Μια ωραία ατμόσφαιρα. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί το σκηνικό στις Πρέσπες που χρησιμοποιήθηκε ως ο καμβάς της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ. Οι άνθρωποί μου ήταν εκεί και μου περιέγραψαν την όλη φάση ως ειδυλλιακή, ωσάν να παρέπεμπε σε γάμο ή οικογενειακή εορτή, ως reunion συγγενών. Στο τέλος βέβαια θα δείξει η «νεκροψία», αλλά ας μη γίνομαι γκροτέσκο τέτοιες ώρες. Η σκηνή τα είχε όλα: ευρωπαϊκά τραγούδια και όχι χάλκινα, ρακή, πλούσιο γεύμα, πολλές φιλοφρονήσεις, αγκαλιές και δύο τούρτες.

Γραβάτες και ταχύπλοα

Καταρχάς, η δική μας αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά συμπληρωνόταν από τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Γιάννη Αμανατίδη. Ανάμεσα στους διπλωμάτες που τους συνόδευαν είδανε και τον Bαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικό εξ απορρήτων του Τσίπρα αλλά όσο κι αν έψαξα δεν είδα τον Αντώνη Τζανακόπουλο, αδελφό του υπουργού και πρόσωπο που έπαιξε ρόλο στη διαπραγμάτευση (έφυγε για Λονδίνο όπου και διαμένει). H πρώτη σκηνή είχε έναν χαμογελαστό Τσίπρα να υποδέχεται τον Ζόραν Ζάεφ και την επίσημη αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ στη μαρίνα του χωριού Ψαράδες. Ολοι μαζί κατευθύνθηκαν στην τέντα που είχε στηθεί, όπου από το πόντιουμ, πέραν των ομιλιών, έπεσαν και οι υπογραφές παρουσία και του Μάθιου Νίμιτς. Μετά τις οικογενειακές φωτογραφίες όλων, οι δύο αποστολές των χωρών επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοα και κίνησαν προς τη μεριά των Σκοπίων στην κωμόπολη Οτέσεβο.

Ψεύτης ήλιος

Το resort εδώ, μου μετέφεραν, παρέπεμπε σε ταινία του Μιχαλκόφ, στον «Ψεύτη ήλιο» συγκεκριμένα. Δεν είχε βαλκανικούς ήχους αλλά πολλά ευρωπαϊκά τραγούδια, κάτι που έκανε εντύπωση στους δικούς μας. Το γεύμα είχε πολλά πρώτα πιάτα. Ξεχώρισα το πρόβειο τυρί, την ψαρόσουπα με κυπρίνο Πρέσπας ενώ οι άνθρωποί μου εντόπισαν μια λεπτομέρεια που σας μεταφέρω: η σαλάτα ονομαζόταν στον κατάλογο ως παραδοσιακή και όχι μακεδονική. Η συμφωνία έχει μπει σε εφαρμογή ή απλώς κίνηση καλής πρόθεσης από την ΠΓΔΜ; Θα δείξει. Το κυρίως είχε χοιρινό φιλέτο, ψητό μοσχάρι με σάλτσα verde ενώ η ρακή που προσφέρθηκε ήταν πεπαλαιωμένη και ελαφριά. Αμέσως μετά το γεύμα και το επιδόρπιο –μπακλαβά δηλαδή –είχαμε και δύο τούρτες. Ο Νίμιτς είχε γενέθλια χθες και η Φεντερίκα Μογκερίνι, που επίσης ήταν παρούσα, γιόρταζε το Σάββατο. Τα απαραίτητα τραγούδια και ευχές συμπλήρωναν το όλο σκηνικό. Α, ο Ζάεφ έκανε δώρο λευκό περιδέραιο στη Μογκερίνι. Οι διαχύσεις είχαν την τιμητική τους αλλά ας κρατάμε μικρό καλάθι.

