια στην αγαπημένη σας ομελέτα.