Το δημοσίευμα των «Παραπολιτικών» για το ταξίδι στο Μονακό του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, αλλά και της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πειραιώς Ειρήνης Τζίβα στο ίδιο μέρος την ίδια περίοδο, ήταν γνωστό από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν υπάρχει κάποιο επιβαρυντικό δημοσίευμα για κυβερνητικά στελέχη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, συχνά όλοι μαζί, βγαίνουν επιθετικά σχεδόν την ίδια στιγμή που δημοσιοποιείται η πληροφορία, επιχειρώντας να την ακυρώσουν. Αυτήν τη φορά βγήκε μία αμήχανη ανακοίνωση από τους ΑΝΕΛ, αρκετές ημέρες αργότερα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι συσχετίσεις είναι πολλές για να μην υπάρχει απάντηση από κάποιον εκ των ενδιαφερομένων. Η κυρία Τζίβα δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Το όνομά της συνδυάστηκε με τον Πάνο Καμμένο πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του «Noor 1». Τότε, στελέχη της κυβέρνησης κατηγορήθηκαν για αντιθεσμικές μεθοδεύσεις και για ευθεία περιφρόνηση της συνταγματικής τάξης και, ιδίως, της διάκρισης των εξουσιών.

Κι όμως. Παρά τα όσα συνέβησαν τότε, η κυρία Τζίβα δεν έχει πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε, να συντροφεύει στο χλιδάτο Μονακό τον Πάνο Καμμένο, «ενόσω μάλιστα χειρίζεται δικαστικές υποθέσεις για τις οποίες ο υπουργός Αμύνης είχε προεξοφλήσει, ως μη όφειλε, το αποτέλεσμά τους». Με ανακοίνωσή της η ΝΔ, μάλιστα, κάνει λόγο και για άλλα ταξίδια στο εξωτερικό, ένα απ’ αυτά μαζί με τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη (ο οποίος επίσης είχε εμπλακεί στην υπόθεση). Εύλογη η αναρώτηση: μια δικαστικός δεν είναι σύνηθες να συναγελάζεται με εμπλεκομένους σε υποθέσεις που διερευνά. Προσφάτως, ανώτατος δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας μού εξομολογούνταν ότι η δουλειά τους είναι τέτοια ώστε τους αποκόπτει από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Μόνο οι ανώτατοι δικαστικοί έχουν χρέος να προασπίζουν εμπράκτως το κύρος της Δικαιοσύνης;

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει ένα ακόμη εύλογο ερώτημα, για το οποίο ήδη θα έπρεπε να έχει κινητοποιηθεί η ηγεσία της Δικαιοσύνης: το ταξίδι στο Μονακό την εποχή του γκραν πρι δεν είναι προσιτό στα βαλάντια των κοινών θνητών. Ο μισθός της κυρίας Τζίβα δικαιολογεί τόσο ακριβά γούστα; Δεν χρήζει διερεύνησης αυτή η οικονομική άνεση;

Οσο για τον Πάνο Καμμένο, εύχομαι να μη δρα εσκεμμένα περιφρονώντας τη δημοκρατία. Επειδή η απάντηση των δημοκρατιών σε όσους τις υπονομεύουν είναι τρομερή.