Τουρκικά και Σκοπιανό

Κλίμα μετριοπάθειας και έντονου προβληματισμού. Αυτό μου μετέφερε πως επικρατούσε ο άνθρωπός μου που παρακολούθησε το event που οργάνωσε οΝίκος Ανδρουλάκηςτο απόγευμα της Πέμπτης στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Εκεί ο ευρωβουλευτής, είχε την εκδήλωση με τίτλο «Εκλογές στην Τουρκία: Η επόμενη μέρα –Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα». Αν και στα πηγαδάκια όλοι μιλούσαν για τη συμφωνία με τα Σκόπια. Παρόντες οιΚώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης ΘεοχαρόπουλοςκαιΣπύρος Λυκούδης. Τίποτε δεν πρόδιδε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για την εν λόγω συμφωνία που έχει προκαλέσει σύννεφα στο ΚΙΝΑΛ. Να το πω πιο απλά. Δεν σημειώθηκε κάποια αψιμαχία, ενωτικό ήταν το κλίμα, άστε που όπως είπα όλοι πήγαν για άλλο λόγο. Ακούστηκαν δε και πολλά ενδιαφέροντα- η αλήθεια είναι πως η εκδήλωση έπεσε – σε κακό timing αφού τρέχανε οι εξελίξεις με το Μακεδονικό. ΟΝίκος Αλιβιζάτοςγια παράδειγμα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως η Τουρκία θα μεταμορφωθεί ολοκληρωτικά σε απολυταρχικό κράτος με τη συνταγματική της αναθεώρηση. Ο δε άριστα πληροφορημένος για τη γείτονα, καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Αγκυρας Χρήστος Τεάζης, είπε πως όλοι στην Τουρκία συμφωνούν με το προεδρικό σύστημα όπως διαμορφώνεται σήμερα. Γενικά πάντως, ο Ανδρουλάκης το ψάχνει πολύ στα τουρκικά.

Αγορά κατά της συμφωνίας

Δεν φαίνεται πάντως να άρεσε σε όλους η συμφωνία για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΕΣΣΕ και ΕΒΕΠΒασίλης Κορκίδηςγια παράδειγμα, εξέδωσε χθες μια καυστική δήλωση, όπου ανάμεσα σε άλλα σημείωνε πως «από το κείμενο της Συμφωνίας των Πρωθυπουργών Ελλάδος – Σκοπίων, δεν επιβεβαιώνεται ότι θα υπάρξουν αμοιβαία οφέλη, τόσο στο οικονομικό όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο». Ρίχνει μάλιστα κι άλλες βόμβες για το πώς θα προσδιορίζεται η εντοπιότητα των μακεδονικών μας προϊόντων ή πώς θα ανασχεθεί η εκτεταμένη αιμορραγία ύψους 800 εκατ. ευρώ της διασυνοριακής κατανάλωσης από την Ελλάδα στην ΠΓΔΜ. O έμπειρος παίχτης της αγοράς, εκπροσωπώντας και όλες αυτές τις δυνάμεις, παρατηρεί ακόμη πως το χρονοδιάγραμμα απαιτεί αρκετό καιρό για τη διευθέτηση πολύ σημαντικών θεμάτων, όπως για παράδειγμα είναι οι εμπορικές χρήσεις. Μάλιστα.

Χειροκρότημα

Οπως θα ξέρετε, είμαι fan της σημειολογίας. Παρατήρησα λοιπόν, πως κατά την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, το Σάββατο στην Ολομέλεια για τη μομφή στην κυβέρνηση και ενώ στην αίθουσα ήταν σχεδόν όλη η ΚΟ της ΔΗΣΥ, ο Σταύρος στο τέλος εισέπραξε χειροκρότημα μόνον από δύο βουλευτές: τον Γιώργο Μαυρωτά και τον συνήθη ύποπτο Σπύρο Δανέλλη. Δύσκολοι καιροί για Το Ποτάμι.