Ουδείς αμφιβάλλει ότι η σειρά των τελικών της Α1 έχει ακόμη μπόλικο ψωμί. Οπως νίκησε με εκκωφαντικό τρόπο χθες το βράδυ στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός, έτσι μπορεί να το κάνει και ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ. Αλλωστε, αμφότερες οι ομάδες έδειξαν κατά καιρούς την ικανότητά τους να νικούν και μακριά από το σπίτι τους και όσο περισσότερα παιχνίδια δίνουν σε διάρκεια χρόνου στην Ευρωλίγκα, τόσο θα μεταλλάσσεται μια νοοτροπία που θέλει τους εγχώριους ισχυρούς να ποντάρουν μόνο και κύρια στην έδρα. Αυτό που μετρά είναι η ψυχολογία, η συγκέντρωση, η ετοιμασία, το φορμάρισμα και όχι τόσο το γήπεδο. Το διαπιστώσαμε και κατά τον χθεσινό θρίαμβο του Ολυμπιακού, ένα αποτέλεσμα για πολλούς έκπληξη, καθόσον οι Κόκκινοι παρέπαιαν καιρό τώρα, εν αντιθέσει με το Τριφύλλι που έτρεχε εντυπωσιακό ρεκόρ και έδειχνε ασταμάτητο.

Πώς, λοιπόν, προέκυψε το σπάσιμο της έδρας; Μάλλον θα πρέπει να σταθούμε σε δύο πράγματα. Σχετίζονται με τους καλύτερους παίκτες των ομάδων. Τον Βασίλη Σπανούλη και τον Νικ Καλάθη. Ο Σπανούλης χωρίς δεύτερη κουβέντα αποτελεί τον πλέον κομβικό παίκτη του Σφαιρόπουλου. Καταλύτης στο παιχνίδι με ηγετικά προσόντα, ασίστ και ενίοτε κρίσιμα τρίποντα. Ο Ολυμπιακός έδειξε όμως για μια ακόμη φορά ότι ναι μεν χρειάζεται τον αρχηγό του σε καίριες φάσεις, αλλά η συνολική του παρουσία δεν εξαρτάται μόνον από τον Σπανούλη. Τουλάχιστον έχει δείξει πως μπορεί να κοντρολάρει τον ρυθμό ενός αγώνα και δίχως τον ηλικίας 36 ετών κορυφαίο άσο του. Κάτι που ουδόλως συμβαίνει με τον Καλάθη. Ο Νικ διανύει φέτος την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ώρες ώρες μοιάζει να κινείται πολύ ταχύτερα σε σύγκριση με αντιπάλους και συμπαίκτες, είναι σχεδόν… υπερηχητικός! Και αν κάποτε μπλοκάρει; Πολύ απλά, συμβαίνει αυτό που είδαν όλοι οι θεατές στο πρώτο ντέρμπι της σειράς των τελικών. Εχει τέτοια εξάρτηση το παιχνίδι του Παναθηναϊκού από τον Καλάθη, είναι τόση η επιρροή του παίκτη, ώστε όχι μόνο αναγκάζεται να αγωνίζεται συνέχεια πάνω από 32′-33′, αλλά παράλληλα δεν υπάρχει κανένας να τον αντικαταστήσει ή να τον ξεκουράσει. Ο Ολυμπιακός φρόντισε να πάει σε αργό τέμπο, όπως συνηθίζει να δοκιμάζει σε παιχνίδια της Ευρωλίγκας και πήρε έτσι κάμποσες νίκες μακριά από το Φάληρο. Ο Καλάθης σε κλειστό παιχνίδι παθαίνει αλλεργία, δεν κατάφερε να βοηθήσει πολύ, ο Παναθηναϊκός στερήθηκε εκρήξεων και συνεργασιών, ιδού κάποιοι λόγοι που ανέτρεψαν τα δεδομένα και οδήγησαν στο break του Ολυμπιακού.

Τώρα, η συνέχεια αναμένεται με ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Γιατί Σφαιρόπουλος και παίκτες θα έχουν την πίεση του φαβορί και παράλληλα θα πρέπει να σώσουν μια χρονιά που έδειχνε μέχρι χθες ολότελα χαμένη. Θα καταφέρουν να το γυρίσουν;