Οι ενδείξεις ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές τον Αύγουστο πυκνώνουν. Αλλά και χωρίς αυτή την πύκνωση των κακών οιωνών, δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθεί κανείς, υπό την προϋπόθεση ότι θα εμπιστευόταν την κοινή λογική, πως η έξοδος στις αγορές δεν ήταν παρά ένα όνειρο θερινής νυκτός. Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις της κυβέρνησης, ότι αρκούσε ένα απρόβλεπτο γεγονός, ακόμη και έλασσον, για να εκτοξευθεί η καχυποψία των ήδη επιφυλακτικών αγορών στα ύψη.

Το απρόβλεπτο γεγονός ήταν τελικά μείζον: οι εκλογές στην Ιταλία και ο σχηματισμός κυβέρνησης από λαϊκιστές και ακροδεξιούς. Τα μποφόρ που άρχισαν να πνέουν στην Ευρώπη εξαιτίας αυτού του μείζονος γεγονότος φαίνεται να καθιστούν απαγορευτική την έξοδο τον Αύγουστο ή αργότερα χωρίς την προληπτική γραμμή πίστωσης.

Το παρήγορο είναι ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αποδέχεται την πραγματικότητα που αρνιόταν πεισματικά έως τώρα. Το ανησυχητικό είναι ότι επιχειρεί να ξεπεράσει τον πολιτικό σκόπελο για ακόμη μια φορά όχι με ουσιαστική, αλλά με επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος. Να παρουσιάσει, δηλαδή, για ακόμη μια φορά τo άσπρο μαύρο ελπίζοντας πως έτσι οι πολίτες θα ξεγελαστούν.

Δεν υπάρχει ωστόσο άλλη οδός από την παραδοχή της αλήθειας. Η αλήθεια είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί μια έντιμη σχέση της εξουσίας με τους πολίτες. Είναι επίσης ο μοναδικός για να αντιμετωπιστεί επιτέλους η κρίση χωρίς πανάκριβες ψευδαισθήσεις.