Θα έχει ενδιαφέρον η καινούργια ΑΕΚ. Την ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα, ύστερα από 24 χρόνια, ξεχάστε την. Καινούργιος προπονητής, διαφορετική φιλοσοφία. Καινούργια γρανάζια στη μηχανή, άγνωστο το αποτέλεσμα. Αν η ΑΕΚ κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν έμαθε να επιβιώνει και να φτάνει σχεδόν στην απόλυτη διάκριση χωρίς Μάνταλο – Γιόχανσον, φέτος οφείλει να μάθει να ζει χωρίς τον Μανόλο Χιμένεθ, τους Αραούχο – Λάζαρο και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς τον Βράνιες. Θα πρέπει να ψάξει να βρει τα 18 γκολ από άλλους δύο επιθετικούς και την αλτικότητα-μαχητικότητα του Βόσνιου στην άμυνα από κάποιον άλλο στόπερ. Τα νεκροταφεία είναι πράγματι γεμάτα από αναντικατάστατους, αλλά ένα ζήτημα για την ΑΕΚ υπάρχει. Μία ομάδα, να μην το ξεχνάμε αυτό, που πέρυσι χτύπησε ταβάνι. Με ένα ρόστερ, που ο Μανόλο Χιμένεθ κατάφερε να του πάρει το 100%.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Η ΑΕΚ πήρε πρωτάθλημα με συντελεστή τερμάτων 50-12. Εντυπωσιακή η αμυντική συμπεριφορά, αλλά το να τερματίσεις πρώτος με 47 γκολ (τα τρία εναντίον του ΠΑΟΚ ήταν στα χαρτιά) δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Ο Ατρόμητος που τερμάτισε τέταρτος και δεν μπορείς να πεις ότι είχε εύκολο το γκολ, πέτυχε 43. Συνήθως οι πρωταθλήτριες ομάδες ενισχύονται. Ειδικότερα, όταν έχουν μπροστά τους την ευκαιρία-πρόκληση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Οταν θα παίξουν στις δύο ζαριές των δύο προκριματικών γύρων 25 εκατομμύρια. Η συγκυρία στην ΑΕΚ ήταν περίεργη. Οι δύο επιθετικοί δανεικοί, λήξη συμβολαίου για τον Λάζαρο κι ο βασικός στόπερ να βρίσκει ομάδα που του δίνει τρεις φορές περισσότερα λεφτά. Εξ αυτών έμεινε ο Λιβάγια. Από κει και πέρα, τα πράγματα είναι απλά: Θα βρει η ΑΕΚ ισάξιο η καλύτερο του Αραούχο (φωτογραφία); Θα βρει ισάξιο η καλύτερο του Λάζαρου; Ισάξιο ή καλύτερο του Βράνιες;

Ποιότητα

Σχηματικά, αν η ΑΕΚ βρει σέντερ φορ στα επίπεδα του Αραούχο και εξτρέμ σαν τον Λάζαρο δεν θα εμφανισθεί αποδυναμωμένη. Η αγορά είναι γεμάτη. Ούτε από επιθετικούς υπάρχει έλλειψη, ούτε από στόπερ. Από κει και πέρα, ό,τι πληρώσεις παίρνεις. Οι ομάδες πολύ καλά κάνουν και ψάχνουν για ευκαιρίες. Πόσο εύκολο είναι όμως να βρεις επιθετικό με την προσφορά του Λάζαρου με συμβόλαιο στις 280.000 και στόπερ σαν τον Βράνιες στα δυόμισι κατοστάρικα; Ο ποιοτικός Λιβάγια (φωτογραφία) πληρώθηκε 1,8 εκατ. Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει αυτό που έχει πει ο διάσημος καναδός οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ: «Οποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια». Επιλογή του καθενός είναι η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει. Το μότο στην ΑΕΚ είναι έσοδα – έξοδα. Ακόμα και την περσινή σεζόν, όταν προέκυψαν τα απρόβλεπτα 9 εκατ. από το Γιουρόπα, δεν διαταράχθηκε η σφιχτή οικονομική πολιτική. Τα έξοδα για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου (Χουλτ, Μοράν, Μασούντ) μόλις που ξεπέρασαν τις 500.000.

Προσδοκίες

Παρά ταύτα και παρά το γεγονός ότι ξεκινώντας η σεζόν η ΑΕΚ είχε το τέταρτο μπάτζετ, στέφθηκε πρωταθλήτρια. Να μιλήσουμε για την επόμενη σεζόν, ενώ το ημερολόγιο δείχνει 15 Ιουνίου, δεν γίνεται. Αυτό που λέμε είναι τα ζητήματα που έχει ανοιχτά η ΑΕΚ και το άμεσο στοίχημα για τη συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Κατά πόσο θα ανταποκριθεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης (φωτογραφία) στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού. Κατά πόσο θα ακολουθήσει την πεπατημένη Χιμένεθ ή θα θελήσει να παρουσιάσει τη δική του ΑΕΚ. Και κατά πόσο θα βοηθηθεί με μεταγραφικές επιλογές πρώτης γραμμής. Σε μία σεζόν που η ΑΕΚ θα εμφανισθεί σαν πρωταθλήτρια και με τις προσδοκίες να είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Σε μία σεζόν, να το πούμε κι αυτό, που θα είναι εντελώς διαφορετική από την περσινή. Με ξένους διαιτητές στα ντέρμπι και με τον πρώην σύμμαχο του Βορρά να είναι σχετικά με τη διαιτησία με το όπλο παρά πόδα. Να μην πιαστεί για δεύτερη φορά στον ύπνο. Οψόμεθα.