Εντονη η χθεσινή ημέρα στη Βουλή. Είχαμε συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Είχαμε όμως και έντονες διεργασίες, αφού αργά το απόγευμα μοιράστηκε και η συμφωνία με τα Σκόπια. Ξεκινώντας να πω πως η αντιπαράθεση μεταξύ Τσακαλώτου και Βενιζέλου στη Βουλή ήταν υψηλού επιπέδου. Κάτι που δεν γίνεται συχνά. Η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Βενιζέλος αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα περί δίκαιης ανάπτυξης στηλιτεύοντας την κυβέρνηση για τα υπερπλεονάσματα. «Είναι προφανές πως δεν με παρακολουθήσατε αυτές τις μέρες, ούτε εμένα ούτε τον κ. Χουλιαράκη» σχολίασε από τα έδρανα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Οταν εξοντώνεις την οικονομία μόνος σου, δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά. Μη μου μιλάτε, εσείς θα μου ξαναμιλήσετε όταν έρθετε στη Βουλή να απαντήσετε για το πώς διαμορφώνετε το απόθεμα ασφαλείας» ανέφερε. Στη συνέχεια η κόντρα μεταφέρθηκε στο ΔΝΤ με τον υπουργό να κατηγορεί τη ΔΗΣΥ πως το Ταμείο το έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελλόριζο και τον Βενιζέλο να του απαντάει πως το ΔΝΤ το επέβαλαν από την ΕΕ, «ενώ εσείς το παρακαλάτε να μείνει να βοηθήσει με το χρέος».

Τα κομπιουτεράκια του Μαξίμου

Πήραν φωτιά τα κουμπιουτεράκια στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τον αριθμό των βουλευτών που θα ψηφίσουν τη συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Μπορεί ο χρόνος της ψηφοφορίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο να είναι πολλούς μήνες μετά –τοποθετείται περί το τέλος του 2018 –καθώς προηγούνται οι αναγκαίες διαδικασίες στη γειτονική χώρα, αλλά έχουν αρχίσει και μετρούν βουλευτές. Ο Πάνος Καμμένος είπε ότι όποιος ψηφίσει τη συμφωνία θα βρεθεί εκτός ΚΟ των ΑΝΕΛ. Ποιον εννοούσε; Το έψαξα το θέμα και ένα πουλάκι μου είπε ότι στη λίστα, εκτός των βουλευτών του Ποταμιού με πρώτο τον Σταύρο Θεοδωράκη, είναι μεταξύ άλλων και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Ελεγε μάλιστα με νόημα σε πηγαδάκι, όπου τον συνέλαβα, πως δεν καταλαβαίνει από κομματικούς πατριωτισμούς και άλλα τέτοια.

Ασφαιρος

Ασφαιρα πυρά εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο συνήθης ύποπτος για διαφοροποίηση συριζαίος βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Με δήλωσή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει –και καλά –τη συμφωνία για το Σκοπιανό, λέγοντας πως έχει ενστάσεις για τη γλώσσα, την ταυτότητα κ.τ.λ. Οσο για τις απειλές του προς καταψήφιση, κανείς πλέον δεν δείχνει να τις λαμβάνει σοβαρά υπόψη του, αν και πάντα έχει ενδιαφέρον να παρατηρείς τι επιχείρημα επινοεί για τις κάθε φορά άσφαιρές του αντιρρήσεις.

Μασίφ

«Πρόεδρε, πώς είδατε τη συμφωνία για το Σκοπιανό;» ρώτησε ένας σερβιτόρος της Βουλής τον Βασίλη Λεβέντη όταν εκείνος τον πλησίασε για να παραγγείλει τον καφέ του. «Τι να σου πω, από αυτούς όλα τα περιμένεις, αφού δεν την είπαν και Βόρεια Καλαμάτα, ευχαριστημένοι θα πρέπει να είμαστε» σχολίασε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων. Πάντως ο άνθρωπός μου που μίλησε με τους «λεβέντηδες», κατάλαβε πως πάνε μασίφ σε όλα, δεν θα έχουν διαρροές σε τίποτε, ενώ έχουν γκαζώσει πολιτικά σε πολεμικό κλίμα.

Τηλεφώνημα

Σε πολεμικό κλίμα από την άλλη, δεν ήταν το τηλεφώνημα που έγινε προχθές το βράδυ μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Παπανδρέου. Το αντίθετο θα έλεγα. Είχε μόλις σκάσει το ωραιοποιημένο non paper του Μαξίμου για τη συμφωνία με τα Σκόπια και όλοι ψάχνονταν. Να ξέρετε πως το τηλεφώνημα έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός ήταν πολύ επιφυλακτικός για τη συμφωνία, παρ’ όσα ακούγονται. Δεσμεύομαι να μην πω περισσότερα.

Ελληνοτουρκικά

Λοιπόν, η μέρα θα έχει Βουλή σήμερα, αλλά και την ενδιαφέρουσα εκδήλωση που γίνεται απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και τίτλο «Εκλογές στην Τουρκία: Η επόμενη μέρα – Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα». Δεν ξέρω αν θα του βγει του Νίκου, πάντως ξέρω πως έχει δουλέψει πολύ για αυτήν. Θα μιλήσουν οι Νίκος Αλιβιζάτος, Θάνος Ντόκος, Χρήστος Τεάζης, Ζήνωνας Τζιάρρας και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής.

Σάλος στο δικαστικό σώμα

Είναι απορίας άξιον, πώς σε μια περίοδο που το σύνολο του δικαστικού σώματος υφίσταται οικονομική αφαίμαξη μια εισαγγελική λειτουργός, και εν προκειμένω η Ειρήνη Τζίβα, πραγματοποιεί ακριβά ταξίδια σε μακρινούς και πολυτελείς προορισμούς; Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκληθεί σάλος σε όλες τις βαθμίδες του σώματος (και στα υψηλά του κλιμάκια), που πληροφορούνται για τις αποδράσεις σε Παρίσι, Βερολίνο, Τόκιο και Νότια Γαλλία. Ενώ γεννώνται κι άλλα, εύλογα ερωτηματικά. Οπως, για παράδειγμα, είχε πάρει την απαραίτητη άδεια; Να σημειωθεί δε ότι στα ευρωπαϊκά ταξίδια συνοδεύεται από συγκεκριμένο εισαγγελέα Πρωτοδικών…

Πρόβα στο Μέγαρο

Ξέρω ότι σας αρέσουν τα πολιτιστικά νέα. Για τα πάθη με τα προβλήματα συντήρησης του Μεγάρου Μουσικής διαβάσατε στο χθεσινό φύλλο των «ΝΕΩΝ», υποθέτω. Εχουν όμως και οι ίδιοι οι Μεγαρικοί πάθη που δεν κρύβονται. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών, για παράδειγμα, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (φωτογραφία), στον οποίο διατίθεται χώρος του Μεγάρου δωρεάν για τις πρόβες των «Θεσμοφοριαζουσών». Και πού το μεμπτόν; θα πείτε. Μη με μπλέκετε με τα νόμιμα και τα ηθικά: υπενθυμίζω απλώς ότι ο σκηνοθέτης είναι παράλληλα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής. Προφανώς προτιμά την άπλα του Μεγάρου από την οικογενειακή ατμόσφαιρα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου.