«Η είσοδος του κτιρίου γεμίζει με σύριγγες κι αίματα, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο μολύνσεων και ασθενειών». «Τους τελευταίους μήνες η αστυνόμευση είναι μία εξαίρεση, κάποια διαλείμματα πολύ ασθενής, καθόσον πεζές περιπολίες και ΔΙΑΣ είναι ευκαιριακές κι όχι εντασσόμενες σε μια συστηματική στρατηγική αστυνόμευσης. Παραβατικές συμπεριφορές όπως κλοπές, εμπόριο ναρκωτικών όλες τις ώρες, παρενόχληση τουριστών είναι καθημερινή πραγματικότητα στην πλατεία». «Σας παρακαλώ, μην μου απαντήσετε ότι θα γίνει σύσκεψη για αυτό το θέμα, γιατί από συσκέψεις έχουμε χορτάσει».

Αποσπάσματα από έγγραφες αναφορές και καταγγελίες –που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα –από κατοίκους, στελέχη κρατικών υπηρεσιών αλλά και από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά για την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και την κατάσταση αθλιότητας στο κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, η Αννα Βαγενά σε πρόσφατη αναφορά της που έστειλε στην ηγεσία της Αστυνομίας απευθύνει έκκληση: «Κάντε κάτι. Ελεος!».

Οι αναφορές αυτές (τις οποίες αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ») για τη ζοφερή εικόνα από την έλλειψη αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας περιέχονται στη δικογραφία που σχημάτισε προσφάτως η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών εις βάρος συνολικά 25 ατόμων (κυρίως αλλοδαπών) οι οποίοι φέρεται να είχαν προχωρήσει σε 1.200 αγοραπωλησίες ναρκωτικών στο κέντρο. Ο δικηγόρος Πειραιά Ιωάννης Γλύκας που εκπροσωπεί νομικά ορισμένους κατηγορουμένους αναφέρεται σε «μία σημαντική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. η οποία όμως πρέπει να εξετασθεί περαιτέρω δικαστικά». Μια έρευνα της Αστυνομίας που θεωρείται ωστόσο σταγόνα στον ωκεανό με την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα όπου οι αριθμοί κλοπών και διαρρήξεων παρουσιάζουν σε αρκετές περιοχές εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι παρόμοια έρευνα είχε γίνει και τον Νοέμβριο του 2016 από την Αστυνομία για τις πιάτσες ναρκωτικών κοντά στα Προπύλαια, όπου σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος περίπου 143 ατόμων. Ομως μετά την πρόσφατη δίκη για την υπόθεση αυτή αφέθηκαν ελεύθεροι συνολικά 101 από τους κατηγορούμενους.

Ενδεικτική της κατάστασης τρόμου που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας είναι μία από τις επιστολές της Αννας Βαγενά προς τη λεωφόρο Κατεχάκη. Αφού περιγράφει την κατάσταση με τη διακίνηση ναρκωτικών έξω από το θέατρό της στο Μεταξουργείο, σημειώνει «δυστυχώς στα χρόνια που είμαστε κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με την άσχημη κατάσταση του εμπορίου και της χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, κάτω από την Ομόνοια. Η υπομονή όλων όσων κατοικούμε κι εργαζόμαστε στην περιοχή έχει δικαιολογημένα νομίζω εξαντληθεί. Σας παρακαλώ μην μου απαντήσετε ότι θα γίνει σύσκεψη για αυτό το θέμα, γιατί από συσκέψεις έχουμε χορτάσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η Αστυνομία δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το σοβαρό ζήτημα. Η ζωή μας στο κέντρο της Αθήνας στα δέκα λεπτά από την Ακρόπολη είναι εντελώς υποβαθμισμένη, σαν να ζούμε σε μία από τις πιο άθλιες περιοχές του κόσμου».

Ενδεικτική είναι ακόμη η αναφορά προ μερικών μηνών διευθυντικών στελεχών του υπουργείου Εργασίας στη ΓΑΔΑ. Σε αυτή σημειώνεται πως «ο χώρος στην οδό Γερανίου όπου βρίσκονται τα γραφεία μας έχει γίνει τόπος χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με τη χρήση συρίγγων σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με ιδιαίτερη έξαρση κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να γεμίζει με σύριγγες κι αίματα η είσοδος του κτιρίου, δημιουργώντας μεγάλο κίνδυνο μολύνσεων και ασθενειών τόσο στο προσωπικό της υπηρεσίας μας όσο και στους ασφαλισμένους που εισέρχονται στο κτίριο».

Εντυπωσιάζουν και οι καταγγελίες από μία ομάδα κατοίκων 163 διαμερισμάτων καταστηματαρχών κοντά στις οδούς Πειραιώς, Μυλλέρου κι Αγησιλάου σε χώρους όπου βρίσκονται επίσης πολλά γραφεία ΔΕΚΟ, ΙΚΑ κ.ά. οι οποίοι μιλούν για «βάναυση προσβολή της καθημερινής μας ζωής αλλά και της ασφάλειας, την κοινής ησυχίας, της ιδιοκτησίας, της κοινής ειρήνης, της οικογένειας, της δημόσιας υγείας».

Μια άλλη ομάδα κατοίκων σημειώνει για όσα συμβαίνουν στις οδούς Ζήνωνος και Κεραμεικού: «εμπόριο ναρκωτικών, χρήση ουσιών σε κοινή θέα, κλοπές αποτελούν εικόνες της καθημερινότητάς μας. Στη γωνία των οδών Κεραμεικού και Δεληγιώργη λειτουργεί κάθε μεσημέρι μετά τις 14.00 υπαίθριο παζάρι διάθεσης ναρκωτικών χωρίς να ενοχλούνται ποτέ από οποιαδήποτε αστυνομική παρουσία».

Ακόμη τα μέλη σωματείου Κρητικών που διοργάνωναν διάφορες εκδηλώσεις στα γραφεία τους στο κέντρο της Αθήνας αναφέρουν ότι «σήμερα πολλά από τα παραπάνω έχουν ανασταλεί λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που νιώθουν τα μέλη και τα παιδιά τους κατά την προσέλευσή τους».